Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ως το τέλος: από την ομάδα Η ορχήστρα των μικρών πραγμάτων

Ως το τέλος: από την ομάδα Η ορχήστρα των μικρών πραγμάτων
Η ομάδα «Η ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων» παρουσιάζει την παράσταση «Ως το τέλος» σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη από την

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010.

 

Έξι άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε έναν χώρο, έναν χώρο που δεν αναγνωρίζουν. Ξαφνικά, μια μυστηριώδης φιγούρα, ο επονομαζόμενος Οδηγός, τους ανακοινώνει ότι είναι νεκροί και ότι βρίσκονται στο μεταβατικό στάδιο μεταξύ ζωής και θανάτου.


Ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουν την πορεία τους προς την αιωνιότητα είναι να ανακαλέσουν την πιο σημαντική ανάμνηση της ζωής τους.  Και όλο αυτό πρέπει να γίνει μέχρι ο Οδηγός να μετρήσει ως το 100.   H κεντρική ιδέα της αντίστροφης μέτρησης προέρχεται από το θεατρικό κείμενο 100 των Neil Monaghan, Christopher Heimann και Diene Petterle.


Με αυτή τη βασική ιδέα ως αφετηρία δούλεψαν οι ηθοποιοί καταθέτοντας προσωπικές τους ιστορίες. Το κείμενο που τελικά διαμορφώθηκε είναι μια σύνθεση αποτελούμενη από κείμενα των ερμηνευτών καθώς και τρία λογοτεχνικά κείμενα -τον τελικό μονόλογο από την νουβέλα «Χιλιαεννιακόσια» του Alessandro Barriccο, ένα απόσπασμα από «Το κουτσό» του Julio Cortasar και ένα διήγημα από τις «Αόρατες πόλεις» του Italo Calvino.

 

Η μουσική κατέχει σημαντική θέση στην παράσταση, όπου πρωτότυπες συνθέσεις γραμμένες ειδικά για την παράσταση συνδυάζονται με γνωστά μουσικά κομμάτια των Verve, Anthony and the Johnsons, The Divine Comedy Matt Elliott, Beirut κ.ά. Λόγος και μουσική μπλέκονται σε μια ενιαία σύνθεση με έντονο το στοιχείο της κίνησης.  


Το «Ως το τέλος» είναι η πρώτη παράσταση της θεατρικής ομάδας «Η ορχήστρα των μικρών πραγμάτων».

 

Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο πλαίσιο του Βob Τheatre Festival στο Θέατρο Χώρα τον Μάιο του 2009 ενώ συμμετείχε στο φεστιβάλ Προ-τάσεις της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» (Μάιος 2010) καθώς και στο φεστιβάλ Χώρος Δράσης του ΚΘΒΕ (Ιούνιος 2010). 

 

 

Η ταυτότητα της παράστασης

 


Σκηνοθεσία: Χρήστος Θεοδωρίδης
Σκηνικά: Μαρίνα Κελίδου
Κοστούμια: Όλγα Χατζηιακώβου
Κίνηση: Ξένια Θεμελή
Πρωτότυπη μουσική: Άννα Λάκη, Χρύσανθος Χριστοδούλου
Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Θεοδωρίδης.
Φωτισμοί: Νίκος Μοσκοφίδης


Ερμηνεύουν: Σπύρος Ανδρεόπουλος, Ξένια Θεμελή, Αλεξία Μπεζίκη, Τατιάνα-Άννα Πίττα, Γιώργος Παπαπαύλου,  Σταύρος Σβήγκος, Σαμψών Φύτρος 

Σχετικές ειδήσεις
Μια μέρα ξύπνησα, η παράσταση στο Passport Κεραμεικός
08.02.2017 15:22
Το Passport Κεραμεικός φιλοξενεί την Ευρυδίκη, την Κατερίνα Τσαβάλου, τον Κωνσταντίνο Φρίγγα - Ματοσύκα, και την παράσταση Μια μέρα ξύπνησα, σε κείμενα και σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαλίσσοβα.
Των λαών η ανεξήγητη υπομονή: παράσταση στο Gazarte για Ημέρες Μπρεχτ στην Αθήνα
20.01.2017 17:31
Με το σύνθημα «Των Λαών η Ανεξήγητη Υπομονή» έρχεται στο Gazarte από το Βερολίνο η πρωτότυπη μουσικό-θεατρική παράσταση που συνενώνει τις «Συνομιλίες Φυγάδων» και το «Αλφαβητάρι Πολέμου» σε κείμενο-ποίηση Bertolt Brecht και μελοποίηση Hanns Eisler, με ζωντανή μουσική, σε σκηνοθεσία Andreas R. Bartsch.
Άδεια Πιάτα από την ομάδα Άρατος στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο Ευρωπού
19.08.2016 11:43
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού Π.Κ.Μ. παρουσιάζουν την παράσταση «Άδεια Πιάτα» σε κείμενα και σκηνοθεσία του Βασίλη Τσικάρα από την Ομάδα «Άρατος» στις 21 Αυγούστου 2016 στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο Ευρωπού του Δήμου Παιονίας Π.Ε. Κιλκίς
Η Σφαγή των Παρισίων, του Κρίστοφερ Μάρλοου από την Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων στην Πειραιώς 260
06.07.2016 15:19
Η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων και ο Χρήστος Θεοδωρίδης παρουσιάζουν στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το έργο του Κρίστοφερ Μάρλοου, Η Σφαγή των Παρισίων.
Τα ανθισμένα παπούτσια στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
13.05.2016 13:18
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί την παράσταση Τα ανθισμένα παπούτσια, από τη θεατρική ομάδα «Οι Μούσες των Τραυμάτων», βασισμένη σε πρωτότυπα κείμενα 6 ελλήνων συγγραφέων, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Άννας Χατζηχρήστου.