Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Ως το τέλος: από την ομάδα Η ορχήστρα των μικρών πραγμάτων

Ως το τέλος: από την ομάδα Η ορχήστρα των μικρών πραγμάτων
Η ομάδα «Η ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων» παρουσιάζει την παράσταση «Ως το τέλος» σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη από την

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010.

 

Έξι άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε έναν χώρο, έναν χώρο που δεν αναγνωρίζουν. Ξαφνικά, μια μυστηριώδης φιγούρα, ο επονομαζόμενος Οδηγός, τους ανακοινώνει ότι είναι νεκροί και ότι βρίσκονται στο μεταβατικό στάδιο μεταξύ ζωής και θανάτου.


Ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουν την πορεία τους προς την αιωνιότητα είναι να ανακαλέσουν την πιο σημαντική ανάμνηση της ζωής τους.  Και όλο αυτό πρέπει να γίνει μέχρι ο Οδηγός να μετρήσει ως το 100.   H κεντρική ιδέα της αντίστροφης μέτρησης προέρχεται από το θεατρικό κείμενο 100 των Neil Monaghan, Christopher Heimann και Diene Petterle.


Με αυτή τη βασική ιδέα ως αφετηρία δούλεψαν οι ηθοποιοί καταθέτοντας προσωπικές τους ιστορίες. Το κείμενο που τελικά διαμορφώθηκε είναι μια σύνθεση αποτελούμενη από κείμενα των ερμηνευτών καθώς και τρία λογοτεχνικά κείμενα -τον τελικό μονόλογο από την νουβέλα «Χιλιαεννιακόσια» του Alessandro Barriccο, ένα απόσπασμα από «Το κουτσό» του Julio Cortasar και ένα διήγημα από τις «Αόρατες πόλεις» του Italo Calvino.

 

Η μουσική κατέχει σημαντική θέση στην παράσταση, όπου πρωτότυπες συνθέσεις γραμμένες ειδικά για την παράσταση συνδυάζονται με γνωστά μουσικά κομμάτια των Verve, Anthony and the Johnsons, The Divine Comedy Matt Elliott, Beirut κ.ά. Λόγος και μουσική μπλέκονται σε μια ενιαία σύνθεση με έντονο το στοιχείο της κίνησης.  


Το «Ως το τέλος» είναι η πρώτη παράσταση της θεατρικής ομάδας «Η ορχήστρα των μικρών πραγμάτων».

 

Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο πλαίσιο του Βob Τheatre Festival στο Θέατρο Χώρα τον Μάιο του 2009 ενώ συμμετείχε στο φεστιβάλ Προ-τάσεις της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» (Μάιος 2010) καθώς και στο φεστιβάλ Χώρος Δράσης του ΚΘΒΕ (Ιούνιος 2010). 

 

 

Η ταυτότητα της παράστασης

 


Σκηνοθεσία: Χρήστος Θεοδωρίδης
Σκηνικά: Μαρίνα Κελίδου
Κοστούμια: Όλγα Χατζηιακώβου
Κίνηση: Ξένια Θεμελή
Πρωτότυπη μουσική: Άννα Λάκη, Χρύσανθος Χριστοδούλου
Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Θεοδωρίδης.
Φωτισμοί: Νίκος Μοσκοφίδης


Ερμηνεύουν: Σπύρος Ανδρεόπουλος, Ξένια Θεμελή, Αλεξία Μπεζίκη, Τατιάνα-Άννα Πίττα, Γιώργος Παπαπαύλου,  Σταύρος Σβήγκος, Σαμψών Φύτρος 

Σχετικές ειδήσεις
Το κορίτσι του λύκου, από την ομάδα Terre de Semis στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
24.11.2016 17:24
Από τις 16 Ιανουαρίου 2017 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, η Ειρήνη Φαναριώτη και η ομάδα Terre de Semis μας συστήνουν Το κορίτσι του λύκου, τη Λουσί, που ξεπηδά μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος του Κριστιάν Μπομπέν, «La folle allure». Τόσο το συγκεκριμένο κείμενο όσο και ο ίδιος ο συγγραφέας με την παράσταση αυτή πραγματοποιούν την παρθενική τους εμφάνιση στην Ελλάδα.
Άδεια Πιάτα από την ομάδα Άρατος στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο Ευρωπού
19.08.2016 11:43
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού Π.Κ.Μ. παρουσιάζουν την παράσταση «Άδεια Πιάτα» σε κείμενα και σκηνοθεσία του Βασίλη Τσικάρα από την Ομάδα «Άρατος» στις 21 Αυγούστου 2016 στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο Ευρωπού του Δήμου Παιονίας Π.Ε. Κιλκίς
Η Σφαγή των Παρισίων, του Κρίστοφερ Μάρλοου από την Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων στην Πειραιώς 260
06.07.2016 15:19
Η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων και ο Χρήστος Θεοδωρίδης παρουσιάζουν στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το έργο του Κρίστοφερ Μάρλοου, Η Σφαγή των Παρισίων.
Τα ανθισμένα παπούτσια στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
13.05.2016 13:18
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί την παράσταση Τα ανθισμένα παπούτσια, από τη θεατρική ομάδα «Οι Μούσες των Τραυμάτων», βασισμένη σε πρωτότυπα κείμενα 6 ελλήνων συγγραφέων, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Άννας Χατζηχρήστου.
Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι, του Tennessee Williams στο Rabbithole
10.02.2016 15:33
Η πολυδραστική ομάδα τέχνης Fabrica Athens παρουσιάζει στο Rabbithole το ποιητικό θεατρικό κείμενο “Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι” σε σκηνοθεσία της Φένιας Προβελεγγίου.