Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Cafe la femme στις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Cafe la femme στις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Tο Πρόχειρο Θέατρο παρουσιάζει την παράσταση Cafe la femme η οποία βασίζεται στο μονόπρακτο του Στρίντμπεργκ «Η πιο δυνατή» και θα

κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 19/11/2010 στην καινούργια αίθουσα εκδηλώσεων των εκδόσεων Αλεξάνδρεια.

 

Το Πρόχειρο Θέατρο είναι μια ομάδα που σκοπό έχει να προωθήσει τη δράση και το ταλέντο των ανθρώπων που δεν βρίσκουν γόνιμο έδαφος να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες.


Οι ίδιοι οι άνθρωποι του Πρόχειρου Θεάτρου αναφέρουν χαρακτηριστικά για την ίδρυση και την παρουσία τους:

 

«Το Πρόχειρο Θέατρο δεν είναι μια ακόμα θεατρική ομάδα, αλλά ένα καταφύγιο μαστόρων της τέχνης του θεάτρου, οι οποίοι απελπισμένα …


αναζητούν ένα χώρο που θα φιλοξενεί την ανάγκη τους να εξασκούν την τέχνη αυτή. Είναι γεγονός ότι η μοίρα των σύγχρονων θεατρικών ηθοποιών -συνειδητά τους διαφοροποιώ απ’ τους τηλεοπτικούς – είναι η ανεργία.


Πλειάδα σημαντικότατων και ιδιαιτέρως καλλιεργημένων ηθοποιών, με εξαιρετικά προσόντα και λαμπρή εκπαίδευση, δεν έχουν καμία επαγγελματική πρόσβαση στα θεατρικά δρώμενα του τόπου μας.


Για να αποφύγουμε λοιπόν τον μαρασμό και την εξαφάνιση, δεδομένου ότι η μακροχρόνια απουσία ενός τεχνίτη από την τέχνη του σημαίνει αυτόματα την κατάργησή του, αποφασίσαμε την ίδρυση του Πρόχειρου Θεάτρου. Λειτουργούμε ως εξής: Καθημερινά συναντιόμαστε εξασκούμενοι πάνω σε ένα δοσμένο θέμα, με αφοσίωση, αυστηρότητα και ακραίο επαγγελματισμό, ως εάν επρόκειτο για κανονική θεατρική παραγωγή.


Όμως ούτε χρήματα υπάρχουν, ούτε χώρος για να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας. Έτσι, λοιπόν, το προϊόν του μόχθου μας έχει ελάχιστες ελπίδες να παρουσιαστεί στο κοινό.  Η πρώτη μας παράσταση Cafe la femme είχε την τύχη να στεγαστεί στην ιστορική σκηνή της Φρυνίχου 14 του θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κούν  και αυτό μας γέμισε αισιοδοξία και ελπίδα.
 
Φέτος έχουμε τη χαρά να εγκαινιάζουμε την καινούργια αίθουσα εκδηλώσεων των εκδόσεων Αλεξάνδρεια, Σόλωνος 133 παρουσιάζοντας σε παραλλαγή την παράσταση Cafe la femme (βασισμένη στο μονόπρακτο του Στρίντμπεργκ “Η πιο δυνατή”) σε πρωτότυπη μουσική του Αλκίνοου Ιωαννίδη και διασκευή – σκηνοθεσία της Δέσποινας Γκάτζιου .
 

Οι ηθοποιοί θα κινούνται ανάμεσα στους θεατές και επιχειρείται η ακριβώς αντίθετη πορεία σε σχέση με την περσινή παράσταση. Ενώ δηλαδή στην προηγούμενη εκδοχή η αναζήτηση του έργου έγινε με εφτά ηθοποιούς μέσα από την διαστολή του σκηνικού χώρου του Στρίντμπεργκ, φέτος θα κρατηθεί απόλυτα η σκηνική οδηγία “ μια γωνιά σ´ ένα ζαχαροπλαστείο για κυρίες” με τρεις ηθοποιούς».
       
 
Οι συντελεστές της παράστασης είναι:
 
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Δέσποινα Γκάτζιου
Μουσική: Αλκίνοος Ιωαννίδης
Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα
Φωτισμοί: Χάρης Δάλλας
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Πηνελόπη Τριανταφύλλου  
Κείμενα, στίχοι τραγουδιών: Δέσποινα Γκάτζιου
 
Ηθοποιοί: Ειρήνη Ράπτη, Μάυ Χάννα, Δέσποινα Γκάτζιου.

Στο Πιάνο: Άρης Νικόλης

Σχετικές ειδήσεις
Από Μηχανής Θέατρο: Νέες παραστάσεις για τη θεατρική περίοδο 2016 - 2017
22.08.2016 16:10
Η Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί διανύοντας τον 10ο χρόνο δημιουργικής παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα, ετοίμασε ένα πολλά υποσχόμενο ρεπερτόριο στο Από Μηχανής Θέατρο για τη θεατρική περίοδο 2016-17.
Ένα δρώμενο
11.07.2016 15:38
Την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016 στις 12:00 το μεσημέρι, στον Σταθμό Μετρό Συντάγματος και εν συνεχεία στον Σταθμό Μετρό Ακρόπολης, θα πραγματοποιηθούν θεατρικά δρώμενα (με τον χαρακτήρα της έκπληξης για τους διερχόμενους), με την συμμετοχή των ηθοποιών του χορού της διεθνούς δίγλωσσης συμπαραγωγής του Εθνικού Θεάτρου με το Θέατρο Βαχτάνγκοφ «Οιδίπους Τύρρανος».
Δεσποινίς Τζούλια, του Αυγούστου Στρίντμπεργκ στο Θέατρο Εγνατία
09.05.2016 10:42
Η Δεσποινίς Τζούλια, του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, η παράσταση που ενθουσίασε το κοινό και τους κριτικούς στην Αθήνα, έρχεται στην Θεσσαλονίκη στο θέατρο Εγνατία από τις 11 έως και τις 15 Μαΐου, για πέντε μόνο παραστάσεις.
Αλληλεγγύη: Η εκδίκηση του καλού: 24 ηθοποιοί και 14 ποιητές ενώνουν τη φωνή τους για τους πρόσφυγες
23.03.2016 10:27
Αθήνα και Θεσσαλονίκη συντονίζονται στην ίδια εκδήλωση με το κοινό σύνθημα: «Η Αλληλεγγύη είναι η εκδίκηση του καλού». 14 ποιητές, 24 ηθοποιοί και 3 μουσικοί ενώνουν τη φωνή τους σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, 16.00-18.00.
Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2016
23.03.2016 10:19
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα.