Tο Πρόχειρο Θέατρο παρουσιάζει την παράσταση Cafe la femme η οποία βασίζεται στο μονόπρακτο του Στρίντμπεργκ «Η πιο δυνατή» και θα

κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 19/11/2010 στην καινούργια αίθουσα εκδηλώσεων των εκδόσεων Αλεξάνδρεια.

Το Πρόχειρο Θέατρο είναι μια ομάδα που σκοπό έχει να προωθήσει τη δράση και το ταλέντο των ανθρώπων που δεν βρίσκουν γόνιμο έδαφος να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες.

Οι ίδιοι οι άνθρωποι του Πρόχειρου Θεάτρου αναφέρουν χαρακτηριστικά για την ίδρυση και την παρουσία τους:

«Το Πρόχειρο Θέατρο δεν είναι μια ακόμα θεατρική ομάδα, αλλά ένα καταφύγιο μαστόρων της τέχνης του θεάτρου, οι οποίοι απελπισμένα …

αναζητούν ένα χώρο που θα φιλοξενεί την ανάγκη τους να εξασκούν την τέχνη αυτή. Είναι γεγονός ότι η μοίρα των σύγχρονων θεατρικών ηθοποιών -συνειδητά τους διαφοροποιώ απ’ τους τηλεοπτικούς – είναι η ανεργία.

Πλειάδα σημαντικότατων και ιδιαιτέρως καλλιεργημένων ηθοποιών, με εξαιρετικά προσόντα και λαμπρή εκπαίδευση, δεν έχουν καμία επαγγελματική πρόσβαση στα θεατρικά δρώμενα του τόπου μας.

Για να αποφύγουμε λοιπόν τον μαρασμό και την εξαφάνιση, δεδομένου ότι η μακροχρόνια απουσία ενός τεχνίτη από την τέχνη του σημαίνει αυτόματα την κατάργησή του, αποφασίσαμε την ίδρυση του Πρόχειρου Θεάτρου. Λειτουργούμε ως εξής: Καθημερινά συναντιόμαστε εξασκούμενοι πάνω σε ένα δοσμένο θέμα, με αφοσίωση, αυστηρότητα και ακραίο επαγγελματισμό, ως εάν επρόκειτο για κανονική θεατρική παραγωγή.

Όμως ούτε χρήματα υπάρχουν, ούτε χώρος για να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας. Έτσι, λοιπόν, το προϊόν του μόχθου μας έχει ελάχιστες ελπίδες να παρουσιαστεί στο κοινό.  Η πρώτη μας παράσταση Cafe la femme είχε την τύχη να στεγαστεί στην ιστορική σκηνή της Φρυνίχου 14 του θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κούν  και αυτό μας γέμισε αισιοδοξία και ελπίδα.
 
Φέτος έχουμε τη χαρά να εγκαινιάζουμε την καινούργια αίθουσα εκδηλώσεων των εκδόσεων Αλεξάνδρεια, Σόλωνος 133 παρουσιάζοντας σε παραλλαγή την παράσταση Cafe la femme (βασισμένη στο μονόπρακτο του Στρίντμπεργκ “Η πιο δυνατή”) σε πρωτότυπη μουσική του Αλκίνοου Ιωαννίδη και διασκευή – σκηνοθεσία της Δέσποινας Γκάτζιου .
 

Οι ηθοποιοί θα κινούνται ανάμεσα στους θεατές και επιχειρείται η ακριβώς αντίθετη πορεία σε σχέση με την περσινή παράσταση. Ενώ δηλαδή στην προηγούμενη εκδοχή η αναζήτηση του έργου έγινε με εφτά ηθοποιούς μέσα από την διαστολή του σκηνικού χώρου του Στρίντμπεργκ, φέτος θα κρατηθεί απόλυτα η σκηνική οδηγία “ μια γωνιά σ´ ένα ζαχαροπλαστείο για κυρίες” με τρεις ηθοποιούς».
       
 
Οι συντελεστές της παράστασης είναι:
 
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Δέσποινα Γκάτζιου
Μουσική: Αλκίνοος Ιωαννίδης
Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα
Φωτισμοί: Χάρης Δάλλας
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Πηνελόπη Τριανταφύλλου  
Κείμενα, στίχοι τραγουδιών: Δέσποινα Γκάτζιου
 
Ηθοποιοί: Ειρήνη Ράπτη, Μάυ Χάννα, Δέσποινα Γκάτζιου.

Στο Πιάνο: Άρης Νικόλης