Η ομάδα Grasshoper, που εισήγαγε το εφηβικό θέατρο στην Ελλάδα με την παράσταση Chatroom του

Enda Walsh, επιστρέφει με το δεύτερο της έργο για εφήβους, το DNA του Dennis Kelly, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο του Νέου Κόσμου και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
 

Το DNA γράφτηκε ειδικά για εφήβους το 2007 στο πλαίσιο του προγράμματος «Connections» που διοργανώνει εδώ και 17 χρόνια το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του εφηβικού θεάτρου διεθνώς: το Εκπαιδευτικό και Επιμορφωτικό Τμήμα του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας παραγγέλνει σε καταξιωμένους συγγραφείς νέα έργα για να παιχτούν από νεανικές ομάδες, με την προϋπόθεση να αγγίζουν τους προβληματισμούς των εφήβων, να κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους και να κινητοποιούν τη δημιουργικότητά τους.

Στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει στο Connections αξιόλογοι συγγραφείς της βρετανικής σκηνής, όπως οι Μαρκ Ρέιβενχιλ,  Φίλιπ Ρίντλεϊ,  Άλαν Έικμπουρν, Μόιρα Μπουφίνι,  Ούρσουλα Ράνι Σάρμα. Έχουν επίσης παιχτεί έργα σημαντικών Ευρωπαίων δραματουργών όπως οι Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Βλαντιμίρ Μαγιακόβσκι, Έντεν φον Χόρβατ, Ντάριο Φο, Τάνκρεντ Ντορστ καθώς και ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας Ντέιβιντ Μάμετ.

Το DNA πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας από εφηβικό θίασο το 2007 και ξεχώρισε αμέσως. Τον αμέσως επόμενο χρόνο περιλήφθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου και παραστάθηκε από τον επαγγελματικό του  θίασο, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Με διεισδυτική ματιά πάνω στη σύγχρονη κοινωνική παθογένεια και βαθιά γνώση της σύνθετης εφηβικής ψυχοσύνθεσης, ο Dennis Kelly στο DNA πραγματεύεται το δύσκολο πέρασμα των εφήβων στην ενήλικη ζωή, όταν έρχονται αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους και αναζητούν την συναισθηματική και προσωπική τους ασφάλεια. Πώς όμως ορίζει ο καθένας την ασφάλεια και που την αναζητά; Στην ολοκληρωτική αφομοίωση σε μια ομάδα ό,τι κι αν αυτό υπαγορεύει; Στη σύγκρουση και τον εξαναγκασμό των άλλων; Στην εξασφάλιση της δικής του επικράτησης στους άλλους, και στην επίρρηψη ευθυνών; Ή σε μια πραγματική και ολοκλήρωμένη σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοστήριξης;

Και ποιο θα είναι το τίμημα για κάθε επιλογή, που καθένας θα πληρώσει; Μέσα από την διαδρομή κάποιων από τους ήρωες, το έργο κάνει μια έκκληση για μια κοινωνία συμπόνοιας και ανοχής στην διαφορετικότητα, και θέτει το ερώτημα αν αυτό μπορεί το ανθρώπινο είδος να το πετύχει…  «Πάντως», λέει η Λία «στο DNA μας είναι γραμμένο ότι μπορούμε»…

Ο Dennis Kelly είναι από τους πλέον ανερχόμενους θεατρικούς συγγραφείς της χώρας του (το τελευταίο του έργο The Gods weep ανέβηκε από τη φημισμένη Royal Shakespeare Company με πρωταγωνιστή τον Τζέρεμι Άιρονς). Γιος οδηγού λεωφορείων, σταμάτησε το σχολείο στα 16 του και ανακάλυψε το θέατρο αργά, μέσω μιας τοπικής ερασιτεχνικής ομάδας. Το πρώτο του έργο το έγραψε σε ηλικία 30 ετών και γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία.

Τα έργα του έχουν ανέβει σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Ιρλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία, Ολλανδία, Τσεχία, Σλοβακία) καθώς και στην Αυστραλία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Στο αθηναϊκό κοινό τον συστήνει τη σεζόν 2010-2011 το θέατρο του Νέου Κόσμου, παρουσιάζοντας δύο από τα εννέα συνολικά έργα του, το Orphans (2009) σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και το  εφηβικό DNA (2007) σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου.

Η παράσταση και ο θίασος

Η παράσταση του DNA αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που καταβάλλουν η Σοφία Βγενοπούλου και η καλλιτεχνική ομάδα να διαδώσουν και να καθιερώσουν το εφηβικό θέατρο στην Ελλάδα. Η ίδια καλλιτεχνική ομάδα είχε ανεβάσει με μεγάλη επιτυχία για δύο συνεχόμενες σεζόν (2008-2009 & 2009-2010) το εφηβικό έργο Chatroom του Έντα Γουόλς, το οποίο παρακολούθησαν θεατές όλων των ηλικιών, ανάμεσά τους και πολλά σχολεία από την Αθήνα και από την επαρχία. Η παράσταση, εξάλλου, τελούσε και εκείνη υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Στόχος της δημιουργικής ομάδας είναι να δώσει τη δυνατότητα στους εφήβους –αλλά και σε γονείς  και  εκπαιδευτικούς– να αναμετρηθούν με καίρια ζητήματα της ζωής τους και της εποχής μας μέσα από μια παράσταση υψηλής αισθητικής. Στο κέντρο του ενδιαφέροντος της καλλιτεχνικής ομάδας, αλλά και των έμπειρων θεατρολόγων που εργάζονται για την παράσταση, είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της επιθετικότητας και της ψυχολογικής και κάθε είδους βίας μεταξύ συνομηλίκων. Σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά για τα σχολεία και σε συνεργασία με ειδικευμένους θεατρολόγους, προβλέπονται επιλεγμένες συμπληρωματικές δράσεις (δημιουργία εκπαιδευτικού πακέτου, διοργάνωση διαδραστικών θεατρικών εργαστηρίων & εργαστηρίων  θεατρικης γραφής) που θα στηρίξουν τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν να επεξεργαστούν με τους μαθητές τους τα θέματα της παράστασης.

Μέσα από τη συνεργασία με σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την συμμετοχή όσων επιθυμούν στις δραστηριότητες αυτές, η GRASSHOPER και το θέατρο του Νέου Κόσμου φιλοδοξούν να παρουσιάσουν στο αθηναϊκό κοινό ένα μίνι φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου με κείμενα και παραστάσεις των συμμετεχόντων σχολείων. Το φεστιβάλ αυτό θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο του Νέου Κόσμου την άνοιξη του 2011.

Συντελεστές: Μετάφραση: Έκτορας Λυγίζος, Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου, Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης, Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, Μουσική σύνθεση: Αναστάσης Σαρακατσάνος, Δραματουργική συνεργασία: Δημήτρης Καραντζάς, Υπ. Εκπαιδ. Προγράμματος:  Κατερίνα & Παναγιώτα Κωσταντινάκου, Κινησιολογική επιμέλεια: Ζωή Χατζηαντωνίου, Βίντεο: Έκτορας Λυγίζος, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Παίζουν: Μαρία Γεωργιάδου, Παναγιώτης Εξαρχέας, Ελίνα Ρίζου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη Άρτεμις Φλέσσα, Στέφανος Αχιλλέως, Νεφέλη Ανανιάδη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Αλέξανδρος Λυκούρας.