Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Θέατρο Βεάκη: Μάνα, Μητέρα, Μαμά, του Γιώργου Διαλεγμένου

Θέατρο Βεάκη: Μάνα, Μητέρα, Μαμά, του Γιώργου Διαλεγμένου
Δεκατρία χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση ο Γιώργος Διαλεγμένος επιστρέφει, ερμηνεύοντας τον Σωτηράκη στο διαχρονικό του έργο Μάνα, μητέρα, μαμά, για ...

δεύτερη χρονιά στο θέατρο Βεάκη σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη. Η Ντίνα Κώνστα υποδύεται και πάλι τον καταλυτικό ρόλο της μάνας, η  ερμηνεία της οποίας έχει απόλυτα ταυτιστεί με τη Μάνα - Ελλάδα στην εποχή της αντιπαροχής ελπίδων και ονείρων.

 

Το έργο εξελίσσεται την περίοδο της μεταπολίτευσης, όπου το φαινόμενο της αντιπαροχής έχει αλλάξει το τοπίο της Αθήνας ρυθμίζοντας εκ νέου τις σχέσεις των ανθρώπων στην κοινωνία. Η ηλικιωμένη μητέρα, παρά τις δυνατές αντιστάσεις της, πείθεται τελικά από το γιο της και αποφασίζει να δώσει το σπίτι της αντιπαροχή. Με αυτή την κρίσιμη απόφαση της, παρόλο που η ίδια νοιώθει να μετατρέπεται σε φορτίο, σε βάρος για τους οικείους της, παραδίνει τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά. 

 

Στο έργο του Διαλεγμένου, η μάνα είναι αποκομμένη από το γνώριμο της περιβάλλον , από το τοπίο των αναμνήσεων της. Αναγκάζεται να παραμείνει σ’ ένα χώρο ουδέτερο και ανοίκειο, γίνεται περιττή, νοιώθει πως αποκόπτεται από τις ρίζες της. Έχει απωλέσει ακόμη και το θάνατο της αφού δεν ελπίζει ούτε στην ανάπαυση του τάφου της. Χωρίς σπίτι, χωρίς τάφο, άστεγη και στη ζωή και στο θάνατο, γίνεται πράγμα, μια αξία άχρηστη. Ένα κεφάλαιο που εξαντλήθηκε, ένας μύθος που κηρύχτηκε σε πτώχευση αφού προηγουμένως ο τόκος του στήριξε και ανάστησε τους άλλους.

 

Ο συγγραφέας με τρόπο συνταρακτικό, με γλώσσα καίρια και οικεία αλλά όχι γραφική, κατορθώνει να περιγράψει τις οικογενειακές συγκρούσεις μεταβαίνοντας από το τραγικό στο κωμικό εκπλήσσοντας μας συγκινητικά. Το «Μάνα, μητέρα, μαμά» παραμένει ένα έργο διαχρονικό και εξαιρετικά επίκαιρο. «Είναι σκληρό γιατί είναι αληθινό, είναι αληθινό γιατί είναι αδιέξοδο, είναι αδιέξοδο γιατί είναι ανθρώπινο….Ταυτόχρονα αποδεικνύεται προφητικό ,αφού τα αδιέξοδα είναι σχεδόν ο κανόνας του νεοελληνικού βίου της εποχής μας και των ημερών που βιώνουμε…». 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας είχε ερμηνεύσει τον ίδιο ρόλο πριν από τριάντα χρόνια στο ανέβασμα του από το «Θέατρο του Πειραιά» και σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη.

 

Συντελεστές: Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σωτήρης Χατζάκης, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιώργος Πάτσας, τους φωτισμούς ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος, τη μουσική επιμέλεια ο Στέφανος Τορτοπόγος. Βοηθός σκηνοθέτη η Λίνα Ζαρκαδούλα και βοηθός σκηνογράφου η Λουκία Μινέτου.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Ντίνα Κώνστα, Γιώργος Διαλεγμένος, Γιώργος Νινιός, Ελισάβετ Μουτάφη, Βάσω Γιουλιελμάκη. 

 

Η παράσταση θα παίζεται στο θέατρο Βεάκη μέχρι 19 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικές ειδήσεις
Μάνα κουράγιο και τα παιδιά της, του Μπέρτολτ Μπρεχτ στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
10.10.2016 15:59
Η παράσταση του κλασικού αντιπολεμικού αριστουργήματος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που γράφτηκε το 1939, ενώ ο συγγραφέας βρισκόταν αυτοεξόριστος στη Σουηδία, σηματοδοτεί μια διπλή επιστροφή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο Σέρβος σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς επιστρέφει μετά από 13 χρόνια για να σκηνοθετήσει σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα ένα από τα πιο επίκαιρα μπρεχτικά έργα.
Jordan, των Anna Reynolds και Moira Buffini στο Θέατρο Βεάκη
07.07.2016 15:16
Το Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης παρουσιάζει το έργο «JORDAN» των Anna Reynolds-Moira Buffini σε σκηνοθεσία Γιάννη Αϊβάζη για δύο παραστάσεις στο Θέατρο Βεάκη την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Ιουλίου.
Socrates Now: Για 5ο Συνεχές Καλοκαίρι κάτω από την Ακρόπολη!
05.07.2016 14:07
Μετά από 415 παραστάσεις-συζητήσεις, μπροστά σε περισσότερους από 200.000 θεατές, σε 20 χώρες και σε 8 γλώσσες, το διαχρονικό αριστούργημα του Πλάτωνα «Η Απολογία του Σωκράτη» επιστρέφει για 5ο συνεχές θριαμβευτικό καλοκαίρι στην Αθήνα.
Το Μήλο, των Γιώργου Βάλαρη & Στέλιου Παπαδόπουλου στο Θέατρο Κήπου
09.06.2016 13:14
Η μεγάλη επιτυχία των ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΛΑΡΗ & ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ «ΤΟ ΜΗΛΟ», επιστρέφει σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, και στις 29 και 30 Ιουνίου 2016 θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Κήπου.
Τση... λοκαντιέρας, του Κάρλο Γκολντόνι στο Θέατρο Βεάκη
19.05.2016 10:40
Το Θεατρικό Εργαστήρι Σύγχρονης Τέχνης Κεφαλονιάς θα παρουσιάσει στο Θέατρο Βεάκη την κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι “τση... λοκαντιέρας” σε σκηνοθεσία Πάνου Βαρδάκου και μουσική Κώστα Χαριτάτου το Σάββατο 4 Ιουνίου και ώρα 21:00 και την Κυριακή 5 Ιουνίου στις  19:00.