Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

The Pride στην Αθηναΐδα

The Pride στην Αθηναΐδα
H αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Lunasol παρουσιάζει στη Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς - «Ζωή Λάσκαρη» το πολυβραβευμένο

θεατρικό έργο του Ελληνο – Βρετανού συγγραφέα Alexi Kaye Campbell, “The Pride”, σε μετάφραση Εμμανουέλας Αλεξίου και σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου.

Στο έργο παρακολουθούμε δύο ιστορίες να εξελίσσονται σε δύο διαφορετικούς χρόνους. Η μία το 1958 και η δεύτερη πενήντα χρόνια αργότερα, το 2008. Και στις δύο αυτές ιστορίες, τους ρόλους κρατούν οι ίδιοι ηθοποιοί, οι χαρακτήρες τους μοιράζονται τα ίδια ονόματα, αλλά μένουν φανερά πολύ διαφορετικοί, κυρίως γιατί προσπαθούν να προσεγγίσουν τα πάθη τους με άλλον τρόπο.

1958: κοντά στην ηλικία των τριάντα, ο Φίλιπ και η Σύλβια είναι παντρεμένοι. Εκείνος  δουλεύει στο μεσιτικό γραφείο του πατέρα του. Εκείνη ασχολείται με την εικονογράφηση του βιβλίου του Όλιβερ. Στην πρώτη σκηνή του έργου, ο Φίλιπ και ο Όλιβερ συναντιούνται για πρώτη φορά.


«Κάτι υπάρχει στην ατμόσφαιρα», θα πει η Σύλβια αργότερα, γι’ αυτήν την πρώτη τους συνάντηση. Αυτό που υπάρχει είναι αυτό που δε λέγεται εύκολα από κανέναν. Στην πραγματικότητα,  ανάμεσα στους δύο άντρες αρχίζει να αναπτύσσεται μία ερωτική έλξη.

 

2008: ο Φίλιπ, ένας πολιτικοποιημένος φωτογράφος και ο Όλιβερ, ένας δημοσιογράφος σε κουτσομπολίστικο περιοδικό –τριαντάρηδες κι οι δυο- ζουν μαζί. Παρόλ’ αυτά, η σχέση τους είναι έτοιμη να διαλυθεί, κυρίως λόγω του εθισμού του Όλιβερ στον εφήμερο έρωτα, κάτι που όπως φαίνεται απασχολεί την κοινή τους φίλη Σύλβια, περισσότερο απ’ αυτόν τον ίδιο τον Όλιβερ.

Το έργο παρακολουθεί εναλλάξ, από την μια την τραυματική αναζήτηση της σεξουαλικότητας των ηρώων και τις προσπάθειες τους να την αποδεχτούν ή να την αγνοήσουν το 1958 και από την άλλη την αγωνιώδη απόπειρα των ηρώων 50 χρόνια αργότερα να σκάψουν κάτω από τη  επιφάνεια των ανθρωπίνων παθών και αναγκών για έρωτα και αγάπη.


Το έργο εξετάζει το θέμα της ομοφυλοφιλίας μέσα από μια διαδρομή 50 χρόνων, μια διαδρομή που ξεκινά από μια κοινωνία που οι ανάγκες των ανθρώπων παραμένουν κρυφές μέχρι το σήμερα, που όλα επιτρέπονται, αλλά στερούνται ουσιαστικού περιεχομένου.

 

Δε στέκεται όμως μόνο σε αυτό…


Μιλάει εν γένει για την αλήθεια στις σχέσεις, για το θάρρος που χρειάζεται να είσαι πραγματικά ο εαυτός σου και διερευνά την ανθρώπινη σεξουαλικότητα σε σχέση με τα ουσιαστικό συναίσθημα της συντροφικότητας.

 

Tο “The Pride”, γραμμένο το 2008, παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία και απέσπασε τα βραβεία :

Laurence Olivier Award for Outstanding Achievement in an affiliate theatre,

The Critics\' Circle Prize for Most Promising Playwright

Τhe John Whiting Award for Best New Play
και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη, ήταν υποψήφιο για τα βραβεία:

Α Drama League Award for \'Distinguished Production of a Play\'

Αn Outer Critics Circle Award for \'Outstanding New Off-Broadway Play\'.


Φέτος ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο της  Στοκχόλμης και το Φεβρουάριο θα εγκαινιάσει το καινούργιο θέατρο της Νυρεμβέργης.


Συντελεστές

Μετάφραση: Εμμανουέλα Αλεξίου
Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος
Φωτισμοί: Tάσος Ζαφειρόπουλος
Μουσική: Μάριος Στρόφαλης
Κοστούμια: Άγις Παναγιώτου
Σκηνικά: Λία Ασβεστά
Κίνηση: Κατερίνα Φωτιάδη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Ξανθοπούλου

 

Παίζουν


Πέτρος Δαγούτης, Στάθης Μαντζώρος, Λιλή Τσεσματζόγλου, Δημοσθένης Φίλιππας

Πέτρος Δαγούτης, Στάθης Μαντζώρος, Λιλή Τσεσματζόγλου, Δημοσθένης Φίλιππας
Σχετικές ειδήσεις
Ο Γιάννης Ζουγανέλης
10.01.2017 12:19
Ο Γιάννης Ζουγανέλης εμφανίζεται για λίγες εβδομάδες στον Πολυχώρο Αθηναΐς με μια μουσική, διαδραστική και άκρως εξομολογητική παράσταση.
06.12.2016 12:20
H θεατρική σκηνή «Ζωή Λάσκαρη» του πολυχώρου «Αθηναϊς» παρουσιάζει την κωμωδία «Νύφη Κουράγιο».
First Date του Austin Winsberg στην Αθηναΐδα
11.04.2016 14:13
Η Art and media zone & ο πολυχώρος Αθηναΐς παρουσιάζουν το musical First Date του Broadway για πρώτη φορά στην Ελλάδα… Κάθε Δευτερότριτο ερωτευόμαστε.
Αμπαζούρρρ!!!, ένα bourlesque musical από την ομάδα Στενός Κορσές στην Αθηναΐδα
22.03.2016 12:36
Μετά από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στο Cabaret Voltaire στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και μια μίνι καλοκαιρινή περιοδεία, η θεατρική ομάδα «Στενός Κορσές» θα βρίσκεται τις Τετάρτες του Απριλίου 2016 στον Πολυχώρο ΑΘΗΝΑΪΣ για να παρουσιάσει το burlesque musical Αμπαζούρρρ!!!.
Ως την άκρη της κλωστής από τους Πλέγμα και την Ομάδα Ιδέα στην Αθηναΐδα
15.03.2016 17:04
Η καλλιτεχνική κολεκτίβα ΠΛΕΓΜΑ παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση "Ως την άκρη της κλωστής" σε σκηνοθεσία της Θεατρικής Ομάδας "Ιδέα", στον Πολυχώρο Αθηναΐς, για τέσσερις παραστάσεις στις 8-9 και 15-16 Απριλίου.