Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Γεωργία Γκρεμούτη - False id - Αλλαγή Ταυτότητας

Γεωργία Γκρεμούτη - False id - Αλλαγή Ταυτότητας

Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στο χώρο του Πωλητηρίου έναν κύκλο εκθέσεων Ελλήνων και ξένων δημιουργών, πρωτοπόρων στις

 

εφαρμοσμένες τέχνες, με τίτλο «Αναζητήσεις στην ύλη». Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς συνέδεσε το δημοφιλές Πωλητήριό του με την παρουσία ενός σημαντικού αριθμού διακεκριμένων εκπροσώπων των εφαρμοσμένων τεχνών στην Ελλάδα, προσφέροντάς τους μια φιλόξενη και διαρκώς ανανεωνόμενη στέγη.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010 με την παρουσίαση της εκθεσης της Γεωργίας Γκρεμούτη, Αλλαγή Ταυτότητας.


Στα έξι χρόνια λειτουργίας του Πωλητηρίου οι καλλιτέχνες αυτοί κατέθεσαν τις προτάσεις τους, γεφυρώνοντας την απόσταση μεταξύ χρηστικού αντικειμένου και αντικειμένου τέχνης που δεν έχει απτή χρησιμότητα, με αποτέλεσμα μοναδικές, συλλεκτικές θα λέγαμε δημιουργίες.

 

Στο ελληνικό τοπίο της εικαστικής παραγωγής, όπου ακόμη υφίσταται η διάκριση μεταξύ υψηλής και χρηστικής, πλαστικής και εφαρμοσμένης τέχνης, η διευρυμένη παρουσία αυτών των καλλιτεχνών στο Μουσείο Μπενάκη καθίσταται σχεδόν μοναδική.

 

Η ενότητα της Γεωργίας Γκρεμούτη, που με τον εύγλωττο τίτλο «Αλλαγή Ταυτότητας» και με τη χρήση ευτελών υλικών που μεταμορφώνονται από την ίδια, έχει ως αφετηρία ένα αντικείμενο-σύμβολο του σημερινού καταναλωτικού τρόπου ζωής: τη χάρτινη τσάντα μίας χρήσης, ένα αντικείμενο καθημερινό και φθηνό, που μετά τη χρήση του η ανακύκλωση αποτελεί ίσως την καλύτερη κατάληξη.


H Γεωργία Γκρεμούτη, γλύπτρια μα και σημαντική εκπρόσωπος των εφαρμοσμένων τεχνών στην Ελλάδα, χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια το χαρτί γνωρίζοντας καλά, τόσο τις δυνατότητες, όσο και τα όριά του, τις εναλλακτικές πειραματισμού αλλά και τις εγγενείς δυσκολίες που συνεπάγεται η τιθάσευση της ακατέργαστης πρώτης του ύλης.


Υπαινισσόμενο εκλεκτικές συγγένειες, από τη μια πλευρά, με την παραδοσιακή υφαντική και τη μέθοδο Origami και, από την άλλη, με τον σύγχρονο εικαστικό λόγο, το χαρτί μεταμορφώνεται στα χέρια της διαδοχικά, μέσα από αλλεπάλληλες τσακίσεις και πτυχώσεις, τυλίγματα και ξετυλίγματα, μαθηματικές εξισώσεις και μαγικές αλχημείες, αποκαλύπτοντας μια αναπάντεχα ποιητική πλαστική διάσταση.

Σχετικές ειδήσεις
Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες στο Μουσείο Μπενάκη
10.01.2017 12:47
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 την έκθεση Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες, σε διοργάνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με το Φινλανδικό Ινστιτούτο και το Μουσείο Μπενάκη.
«ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ. Γιάννα Ανδρεάδη», έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
06.12.2016 10:20
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στους χώρους του Κτηρίου της οδού Πειραιώς, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 20:00, την έκθεση «ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ. Γιάννα Ανδρεάδη». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου 2017.
Room18: Το νέο αστικό ξενοδοχείο από το Μουσείο Μπενάκη και τις ΔΟΜΕΣ
02.11.2016 16:42
Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ και το Μουσείο Μπενάκη, σε συνέχεια του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού Room18, με θέμα το δωμάτιο ενός αστικού Ελληνικού ξενοδοχείου 18m2, διοργανώνουν την έκθεση Room18, παρουσιάζοντας 262 νέες προτάσεις, 582 δημιουργών, από 17 χώρες. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη σε χώρο 500μ2, από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου.
Χροαχίμ: το έργο της Χρυσάνθης Κουμιανάκη στο Μουσείο Μπενάκη
20.05.2016 17:05
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στο κτήριο ΜΕΝΤΗΣ την έκθεση της Χρυσάνθης Κουμιανάκη με τίτλο Χροαχίμ.
Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί: έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
13.05.2016 10:35
Το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το αλληλεγγύη-SolidarityNow εγκαινιάζει τη Δευτέρα 16 Μαΐου στις 20:00 στο Κτήριο της οδού Πειραιώς 138 την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί».