Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Imprint στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Imprint στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Η έκθεση Imprint, παραγωγή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, αποτελεί ένα αποτύπωμα, όπως δηλώνει και ο τίτλος

της: αποτύπωμα της διεθνούς χαρακτικής από τις αρχές του 20ού μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, αποτύπωμα της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής της ίδιας περιόδου, αποτύπωμα της προσωπικής σφραγίδας ενός συλλέκτη, που επί δεκαπέντε χρόνια επιδίδεται με πάθος στη συλλογή έργων τέχνης.


Περιλαμβάνει ένα μεγάλο σύνολο καλλιτεχνών και έργων: περισσότεροι από 250 καλλιτέχνες και περισσότερα από 300 έργα. Με πυρήνα τη χαρακτική στις νέες ποικίλες τεχνικές της μορφές, αποδίδει την καλλιτεχνική ατμόσφαιρα στην ευρύτητά της, καθώς ανακαλεί ποικιλότροπα τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την καλλιτεχνική έκφραση στον τρισδιάστατο χώρο.


Ταυτόχρονα, αποτελεί και ένα είδος εικαστικής βιβλιοθήκης, με πολυάριθμα καλλιτεχνικά βιβλία και portfolios: αυτά, στη διάθεση του θεατή, αναδεικνύουν τις πλούσιες και εμπνευσμένες καλλιτεχνικές εφαρμογές, που εξυπηρετούν λογοτεχνικά κείμενα, σε δημιουργική συνάφεια με την καλλιτεχνική εικόνα.


Η έκθεση αρθρώνεται σε έξι ενότητες:
α) Μοντέρνοι καιροί
β) Αφαίρεση
γ) Στην επικράτεια του πραγματικού αντικειμένου
δ) Στα όρια των εννοιών και του ελάχιστου
ε) New Spirit
στ) Στην επικράτεια του χώρου
ζ) Η τέχνη τώρα

 

Οι ενότητες αυτές αποδίδουν και το χρονολογικό φάσμα στο οποίο εντάσσονται οι περιλαμβανόμενοι καλλιτέχνες και τα έργα τους. Ξεκινώντας από εκπροσώπους του ευρωπαϊκού μοντερνισμού, το μεταπολεμικό στίγμα δίνεται μέσα από χαρακτηριστικά δείγματα της αφηρημένης τέχνης και στη συνέχεια από έργα και, ευρωπαίους και αμερικανούς, καλλιτέχνες που διερεύνησαν νέους τρόπους διαχείρισης της εικόνας και της καθημερινής πραγματικότητας κατά τις δεκαετίες 1960 και 1970.


Στη συνέχεια εκπροσώπων του μινιμαλισμού και της άρτε πόβερα, η ζωγραφική χειρονομία με ένταση στον τύπο του νεοεξπρεσιονισμού και συναφών τάσεων χαρακτηρίζει τη δεκαετία 1980, όπως και οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις μέσα στον τρισδιάστατο χώρο, που αφενός συνεχίζονται μέχρι σήμερα, αφετέρου αποτυπώνονται και στα χαρακτικά. Τελευταία ενότητα αποτελεί εκείνη που παρουσιάζει εκδοχές της ευρωπαϊκής και αμερικανικής τέχνης που παράχθηκε από τη δεκαετία 1990 μέχρι σήμερα.

 

Ένα πλούσιο και σπάνιο υλικό αναδιοργανώνεται στους χώρους του ΜΜΣΤ, προτείνοντας μια «ανάγνωσή» του εκ νέου από μέρους του θεατή, ανάγνωση που τέμνεται, αλλά και υπερβαίνει τη συμβατικά καταγεγραμμένη ιστορία της τέχνης μέσα από τη διαδοχή των καλλιτεχνικών κινημάτων, ρευμάτων και τάσεων.


Τα έργα εκτίθενται ξανά σήμερα στο θεατή, ξαναθέτουν ερωτηματικά γύρω από τη δημιουργία τους, αλλά και τη σημερινή ύπαρξή τους, και μετατρέπουν το ίδιο το μουσείο σε εργαστήριο εικόνων και ιδεών και καλλιτεχνική βιβλιοθήκη .

Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσιο δίγλωσσο κατάλογο.
Επιμέλεια έκθεσης και καταλόγου: Θούλη Μισιρλόγλου
Επιστημονικός σύμβουλος: Ντένης Ζαχαρόπουλος

 

Σχετικές ειδήσεις
Η Γιόκο Όνο με το «Ex-it» στα 51α Δημήτρια!
26.09.2016 13:39
Η Γιόκο Όνο για έναν σχεδόν μήνα θα "καταλάβει" το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την εγκατάσταση «Ex-it», φίλμς και διαδραστικές performances, στα πλαίσια των 51ων Δημητρίων.
Παιχνίδι και Αντικείμενο Θεάτρου: Έκθεση του Σωτήριου Μίχου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
30.06.2016 15:29
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση Σ. Μίχου Παιχνίδι και Αντικείμενο Θεάτρου_ΔΩΡΕΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΜΙΧΟΥ (1936-2010), από τις 7 Ιουλίου έως τις 30 Οκτωβρίου 2016.
Άλεξ Μυλωνά, Ένας Κόσμος διαφορετικός: τιμητική έκθεση στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
08.04.2016 10:45
Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την τιμητική έκθεση Άλεξ Μυλωνά, Ένας Κόσμος διαφορετικός, με έργα από τη Μόνιμη Συλλογή του, από τις 14 Απριλίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2016.
Πέρα από την κοινή λογική: έκθεση με έργα ρωσικής πρωτοπορίας στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
15.01.2016 12:45
Η έκθεση «Πέρα από την κοινή λογική. Έργα ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων.
Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος: έκθεση από τον ΝΕΟΝ στο  Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
26.10.2015 14:47
H έκθεση του ΝΕΟΝ «Flying over the abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» ταξιδεύει από το Ρέθυμνο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από τις 7 Νοεμβρίου 2015.