Όταν η βιολογία, η φυσική, η αστρονομία, τα μαθηματικά και η βιοποικιλότητα μπαίνουν στην κινηματογραφική αίθουσα και

συναντούν το κοινό, με εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας και την ιδιαίτερη ματιά ταλαντούχων σκηνοθετών, τότε η επιστήμη γίνεται ψυχαγωγία.

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών παρουσιάζει από τις 18 έως τις 24 Οκτωβρίου τα κορυφαία ντοκιμαντέρ της φετινής παγκόσμιας παραγωγής. Στο κέντρο της Αθήνας, στον ολοκαίνουριο χώρο του Ινστιτούτου Θερβάντες, διαγωνίζονται 30 επιστημονικές ταινίες, για να διεκδικήσουν τα 5 βραβεία του Φεστιβάλ.

Το CAID –Kέντρο Επιστήμης Κοινωνίας και Τέχνης– διοργανωτής του Φεστιβάλ, συνεπές στο ενδιαφέρον του για την επικοινωνία της επιστήμης, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, για να συγκεντρώσει τις πιο αξιόλογες συμμετοχές, αντιπροσωπευτικές της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας.

Οι παραγωγές των επιστημονικών ταινιών σχετίζονται με τις τελευταίες εξελίξεις και έρευνες σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τη ραγδαία μεταβολή του, την υγεία, τις θετικές επιστήμες αλλά και τη νέα τεχνολογία. Η επιλογή των ταινιών γίνεται με βάση τα κριτήρια της διεθνούς επιτροπής βραβείων.

Για τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, το CAID εξασφάλισε και φέτος τα πιο κατάλληλα μέλη, για να αναδείξουν τις καλύτερες συμμετοχές, συγκεντρώνοντας ειδικούς από το χώρο της Επικοινωνίας της Επιστήμης και του Κινηματογράφου.

Μεταξύ αυτών, ο Γενικός Διευθυντής της Ισπανικής εταιρείας παραγωγής MEDIA 3.14, Joan Ubeda (Ισπανία), νικητής του Φεστιβάλ του 2007 και δημιουργός της εξαιρετική ταινίας «Η Διάσταση του Νταλί».

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ μεταφέρει το αθηναϊκό κοινό στη διάσταση της επιστήμης για 32 απολαυστικές ώρες προβολών με ελεύθερη είσοδο.

Ελληνικοί υπότιτλοι