Η Λοκαντιέρα του Carlo Goldoni ανεβαίνει στο θέατρο Κάππα για 40 παραστάσεις. Μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία της στην Ελλάδα μια από τις

διασημότερες κωμωδίες του κλασικού θεάτρου, έρχεται να ολοκληρώσει την πορεία της με 40 παραστάσεις, μέχρι 20 Δεκεμβρίου στο θέατρο Κάππα.

Πρόκειται για μια νέα επεξεργασία και ανάγνωση της κωμωδίας (κυρίως της πρώτης και των δύο τελευταίων σκηνών του έργου) με στόχο να προκύψει μια άλλη εκδοχή του έργου, στην διαδικασία προσαρμογής της στην σκηνή του θεάτρου, που έχει ήδη μεγαλώσει κατά πολύ ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα η ατμόσφαιρα της παράστασης.

Η παράσταση της Λοκαντιέρας εξελίσσεται σε πέντε εποχές. Πρωτοσυναντάμε τους ήρωές μας στη Βενετία του 18ου αιώνα , στη συνέχεια στον 19ο αιώνα. Σ΄ένα καμπαρέ των αρχών του 20ου αιώνα υπό τους ήχους της ταζ συνεχίζεται η ιστορία μας, για να περάσουμε στην μεταπολεμική Βενετία (1950).

Τέλος οι ήρωες μας συναντώνται – και αποχαιρετώντας – σε μια αυθαίρετη- κόκκινη, τελευταία εποχή (εποχή του θεάτρου, του τσίρκου …).

Η αιώνια διαμάχη μεταξύ των δύο φύλλων είναι ο βασικός καμβάς, πάνω στον οποίο ο Κάρλο Γκολντόνι αναπτύσσει την κωμωδία του, με αριστουργηματικό τρόπο. Στην νέα σκηνική πρόταση της «5ης ΕΠΟΧΗΣ», η κωμωδία εξελίσσεται σε διαφορετικούς χρόνους και μας ταξιδεύει σε διαφορετικές εποχές.

Οι ήρωες της κωμωδίας συναντώνται για πρώτη φορά στην εποχή της ιταλικής αναγέννησης -18ος αιώνας- Βενετία, υπό τους ήχους της μουσικής του Βιβάλντι- και στη συνέχεια στον 19ο αιώνα [εποχή του ευρωπαϊκού ρομαντισμού]. Τους ξανασυναντάμε στην περίοδο του μεσοπολέμου, υπό τους ήχους της τζαζ, σε μια σκηνή καμπαρέ και αργότερα στη μεταπολεμική Ευρώπη. Στο τέλος, ο χρόνος χάνεται…

Οι ήρωες της κωμωδίας θα συνεχίσουν την ιστορία τους, σε μια αυθαίρετη-υπερβατική εποχή… εποχή του σκηνικού παιγνιδιού, του τσίρκου και της ακροβασίας, από όπου κατάγεται, σε μεγάλο βαθμό, το σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο.

Ο Κάρλο Γκολντόνι – η σημαντικότερη προσωπικότητα του ιταλικού θεάτρου και μια από τις σημαντικότερες του ευρωπαϊκού-, γράφει την «Λοκαντιέρα» το 1750-51 [η πρεμιέρα δόθηκε το 1753 στη Βενετία], σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσει στη θεατρική πραγματικότητα της εποχής του [την ίδια χρονιά γράφει άλλα 15 έργα]. Από την αρχή της παρουσίας του στο θέατρο ο Γκολντόνι ονειρεύεται να καταστήσει – μέσω του έργου του – το ιταλικό θέατρο, ισάξιο του ευρωπαικού, επιχειρώντας να αναμορφώσει την παραδοσιακή ιταλική κωμωδία [commedia dell’ arte]. Και το καταφέρνει…

Η υπόθεση της κωμωδίας…

Η Μιραντολίνα μοναδική κληρονόμος μιας λοκάντας [πανδοχείου], καταφέρνει να διευθύνει με ιδιαίτερη επιτυχία  την επιχείρησή της. Στο πλευρό της υπάρχει πάντα ο Φαμπρίτσιο ένας  καμαριέρης της λοκάντας, ο οποίος προσβλέπει στην -δια του γάμου με τη Μιραντολίνα- οικονομική και κοινωνική ανέλιξή του.

Στους χώρους της  λοκάντας  διαδραματίζεται η δράση της κωμωδίας. Εδώ συχνάζουν διάφοροι τύποι. ΄Ενας Κόμης [ένας λαικής καταγωγής άντρας που έχει αγοράσει τον τίτλο του] και ένας ξεπεσμένος και απολύτως χρεοκοπημένος Μαρκήσιος, διεκδικούν τον έρωτά της Μιραντολίνας.

Στη λοκάντα διαμένει για λίγο και ο Ιππότης Ριπαφράτα, ένας  αγριάνθρωπος –αλλά μόνο ως προς τη συμπεριφορά του στο γυναικείο φύλλο. Ένας άντρας που αρνείται θανάσιμα τον έρωτα των γυναικών. Δυο θεατρίνες που υποδύονται [με την ελπίδα πως θα βρουν κάποιο θύμα, γένους αρσενικού] μια κόμισα και μια μαρκησία, συμπληρώνουν τα πρόσωπα της κωμωδίας.

Εξ αρχής ο Ιππότης διαπράττει το θανάσιμο αμάρτημα, να φερθεί ιδιαιτέρως προσβλητικά και κυρίως, περιφρονητικά στην Μιραντολίνα, η οποία με τη σειρά της αποφασίζει να εκδικηθεί. Ορκίζεται να αποδείξει πως κάθε  γυναίκα μπορεί να διεκδικήσει με επιτυχία την ερωτική προσοχή όποιου αρσενικού επιθυμεί. Αρκεί να το θέλει…

Παίζουν: Ρένια Λουιζίδου, Κώστας Κόκλας, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Τάσος Γιαννόπουλος, Μαριάνθη Φωτάκη, Θύμιος Κουκιος, Άντεια Ολυμπίου, Αντώνης Δημητροκάλης.

Η απόδοση και η σκηνοθεσία είναι του Θέμη Μουμουλίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Πάτσα, η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου οι χορογραφίες της Έλενας Γεροδήμου, οι φωτισμοί του Νίκου Σωτηρόπουλου.

Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στο θέατρο Κάππα.