Με αφορμή την 16η Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν μία μεγάλη εκστρατεία για την άμεση βελτίωση της …

παρεχόμενης βοήθειας σε υποσιτισμένα παιδιά, καλώντας τις δέκα μεγαλύτερες δωρήτριες χώρες να βοηθήσουν να παρέχεται καλύτερη τροφή στα μικρά παιδιά σε σημεία του πλανήτη που μαίνεται η απειλή του υποσιτισμού.

Εκτιμάται ότι σήμερα 195 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο υποφέρουν από τις επιπτώσεις του υποσιτισμού, το 90 % των οποίων ζει στην υπο-Σαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία.

Οι δέκα μεγαλύτεροι δωρητές, μεταξύ των οποίων Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Ιαπωνία και Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να προσφέρουν και να χρηματοδοτήσουν ποιοτικότερη επισιτιστική βοήθεια στα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών που απειλούνται από τον υποσιτισμό, τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου.

Ο υποσιτισμός, μια κατάσταση που μπορεί να αποφευχθεί και να θεραπευτεί, είναι η βασική αιτία θανάτου τουλάχιστον για το 1/3 των 8 εκατομμυρίων παιδικών θανάτων που καταγράφονται ετησίως παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών. Ο υποσιτισμός δεν είναι απλά το αποτέλεσμα που προκαλεί η έλλειψη ή η πρόσληψη λίγης τροφής, αλλά η λήψη ακατάλληλης τροφής χωρίς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του καθώς χρειάζεται τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, ειδικά λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που διασφαλίζουν την υγιή ανάπτυξη του παιδιού προστατεύοντάς το από ασθένειες που μπορεί να απειλούν την ίδια τη ζωή του. Παρόλα αυτά η επισιτιστική βοήθεια που παρέχεται σήμερα δεν περιλαμβάνει αυτά τα βασικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του παιδιού κατά την παιδική ηλικία.

Οι δωρήτριες χώρες επισιτιστικής βοήθειας πρέπει να θέσουν τις ανάγκες των παιδιών στο επίκεντρο των προσπαθειών τους για την καταπολέμηση του υποσιτισμού, αναφέρει ο Διεθνής Πρόεδρος των ΓΧΣ Ούνι Καρουνακάρα. Η συντριπτική πλειοψηφία των προγραμμάτων για την καταπολέμηση του παιδικού υποσιτισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες στηρίζεται σε συστατικά, όπως σιτάρι και ένα μείγμα σιτηρών, που δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών παιδιών ηλικίας κάτω των 2 ετών.

Η τροφή που δε θα δίναμε ποτέ στα παιδιά μας στέλνεται ως επισιτιστική βοήθεια στα πιο ευάλωτα παιδιά σε χώρες της υπο-Σαχάριας Αφρικής και της Ασίας που απειλούνται από τον κλοιό του υποσιτισμού. Αυτή η διάκριση πρέπει να σταματήσει, συμπληρώνει ο Δρ. Ούνι.

Οι χώρες που έχουν μειώσει με επιτυχία την παιδική θνησιμότητα, όπως Μεξικό, Ταϊλάνδη, Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, το έχουν καταφέρει μέσω προγραμμάτων που εξασφαλίζουν ποιοτική τροφή σε παιδιά και βρέφη πολύ φτωχών οικογενειών. Την ίδια στιγμή η διεθνής επισιτιστική βοήθεια δεν έχει καταφέρει να συμβαδίσει με την πρόοδο της επιστήμης για την ανάπτυξη της παιδικής θνησιμότητας. Τον Οκτώβριο του 2008, ένα πάνελ από ειδικούς στο θέμα της διατροφής αναγνώρισε ότι το μείγμα δημητριακών CSB είναι ακατάλληλο για τη θεραπεία υποσιτισμένων παιδιών.

Παρά τη διεθνή συναίνεση και συμφωνία για τη σύνθεση των πιο κατάλληλων τροφών για υποσιτισμένα παιδιά, οι δωρήτριες χώρες συνεχίζουν να επιδοτούν και να παρέχουν ένα και μόνο προϊόν που όλοι ξέρουμε ότι δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και δεν περιορίζει κατά συνέπεια τον κίνδυνο του θανάτου που μπορεί να προκληθεί εξαιτίας του υποσιτισμού, εξηγεί η γιατρός Σούζαν Σέφερντ, σύμβουλος διατροφής στα προγράμματα των ΓΧΣ. Την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στους τρόπο της προστασίας των παιδιών από τον υποσιτισμό τονίζοντας ότι γι’ αυτό το λόγο δε θα έπρεπε κανένα παιδί να φτάνει στα όρια του θανάτου επειδή δεν έχει προλάβει να λάβει την απαραίτητη για την ανάπτυξή του τροφή.

Οι ιατρικές ομάδες των ΓΧΣ γίνονται μάρτυρες της ανθρώπινης καταστροφής που προκαλεί ο υποσιτισμός σε πολλά σημεία του πλανήτη. Το 2009, οι ΓΧΣ έβαλαν σε πρόγραμμα θεραπείας  250.000 παιδιά που υπέφεραν από οξύ υποσιτισμό σε 116 συνολικά προγράμματά που διατηρούν σε 34 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ως βασικοί μάρτυρες αυτής της συνεχιζόμενης κρίσης που απειλεί καθημερινά τη ζωή χιλιάδων παιδιών ξεκινούν μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο «Τα Υποσιτισμένα Παιδιά Ζητούν την Προσοχή μας» παροτρύνοντας τις μεγάλες δωρήτριες χώρες επισιτιστικής βοήθειας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία, να προσπαθήσουν να προσφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες και καλύτερης ποιότητας τροφή στους πληθυσμούς χωρών που πλήττονται περισσότερο.

Οι ΓΧΣ στέλνουν επιστολές στους επικεφαλείς των κυβερνήσεων ζητώντας τους να αλλάξουν την πολιτική τους στην παροχή επισιτιστικής βοήθειας. Δεκάδες χιλιάδες άτομα έχουν ήδη υπογράψει την αίτηση της εκστρατείας που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα http://www.starvedforattention.org/ τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στους ηγέτες των χωρών την παραμονή της Συνόδου G8  που θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία το 2011.

Υπογράψτε κι εσείς και βοηθήστε να ξαναγραφούν εκατομμύρια ιστορίες παιδιών που έχουν ξεφύγει από τον κίνδυνο του υποσιτισμού ξανακερδίζοντας το δικαίωμα στη ζωή.

Μεγάλη Εκδήλωση για τον Υποσιτισμό στο Golden Hall

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από το πρόβλημα του υποσιτισμού που ευθύνεται για μια διαρκή ανθρωπιστική κρίση που απειλεί εκατομμύρια ζωές σε όλο τον πλανήτη.

Φωτογραφίες, βιντεοπροβολές και εκπρόσωποι της οργάνωσης βρίσκονται μέχρι το Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, στους χώρους του μεγάλου εμπορικού κέντρου Golden Hall (Κηφισίας 37Α, Μαρούσι) καθημερινά 13.00 με 21.00 ζητώντας τη δική σας συμμετοχή και υποστήριξη της προσπάθειάς μας για την καταπολέμηση του προβλήματος.

http://www.starvedforattention.org