Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου

23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου
Το φετινό 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου, το Μεγάλο Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας, που διοργανώνεται

από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, θα διεξαχθεί από 21 έως 31 Οκτωβρίου 2010.

Όπως και κάθε χρόνο ο κεντρικός κορμός του Πανοράματος είναι αφιερωμένος στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο, με προγράμματα όπως το καθιερωμένο πια Διαγωνιστικό Τμήμα με 10 άπαιχτες ευρωπαϊκές ταινίες, με βραβεία που απονέμουν δυο επιτροπές: Διεθνής Επιτροπή από γνωστά πρόσωπα του χώρου και επιτροπή από μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).


Ακόμη, στα προγράμματά του, αφιερώματα σε σκηνοθέτες, θέματα και, όπως πάντα, και στον ελληνικό κινηματογράφο, καθώς και βουβή ταινία με συνοδεία ζωντανής μουσικής.


Το βράδυ της 20ης Οκτωβρίου το φεστιβάλ κάνει ειδική πρεμιέρα με την ελληνική ταινία «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη, που θα προβληθεί στις αίθουσες στις 4 Νοεμβρίου, ενώ, επίσημη έναρξη του διεθνούς τμήματος του 23ου Πανοράματος θα γίνει το βράδυ της 21ης Οκτωβρίου, με τη βραβευμένη τουρκική ταινία \'ΜΕΛΙ\" του Σεμίχ Καπλάνογλου - Χρυσή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2010.
 

Πλούσιο θα είναι φέτος το τμήμα «Η Διεθνής Εικόνα σε Πρώτη Προβολή», με ταινίες από Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Ανάμεσα στις νέες ταινίες και δυο από τις πιο σημαντικές ταινίες του φετινού φεστιβάλ των Κανών:
 

«Εγκεκριμένο Αντίγραφο» (Certified Copy /Copie conforme) του Αμπάς Κιαροστάμι, με μια εξαιρετική ερμηνεία από τη Ζιλιέτ Μπινός. Ο Ιρανός σκηνοθέτης καταγράφει με οξυδέρκεια και δύναμη τη μοναξιά και την έλλειψη επικοινωνίας μέσα από τη σύντομη συνάντηση ενός Άγγλου συγγραφέα με μια Γαλλίδα στην Ιταλία.


Chantrapas του Οτάρ Ιοσελιάνι – η οδύσσεια ενός Γεωργιανού σκηνοθέτη του κινηματογράφου που, έχοντας υποστεί λογοκρισία στην πατρίδα του, αναζητά την ελευθερία στη Γαλλία, για ν’ ανακαλύψει πως κι εκεί υπάρχει μια άλλου είδους λογοκρισία…

 

Αφιερώματα:

 

Μετά την περσινή επιτυχία του αφιερώματος στον Ελληνικό Κινηματογράφο της δεκαετίας του ’70, το Πανόραμα παρουσιάζει φέτος ένα αφιέρωμα στον Ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του \' 80.


Ανάμεσα στις 10 πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες της περιόδου θα προβληθούν και οι ταινίες και οι: \"Καρκαλού\" του Σταύρου Τορνέ, \"Βαριετέ\" του Νίκου Παναγιωτόπουλου, \"Ρεπό\" του Βασίλη Βαφέα και \"Η τιμή της αγάπης\" της Τώνιας Μαρκετάκη.

 

Ένα άλλο ενδιαφέρον αφιέρωμα του 23ου Πανοράματος είναι Το ιταλικό σπαγγέτι γουέστερν (με 10 από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες που σήμερα έχουν μετατραπεί σε ταινίες cult).

Το φετινό φεστιβάλ επιφυλάσσει και μερικές εκπλήξεις που θα ανακοινωθούν αργότερα, μαζί με το υπόλοιπο πρόγραμμά του.

Το 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στις παρακάτω κινηματογραφικές αίθουσες: Απόλλων Cinemax, Class, Τριανόν Filmcenter και Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης .

Σχετικές ειδήσεις
Με το Afterimage του Αντρέι Βάιντα ξεκινά το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
08.11.2016 11:37
Το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκου Κινηματογράφου με μεγάλη χαρά και συγκίνηση ανακοινώνει πως θα σηκώσει αυλαία με την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας “Afterimage”, το κύκνειο άσμα του σπουδαίου πολωνου δημιουργού Αντρέι Βάιντα που πριν λίγο καιρό έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 90 ετών.
29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
18.10.2016 12:34
To 29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (17-27 Νοεμβρίου 2016) επιφυλλάσσει δύο εκπλήξεις στους φίλους του καλού ελληνικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου: ένα αφιέρωμα με όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ως φόρο τιμής στον πρόωρα χαμένο πολυσχιδή έλληνα δημιουργό, αλλά και μια επιλογή ταινιών του πολιτικοποιημένου ιταλού σκηνοθέτη Μάρκο Μπελόκιο. Θα προβάλλει μάλιστα σε αβαν πρεμιέρ και τη νέα ταινία του Μπελόκιο «Sweet Dreams» από το πρόσφατο Φεστιβαλ των Καννών.
Το «Suntan» στην τελική δεκάδα για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
05.07.2016 13:15
Το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου είναι μια από τις δέκα ταινίες που διεκδικούν το βραβείο Lux για το 2016, το επίσημο βραβείο στήριξης του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πανόραμα Χρυσές Νύχτες 2016
10.06.2016 15:27
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πανόραμα, Χρυσές Νύχτες, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), σε συνεργασία με την Ακαδημία César.
Χρυσές Νύχτες - Πανόραμα 2016 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
01.06.2016 13:48
33 ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν το 2015-16 από τις εθνικές Ακαδημίες Κινηματογράφου των χωρών προέλευσής τους (Oscar, César, Goya, BAFTA, Ίρις κ.λπ.) για δύο μέρες στη Στέγη!