Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Κωστής Γεωργίου: Έκθεση στη Θεσσαλονίκη

Κωστής Γεωργίου: Έκθεση στη Θεσσαλονίκη
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «45α Δημήτρια» που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιαστούν έργα του Κωστή Γεωργίου

με τίτλο «Ίχνη» στην Casa Bianca από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2010.  

Ο Κωστής Γεωργίου, είναι ένας καλλιτέχνης που έχει να επιδείξει έντονη διεθνή δραστηριότητα με το έργο του να έχει σαφώς «στιγματιστεί» από το μεσογειακό περιβάλλον της Ελλάδος: ο ήλιος, τα χρώματα, λόγοι παλιοί για 4.000 χρόνια στην βαθύτατη αρχαιότητα, ο ταύρος (Μινώταυρος), η εικόνα του φιλοσόφου.

Ένα έργο που, όπως σημειώνει ο διευθυντής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Αμβέρσας Florent Bex «δε θα μπορούσε ποτέ να είχε γεννηθεί μέσα από το γκρισάιγ των βόρειων περιφερειών».

«O δημιουργός ως μονάδα της συμπαντικής οντότητας μοιάζει να αποτελεί άξονα της δράσης μιας αέναης αμφισβήτησης και αναδιαπραγμάτευσης όλων αυτών που θεωρούνται δεδομένα. Είναι εκείνος, χωρίς αυτό να αποτελεί κάτι ηρωικό, που καλείται να γειώσει τις δραματικές εντάσεις μιας σκληρής και αδυσώπητης καθημερινότητας και να τις αποσυμπιέσει οδηγώντας τις, στα φωτεινά νερά της δημιουργίας.

Αντιτάσσει το φως και την δράση απέναντι στην κατήφεια και την απαλλοτρίωση της ανθρώπινης σκέψης που καταρρακώνεται από ευτελή και χυδαία προϊόντα. Αποτελεί μοχλό αποσυμπίεσης, και μέσα από την παραβατικότητα του καταργεί παραδοσιακές «αξίες» και θέσφατα, διαρρηγνύει τον υμένα της ιδρυματικής και ανούσιας αστικής αντίληψης και προσπαθεί να συνάξει το έλασσον άμεσο, με το απώτερο και το συμπαντικό, που οδηγεί στην ψυχική ανάταση και στην «ελευθερία».

Εξ’ άλλου τι είναι η τέχνη για τον δημιουργό; Μια ακροβασία είναι σε τεντωμένο σκοινί. Μια καθημερινή εναγώνια προσπάθεια να ανακαλέσει στην επιφάνεια από το σκότος της ύπαρξης του, μύχιες σκέψεις και θολά οράματα, που θα τα «παγώσει» σε σταθερές εικόνες για να δημιουργήσουν στη συνέχεια πεδία δράσης για πολλούς.

Χωρίς αναζήτηση το έργο είναι ανιαρό. Δίχως φορτία και αναταράξεις το εικαστικό γεγονός είναι ύποπτο και στατικό, που μοιραία οδηγεί τον δημιουργό του σε μαρασμό και καλλιτεχνική στειρότητα. Αυτός οφείλει να λειτουργεί ως εξαιρετικά εκπαιδευμένος μαχητής, που πρέπει να αντιδρά αστραπιαία ακόμη και στο ελάχιστο θρόισμα».

Κωστής Γεωργίου, 6 Ιουλίου 2010

 


Σχετικές ειδήσεις
«μεταΘεοί»: έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου στο Μουσείο Μπενάκη - Ισλαμικής Τέχνης
02.11.2016 13:35
Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης την έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου «μεταΘεοί» στην οποία θα παρουσιαστεί το έργο από τα δύο τελευταία προσκηνυματικά ταξίδια του καλλιτέχνη στην Ινδία.
Γλυπτικός Λόγος: Η Θαλάσσια Ανεμώνη του Γεωργίου Καλακαλλά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
13.09.2016 17:13
Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 18:00 θα λάβει χώρα στο Αίθριο του Μουσείου η δεύτερη εκδήλωση της δράσης «Γλυπτικός Λόγος», που ξεκίνησε με επιτυχία το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το καλοκαίρι σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος, με την παρουσίαση της «Θαλάσσιας Ανεμώνης» του Γεωργίου Καλακαλλά, Ομότιμου Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Παρών θα είναι ο γλύπτης, που θα μιλήσει για το έργο του.
Η δική μου Εφταλού, 35 χρόνια πριν: Έκθεση του Γιώργου Λαζόγκα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας
11.07.2016 16:23
Η έκθεση-αφιέρωμα του κ. Γεώργιου Λαζόγκα θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας στη Λέσβο από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2016.
Έκθεση του Κωστή Γεωργίου στην Kapopoulos Fine Arts στην Πάτμο
04.07.2016 13:00
Μια νέα σειρά έργων ζωγραφικής και γλυπτικής, καθώς και έναν εντυπωσιακό γλυπτό κόκκινο ταύρο, σε φυσικό μέγεθος, παρουσιάζει ο Κωστής Γεωργίου στη νέα του έκθεση που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στην Πάτμο στις 9 Ιουλίου.
Έκθεση του Φίλιππου Γεώργιου Τσινταβή στην Aίθουσα Τέχνης Γ. - Ε. Βάτη στη Σύρο
01.04.2016 10:12
Ο καλλιτέχνης Φίλιππος Γεώργιος Τσινταβής σε μία ακόμα συνεργασία με την Γκαλερί Έρση μεταφέρει στην Ερμούπολη της Σύρου την ατομική του έκθεση με τίτλο «Το μαύρο τετράγωνο της Φαντασίας».