Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Ελληνικά ονόματα:14 ιστορίες από νέους συγγραφείς

Ελληνικά ονόματα:14 ιστορίες από νέους συγγραφείς
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος το βιβλίο Ελληνικά Ονόματα: 14 Ιστορίες από νέους συγγραφείς. Πρόκειται για μια συλλογή

διηγημάτων. Το βιβλίο προλογίζει ο Μένης Κουμανταρέας.

Οι συγγραφείς των οποίων οι ιστορίες, περιλαμβάνονται στη συλλογή είναι:


Βασίλης Αμανατίδης: Ντοκουμέντα από μια τελετή έναρξης (Δημήτρης Παπαϊωάννου)

Νίκος Αδάμ Βουδούρης: Με τα σύμφωνα πάντα φροντισμένα (Βέρα Ζαβιτσιάνου)

Σπύρος Γιανναράς: Βακαλόπουλος συνοδηγός (Χρήστος Βακαλόπουλος)

Δήμητρα Κολλιάκου: Το Νεραντζοφίλημα (Νίκος Σκαλκώτας)

Μαρία Κωτίδου: Ο Εραστής (Μελίνα Μερκούρη)

Δημήτρης Μαμαλούκας: Νίκος Κακλαμανάκης: Με τη λάμψη στα μάτια

Λευτέρης Μαυρόπουλος: Αριστείδης Παγκρατίδης: Ο δράκος του Σέιχ Σου

Παύλος Μεθενίτης: Δισθανής (Άγγελος Σικελιανός)

Κάλλια Παπαδάκη: Ο ληστής Νταβέλης

Σταυρούλα Σκαλίδη: Η Χαμένη Φράση (Νίκος Καζαντζάκης)

Κωνσταντίνος Τζαμιώτης: Αλίκη (Αλίκη Βουγιουκλάκη)

Βάσια Τζανακάρη: Λένα Πλάτωνος: Η Ευτυχισμένη Πριγκίπισσα

Μαρία Φακίνου: Ή έρωτας ή τίποτα (Γεώργιος Βιζυηνός)

Νίκος Χρυσός: Συνάντηση μ’ ένα φύλλο (Γιώργος Μπουζιάνης)

 

Ένα βιβλίο με πορτρέτα υπαρκτών προσώπων που την ιδέα και την εκλογή των συγγραφέων έχει ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος. Για δεύτερη φορά, εφόσον μια παρόμοια συλλογή διηγημάτων με κοινό θεματικό άξονα και με δική του πάλι πρωτοβουλία κυκλοφόρησε το 2008 από τον Κέδρο.

 

Με μόνη διαφορά ότι στα προηγούμενα Ονόματα ήταν και ξένοι, ενώ τούτος εδώ ο τόμος ξεχειλίζει από Έλληνες αποκλειστικά. Αθλητές, ηθοποιούς, συγγραφείς, μουσικούς, ζωγράφους, αλλά και ανθρώπους που άφησαν τα ίχνη τους ως ληστές ή ως κατάδικοι. Μια πλατιά γκάμα ηρώων, αλλά και εξίσου πλατιά παλέτα από πεζογράφους, όπου ο μικρότερος είναι τριάντα ετών και ο μεγαλύτερος σαράντα οκτώ.

[…] Διαβάζοντας τους συγγραφείς αυτού του τόμου, έχω την εντύπωση ότι με το πρόσχημα να μιλήσουν για παλιά και γνωστά πρόσωπα, έχουν να μας πουν νέα και άγνωστα πράγματα, που εγώ τουλάχιστον ως παλαιότερος δεν τα είχα υποπτευθεί. Κι αυτό για μένα, τουλάχιστον, έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αξίζει να τους διαβάσουμε, λοιπόν, και να τους πιστέψουμε στο μέτρο που κι εκείνοι γίνονται πιστευτοί.

Από τον πρόλογο του Μένη Κουμανταρέα

 

Σχετικές ειδήσεις
68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου - Κώστας Χρ. Χατζιώτης
16.12.2016 12:58
Στον επετειακό τόμο «68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου», ο συγγραφέας Κώστας Χρ. Χατζιώτης αφηγείται την ιστορία μιας εκδοτικής επιχείρησης που μέσα από την πολυετή πορεία της αναδείχθηκε στον κορυφαίο εκδοτικό οίκο ιατρικών συγγραμμάτων της Ελλάδας.
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.