Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες

Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες
Μια παράσταση για τη λανθάνουσα βία του μικρόκοσμου της οικογένειας και την απρόβλεπτη συμπεριφορά των «ανθρώπων

της διπλανής πόρτας», σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, η οποία παρουσιάσθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Αθηνών, επαναλαμβάνεται στον πολυχώρο BIOS.

Συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris, οι ‘Παραλογές’ συνδυάζουν αναπάντεχα τον κόσμο των δημοτικών τραγουδιών (Της σκοτωμένης, Η μάνα η φόνισσα, Τα αγαπημένα αδέρφια και η κακή γυναίκα, Η γυναίκα βοσκός), με την ποίηση του κυριότερου εκφραστή του σύγχρονου υπαρξιακού ρίγους, Τάσου Λειβαδίτη, για να μιλήσουν για τα μεγαλειώδη και τα ξαφνικά που συμβαίνουν στις πιο ανύποπτες στιγμές της καθημερινότητάς μας.

 

Η παράσταση δημιουργείται κάθε φορά για τον συγκεκριμένο χώρο που πρόκειται να παρουσιασθεί, αλλάζοντας τη σειρά των ιστοριών και τη μουσική και χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα αρχιτεκτονικά ή σκηνικά συστατικά του. Έχουν γίνει τέσσερις διαφορετικές εκδοχές της.

 

Η πρώτη, το καλοκαίρι του 2009 σε μια περιοδεία ανά την Ελλάδα, σε μη θεατρικούς χώρους (Στρατώνες του Καποδίστρια στο Άργος, Παλιός Ρώσικος Ναύσταθμος στον Πόρο, Ελαιουργείο-Σαπωνοποιείο Χαριλάου στη Βιομηχανική περιοχή της Ελευσίνας, μια εγκαταλελειμμένη εξοχική κατοικία στην παραλία του Επιταλίου στην Ηλεία και η πλατεία του χωριού Ποταμός στα Κύθηρα).

 

Η δεύτερη εκδοχή παρουσιάσθηκε την άνοιξη του 2010 στους εσωτερικούς χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η τρίτη το καλοκαίρι του 2010 στο Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260, Γκαράζ Δ). Η παράσταση στο Bios, αποτελεί την τέταρτη εκδοχή.

 


Η ιδέα της σκηνοθεσίας προέκυψε από τη μίξη της αφηγηματικής παράδοσης των δημοτικών τραγουδιών και ενός είδους λαϊκών θεαμάτων της μεταγενέστερης αρχαιότητας και των πρώτων χριστιανικών αιώνων, όπου  ένα ή δύο πρόσωπα (υποκριτές) παρίσταναν διάφορες υποθέσεις, είτε αποσπάσματα παλαιότερων έργων και τραγωδιών.

 


Πόση είναι άραγε η απόσταση που πρέπει να διανύσει ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας για να μετατραπεί σε στυγνό εγκληματία; Υπάρχουν πράξεις που να δικαιολογούν έναν φόνο και πως είναι δυνατόν οι δεσμοί αίματος να μην αποτρέπουν τις οικογενειακές τραγωδίες; Περιστατικά από τα δελτία ειδήσεων, ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που δεν χώρεσαν στα όρια της φαινομενικά τακτοποιημένης ζωής τους και την ανέτρεψαν με θόρυβο.

 

Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού, Κατερίνα Καμπίτη

 

Οι Παραλογές ή Μικρές Καθημερινές Τραγωδίες, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου παραστάσεων (τα Δευτερότριτα) στο ΒΙΟS Main, συνεχίζονται με αλλαγή των ημερών, για 9 επιπλέον παραστάσεις.

Οι παραστάσεις θα δοθούν κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 4 μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, πάντα στο Bios Main.

Παράλληλα με τις παραστάσεις στην Αθήνα, η παράσταση περιοδεύει σε πολλές ελληνικές πόλεις, μέχρι την Κυριακή 17 Απριλίου.

Σχετικές ειδήσεις
H παράλειψη της οικογένειας Κόλεμαν: έξτρα παράσταση στη Β’ σκηνή του Θεάτρο Οδού Κεφαλληνίας
30.12.2016 10:13
Η παράσταση Η παράλειψη της Οικογένειας Κόλεμαν υποδέχεται το νέο έτος με μία επιπλέον παράσταση τη Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου στις 18.30. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως και τις 10 Ιανουαρίου.
Αυτή η νύχτα μένει, στο Θέατρο Δημήτρης Ροντήρης
20.12.2016 12:15
Η θεατρική παράσταση «Αυτή η νύχτα μένει», που σκηνοθετεί η Κίρκη Καραλή και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή, ανατρέχει στα θρυλικά σκυλάδικα της επαρχίας και ζουμάρει σε ένα κολάζ ανθρώπων που μαγνητίζεται από λαϊκά τραγούδια και παρασύρεται σε ένοχες νύχτες.
H παράλειψη της οικογένειας Κόλεμαν,  του Κλαούντιο Τολκατσίρ στη Β' Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας
18.10.2016 13:53
Η πολυβραβευμένη, ευφυέστατη, γλυκόπικρη κωμωδία του Κλαούντιο Τολκατσίρ, Η παράλειψεη της οικογένειας Κόλεμαν, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Μαριτίνας Πάσσαρη στη Β’ σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας, ύστερα από την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή της σκηνικής του ανάγνωσης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Θεατρικά Αναλόγια 2015».
Αυτή η νύχτα μένει: η παράσταση σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή σε περιοδεία στην Ελλάδα
16.09.2016 16:45
Η παράσταση Αυτή η νύχτα μένει, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή, θα περιοδεύσει στην Ελλάδα από τον Νοέμβριο 2016 μέχρι τον Απρίλιο 2017, με ενδιάμεσο σταθμό το «Passport Κεραμεικός».
Οι Μικρές Ιστορίες Φόνων επιστρέφουν στον Πολυχώρο Vault
11.03.2016 10:58
Ο Πολυχώρος Vault παρουσιάζει για 2η χρονιά, για 20 μόνο παραστάσεις, τις «Μικρές Ιστορίες Φόνων» του Παναγιώτη Μπρατάκου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά.