Το Πολιτιστικό Κέντρου Δήμου Ιλίου παρουσιάζει τη μουσική παράσταση Z213: EXIT, για βιολί, βιολοντσέλο, σε μουσική σύνθεση των Μαρία Αλούπη & Ανδρέα Δικτυόπουλου

και σκηνική απόδοση Δημήτρη Λιγνάδη. Δύο συνθέτες συνεργάζονται για να γράψουν ένα μουσικό έργο. Δύο συνθέτες συνθέτουν το ίδιο μουσικό έργο όπως αντίστοιχα αφηγούνται στο Z213: ΈΞΟΔΟΣ οι δύο διαφορετικοί αφηγητές.

Πρόκειται για πρωτότυπη σύνθεση για βιολί, βιολοντσέλο και αφηγητή που βασίζεται στο λογοτεχνικό έργο Z213: ΈΞΟΔΟΣ από την ποιητική τριλογία Poena Damni του Δημήτρη Λυάκου. Εμπνευσμένο από την θεματολογία του Z213: ΈΞΟΔΟΣ, το μουσικό έργο υιοθετεί δομικά στοιχεία από την μορφή και την διάρθρωση του ποιητικού έργου. Την αφήγηση που συνδιαλέγεται με τη μουσική έτσι ώστε να τονίσει τον αφηγηματικό χαρακτήρα του ποιητικού έργου του Δημήτρη Λυάκου, έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρη Λιγνάδης.

Λίγα λόγια για το Ζ213: ΕΞΟΔΟΣ του Δημήτρη Λυάκου
Το Ζ213: ΕΞΟΔΟΣ είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας Poena Damni του Δημήτρη Λυάκου. Η τριλογία γράφτηκε σε μια περίοδο δεκαεπτά χρόνων, αντίστροφα όμως – το τελευταίο ως προς την αφηγηματική του θέση βιβλίο (Ο πρώτος Θάνατος) γράφτηκε και κυκλοφόρησε πρώτο (1996), ακολουθούμενο από την Νυκτιβόη (2001) και ολοκληρώνεται με το Ζ213: ΕΞΟΔΟΣ. Το Poena Damni κινείται μεταξύ, και στα όρια, των λογοτεχνικών ειδών – από την ιδιότυπα ημερολογιακή πρόζα του Ζ213: ΕΞΟΔΟΣ, στους ελλειπτικούς μονολόγους της θεατρικής Νυκτιβόης, στην αυστηρή συμπύκνωση του ποιητικού ιδιώματος του Πρώτου Θανάτου.

Το Ζ213: ΕΞΟΔΟΣ συνιστά τον βασικό άξονα της αφήγησης: από αυτήν εδώ την καταγραφή της φυγής σε έναν ανοίκιο και παραμορφωμένο, αλλά όχι λιγότερο πραγματικό κόσμο θα προκύψει η λούμπεν τελετουργία των ψυχών στη Νυκτιβόη και ο αγώνας του ακρωτηριασμένου ήρωα στο νησί του Πρώτου Θανάτου.

Das Neue Ensemble
Το μουσικό σύνολο Das Neue Ensemble που εδρεύει στο Αννόβερο της Γερμανίας είναι αφοσιωμένο στην σύγχρονη μουσική. Νέα έργα έχουν γραφτεί ειδικά για αυτό, εκ των οποίων αρκετά έχουν δισκογραφηθεί και παρουσιαστεί σε πολλές Ευρωπαικές πόλεις. Οι συναυλίες που διοργανώνονται από το ensemble εξερευνούν ιδιαίτερες θεματικές και νέα μουσικά προγράμματα.

Συμπαραγωγή του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Ιλίου Μελίνα Μερκούρη και του Κέντρου Μουσικής Σύνθεσης & Ερμηνείας.