Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Θέμελης Γλυνάτσης: Θέατρο 2010-2011

Θέμελης Γλυνάτσης: Θέατρο 2010-2011
Ο θεατρικός προγραμματισμός της KNOT Gallery για την καλλιτεχνική περίοδο 2010 – 2011 υπόσχεται να προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό μια ευρεία γκάμα παραστάσεων και θεατρικών έργων.

Με σταθερούς άξονες τον ουσιαστικό καλλιτεχνικό πειραματισμό και την ποιότητα των παραστάσεων, η KNOT Gallery συνεχίζει την πορεία που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο 2010, να προσφέρει δηλαδή στο κοινό πρωτότυπες και ρηξικέλευθες παραστάσεις τόσο σε επίπεδο δικών της παραγωγών, όσο και σε επίπεδο φιλοξενιών.

Έτσι λοιπόν, η θεατρική σεζόν ξεκινά με την επανάληψη της επιτυχημένης παραγωγής του Γλάρου του Άντον Τσέχοφ από την εταιρία θεάτρου pequod (27/09 – 16/11, Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15), και συνεχίζει με την πρώτη σκηνική παρουσίαση στην Ελλάδα της νουβέλας του Τζόζεφ Κόνραντ Τα νιάτα σε μορφή αναλογίου με τον καταξιωμένο μεταφραστή Άρη Μπερλή (10, 17 και 24 Οκτωβρίου).

Τον Νοέμβριο, η δεύτερη παραγωγή της ΚΝΟΤ θα είναι η πανελλήνια πρεμιέρα του έργου Παρείσακτοι της Μαρίας Ευσταθιάδη, όπου μια ομάδα ηθοποιών, μουσικών και τραγουδιστών θα συνθέσει ένα “σκηνικό στοίχειωμα” στη ΚΝΟΤ Gallery (από 20/11 μέχρι 20/12).

Για το 2011, η τρίτη παραγωγή της ΚΝΟΤ βασίζεται στο θρυλικό μυθιστόρημα της Mary Shelly Frankenstein\' ο Βασίλης Μαυρογεωργίου θα ερμηνεύσει ταυτόχρονα τους ρόλους του Δρ. Φράνκενσταϊν και του τέρατος, ενώ η Μαρία Φιλίνη θα ερμηνεύσει την ίδια την συγγραφέα του σκοτεινού αυτού αριστουργήματος (πρεμιέρα: 7 Φεβρουαρίου).

Τον Μάρτιο 2011, η ΚΝΟΤ έχει τη χαρά να φιλοξενήσει την πρεμιέρα του καινούργιου έργου του ταλαντούχου σκηνοθέτη και συγγραφέα Βασίλη Μαυρογεωργίου Το τέλος του κόσμου, ενώ τον Απρίλιο, ο Χαράλαμπος Γωγιός με τις Όπερες των ζητιάνων θα παρουσιάσουν Τα νυχτερινά τραγούδια, μια μουσικο-θεατρική παράσταση ειδικά σχεδιασμένη για τη ΚΝΟΤ.

Τέλος, τον Μάιο 2011, τρεις θεατρικές ομάδες, οι blitz, οι ab ovo και η knot performance group θα αναλάβουν ένα τριήμερο με τον τίτλο Experiment! στο οποίο θα παρουσιάσουν δρώμενα με γνώμονα την έννοια του πειραματισμού στο σύγχρονο θέατρο.

Για ακόμα μια χρονιά, η KNOT Gallery στηρίζει τόσο τους νέους δημιουργούς όσο και τους καταξιωμένους καλλιτέχνες , ενώ παράλληλα διατηρεί σταθερά την τιμή των εισιτηρίων για όλες τις εκδηλώσεις σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα για να μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσει ζωντανό τον διάλογο  κοινού και καλλιτεχνών. Ελπίζουμε πως η θεατρική περίοδος 2010-2011 στη ΚΝΟΤ θα είναι ελκυστική τόσο για το κοινό όσο και για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτήν.

Info: Ο Θέμελης Γλυνάτσης είναι σκηνοθέτης και συνιδρυτής της KNOT Gallery. Έχει σπουδάσει θέατρο και συγκριτική λογοτεχνία στην Αγγλία, όπου και εργάστηκε ως καθηγητής θεάτρου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου για ένα χρόνο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2004. Έχει σκηνοθετήσει έργα Straviksy, Μuller, Koltes και Mallarme στην Αγγλία και στην Ελλάδα, και συνεχίζει να παραδίδει σεμινάρια στα πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Σχετικές ειδήσεις
Μάνος Στεφανάκης: Η πρώτη ανάγνωση…
07.02.2017 14:37
Ο Μάνος Στεφανάκης θυμάται την πρώτη φορά που διάβασε τον «Ντέτεκτιβ» του Δημήτρη Χατζή, που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο Skrow Theater σε δική του σκηνοθεσία.
Μάνια Παπαδημητρίου: Μονόλογος
15.12.2016 12:11
H Μάνια Παπαδημητρίου ερμηνεύει έναν συγκλονιστικό «Μονόλογο» στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας - Β’Σκηνή. Με αυτή την αφορμή γράφει στο Culture Now.
Γιώργος Χαρατζάς: Η δύναμη του θεάτρου
17.08.2016 10:40
Ασχολήθηκα με το θέατρο και την υποκριτική για να αλλάξω τον εαυτό μου. Είχα ήδη τελειώσει το πολυτεχνείο αλλά δεν ήμουν ευχαριστημένος. Δεν ήμουν ευτυχισμένος. Ένιωθα ελλιπής, ανάπηρος, ανολοκλήρωτος.
Κωνσταντίνος Ντέλλας: Insomnia Greca: Ξαγρυπνώντας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
22.04.2016 14:32
Η δημιουργία της πλατφόρμας bouλouki project είναι αποτέλεσμα πολλών ιδεών και αναγκών προσωπικών των τελευταίων χρόνων. Το Insomnia Greca που θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι, λοιπόν, το πρώτο project αυτής της πλατφόρμας όπου με τη σύμπραξη αγαπημένων φίλων που συστήνουν τη δημιουργική ομάδα (Ανδρέας Σκούρτης, Νεφέλη Σωτηράκη, Κωνσταντίνα Μαρδίκη), τη μουσική επιμέλεια (Αλέξανδρος Κτιστάκης), την επιμέλεια των φώτων (Παναγιώτης Λαμπής), αλλά και τη συμμετοχή διαφόρων καλλιτεχνών, πήρε μορφή και ουσία.
Κατερίνα Γιαννοπούλου: Το ουρλιαχτό της γενιάς των προδομένων ονείρων
29.03.2016 16:29
«Είδα τα καλύτερα μυαλά της γενιάς μου χαλασμένα απ’ την τρέλα…» Τον Οκτώβριο του 1955, στη Six gallery του Σαν Φρανσίσκο, ο εικοσιεννιάχρονος τότε ποιητής Άλλεν Γκίνσμπεργκ διαβάζει για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το ποίημά του με τίτλο Ουρλιαχτό. Ανάμεσα στους ακροατές ήταν ο Τζακ Κέρουακ και ο Λόρενς Φερλινγκέτι. Το ποίημα αυτό έμελλε να γίνει το μανιφέστο της γενιάς των Beat, συνοψίζοντας όλους τους φόβους, τις προσδοκίες και τα όνειρα της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς της Αμερικής που έβλεπε κάθε ανθρώπινη αξία να θυσιάζεται στον βωμό της ανόδου του καπιταλισμού και να αντικαθίσταται από ακραίο συντηρητισμό.