Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Νέες παραγωγές για τα θέατρα Μουσούρη και Ήβη

Νέες παραγωγές για τα θέατρα Μουσούρη και Ήβη
Νέες παραγωγές για τα θέατρα Μουσούρη και Ήβη από τη Θεατρική Εστία, θα δούμε μέσα στον Οκτώβριο με τη σκηνοθετική

υπογραφή του Πέτρου Φιλιππίδη. Συγκεκριμένα μέσα στον Οκτώβριο θα δούμε τις εξής παραστάσεις:

Στο θέατρο ΜΟΥΣΟΥΡΗ, αρχή θα κάνει η «Μαύρη Κωμωδία » του Πήτερ Σάφερ, μια ευφυής κωμωδία , που εξελίσσεται κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος, σε καινούργια μετάφραση-διασκευή που υπογράφεται από τους Πέτρο Φιλιππίδη και Χρήστο Σιμαρδάνη και με πρωταγωνιστές τους: Τάσο Χαλκιά, Ζέτα Δούκα, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Χριστίνα Τσάφου, Χρήστο Σιμαρδάνη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Θανάση Τσαλταμπάση και Χρήστο Συριώτη. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά και τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ.

Τους φωτισμούς έχει αναλάβει η Κατερίνα Μαραγκουδάκη και τη μουσική επιμέλεια ο Ιάκωβος Δρόσος. 

Στο θέατρο ΗΒΗ θα εναλλάσσονται το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Φωνάζει ο κλέφτης», μια κωμωδία που αγγίζει το μυαλό και την καρδιά και παραμένει πάντα επίκαιρη, με τους: Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Τάσο Κωστή, Γιώργο Καπουτζίδη, Γιώργο Λέφα, Δημήτρη Γεροδήμο, Κλέλια Ρένεση, Πόπη Χριστοδούλου και Βασίλη Μυλωνά, σε σκηνικά-κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, φωτισμούς από την Ελευθερία Ντεκώ και μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου και


το «Ψέμα στο Ψέμα» του Άντονυ Νίλσον, εκρηκτική κωμωδία γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές. Με τους: Ταξιάρχη Χάνο, Λαέρτη Μαλκότση, Ντίνο Καρύδη, Νεφέλη Ορφανού, Γιώργο Γαλίτη, Ελένη Καρακάση, Ελένη Αποστολοπούλου και Ελευθερία Γαλιατσάτου, επίσης σε σκηνικά-κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, φωτισμούς της Ελευθερίας Ντεκώ και μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου.


Οι τρεις, πολύ ενδιαφέρουσες αλλά και ξεκαρδιστικές παραστάσεις, αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα διαδοχικά μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο του 2011, στο θέατρο ΜΟΥΣΟΥΡΗ, το «Χάρολντ και Μωντ» του Κόλιν Χίγκινς με πρωταγωνιστές τους: Άννα Παναγιωτοπούλου, Πέτρο Φιλιππίδη, Έρση Μαλικένζου, Γιάννη Δεγαΐτη, Τάκη Παπαματθαίου, Άννα Μονογιού, Ηλία  Γιαννάκη, Σπύρο Παππά, Γιώργο Τσούρμα σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά, κοστούμια Αναστασίας Αρσένη, φωτισμούς Κατερίνας Μαραγκουδάκη και μουσική επιμέλεια του Παναγιώτη Τσεβά, που θα εναλλάσσεται με τη «Μαύρη Κωμωδία».


Υποθέσεις έργων

«ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ» του Πήτερ Σάφφερ

Ευφυής και πολύ φημισμένη κωμωδία, όπου το φως είναι σκοτάδι και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται! Μια ξεκαρδιστική κωμωδία, με ενδιαφέρον κείμενο και υποκριτική δυσκολία.

Το έργο εξελίσσεται κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος και οι ηθοποιοί καλούνται να υποκριθούν ότι κινούνται στο απόλυτο σκοτάδι, την ώρα που βρίσκονταν σε μια πλήρως φωτισμένη σκηνή και ο θεατής βλέπει τα πάντα! Η απουσία του φωτός δημιουργεί ανατροπές και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Στο \"φως του μπλακ-άουτ\" οι χαρακτήρες του έργου, έχοντας την ψευδαίσθηση της κάλυψης του “σκοταδιού”, ξεγυμνώνονται, σατιρίζονται και σαρκάζονται, ανατρέποντας την αρχικά αναμενόμενη “καθώς πρέπει” συμπεριφορά. Η πρωτοτυπία του έργου βασίζεται αφενός στο κείμενο και αφετέρου στην ερμηνεία των ηθοποιών, οι οποίοι υποκρίνονται ότι κινούνται στο απόλυτο σκοτάδι με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ οι θεατές βλέπουν τα πάντα.

 

«ΧΑΡΟΛΝΤ ΚΑΙ ΜΩΝΤ» του Κόλιν Χίγκινς

Ένα έργο για τον έρωτα και τη μοναξιά, για τις σχέσεις των σημερινών νέων με την παλιότερη γενιά, για την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, που έχουν τη μανία να χτίζουν τοίχους απομόνωσης αντί για γέφυρες επαφής.

 

Πρόκειται για την ιστορία αγάπης ενός αταίριαστου, φαινομενικά, ζευγαριού που έχει διαφορά ηλικίας… 60 χρόνια. Εκείνος, ένας νεαρός άντρας που καθημερινά πεθαίνει (μεταφορικά και κυριολεκτικά…) ζώντας υπό το βάρος μιας δεσποτικής μητέρας που είναι αδύνατον να νιώσει την απεγνωσμένη, σιωπηλή κραυγή του για στοργή. Εκείνη, μια ηλικιωμένη έφηβη, που θα περάσει από τη ζωή του σαν πυροτέχνημα και θα του μάθει το μεγαλύτερο αγαθό της ζωής , την αγάπη.

 

«ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ» του Δημήτρη Ψαθά

Μια ξεκαρδιστική κωμωδία που αγγίζει το μυαλό και την καρδιά μας και παραμένει καυστική, επίκαιρη και αγαπημένη. Το έργο του Ψαθά που έγινε ταινία από τον Γιάννη Δαλιανίδη το 1962 με απολαυστικούς τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Διονύση Παπαγιαννόπουλο και Ρένα Βλαχοπούλου, μοιάζει να ταιριάζει στη σημερινή Ελλάδα χωρίς να χρειάζεται καμμία επεξεργασία ή προσαρμογή μετά από 50 ολόκληρα χρόνια.

Ένας φτωχός λογιστής, βρίσκει στο δρόμο ένα πορτοφόλι και χωρίς να το σκεφθεί, πάει κατευθείαν στο σπίτι του κατόχου του, στρατηγού εν αποστρατεία, για να το παραδώσει. Ο στρατηγός, εντυπωσιασμένος από την τιμιότητά του, τον διορίζει λογιστή στην εταιρεία του όπου όμως αποδεικνύεται ότι γίνονται μεγάλες καταχρήσεις…

 

«ΨΕΜΑ ΣΤΟ ΨΕΜΑ» του Άντονυ Νίλσον

Μια εκρηκτική κωμωδία γεμάτη εκπλήξεις και απρόσμενες εξελίξεις. Το έργο είναι ένα δομημένο παιχνίδι όπου σε κάθε γωνία σε περιμένει μια έκπληξη. Μέσα από ξεκαρδιστικές καταστάσεις, ίντριγκες και παρεξηγήσεις αναδύονται στην επιφάνεια οι πιο βαθιές αλήθειες.

Δύο αστυνομικοί έχουν ένα τελευταίο καθήκον προτού επιστρέψουν στα σπίτια τους για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Μόνο που αυτό που πρέπει να κάνουν κάθε άλλο παρά στο πνεύμα των ημερών ταιριάζει. Πρέπει να ανακοινώσουν σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι τον θάνατο της κόρης τους σε ένα ατύχημα.

Μία παρεξήγηση, όμως, οδηγεί το ζευγάρι να πιστέψει πως οι αστυνομικοί τους μιλάνε για τον θάνατο του σκύλου τους. Μην αντέχοντας να γίνουν αγγελιοφόροι άσχημων νέων οι αστυνομικοί αποφασίζουν να κρύψουν το γεγονός από τους δύο ηλικιωμένους. Όχι μόνο, λοιπόν, δεν πετυχαίνουν τον σκοπό τους αλλά προκαλούν και μια σειρά παρεξηγήσεις παρασύροντας τον ιερέα, τους γείτονες κι ένα τσιουάουα.

Σχετικές ειδήσεις
Και τώρα οι δυο μας, του Αλεξάντερ Γκέλμαν στο Θέατρο Μουσούρη
04.10.2016 11:14
Η νέα θεατρική χρονιά θα βρει τον Πέτρο Φιλιππίδη στο θέατρο Μουσούρη, με δυο έργα εξαιρετικής γραφής και με σημαντικές συνεργασίες επί σκηνής.
Ένας Οκτώβριος γεμάτος θέατρο από το ΚΘΒΕ
26.09.2016 12:52
Oι νέες παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2016-17 βρίσκονται σε εντατικό ρυθμό προβών. Έρχεται ένας Οκτώβριος γεμάτος με πολυαναμενόμενες μεγάλες παραγωγές, παράλληλες δράσεις αλλά και ενδιαφέρουσες μετακλήσεις που φιλοξενούνται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών
Λυκόφως: Ρεπερτόριο 2016 - 2017
07.09.2016 15:32
Η εταιρεία Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου κλείνοντας 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας, μπαίνει δυναμικά και στη νέα θεατρική σεζόν! Με τέσσερις επαναλήψεις που γέμισα ασφυκτικά τα θέατρα, τρεις νέες παραγωγές, μια διεθνή συνεργασία και παραγωγές εξαιρετικού ενδιαφέροντος οι οποίες που θα ανακοινωθούν σύντομα, φιλοδοξεί για ακόμη μια χρονιά να συνδυάσει, με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, το υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα των παραστάσεών της με την συγκινητικά υψηλή αποδοχή τους από τους θεατές.
Δύο νέες παραγωγές από το Urbn Theatr σε Λονδίνο και Φεστιβάλ Εδιμβούργου
31.05.2016 12:20
Το Urbn Theatr ανακοινώνει την καλλιτεχνική του δραστηριότητα, σε διεθνές περιβάλλον με τις 2 νέες του παραγωγές, στο Λονδίνο και το Φεστιβάλ Εδιμβούργου αντίστοιχα.
Άνοιξη στο Θέατρο Τέχνης με 5 νέες παραγωγές
23.03.2016 12:30
Το Θέατρο Τέχνης εγκαινιάζει το θεσμό της «ανοιξιάτικης περιόδου», ανακοινώνοντας 5 νέες παραγωγές που θα παρουσιαστούν στις σκηνές της Φρυνίχου και του Υπογείου κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Σύγχρονα κείμενα, νέες ιδέες, νέες φόρμες.