Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Μνήμες στο νερό

Μνήμες στο νερό
«Μνήμες στο νερό» τιτλοφορείται η εναρκτήρια εκδήλωση της ετήσιας δράσης « Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010» που

διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.Τ.

            
Στην εναρκτήρια εκδήλωση ο Ήρος Άγγελος θα παρουσιάσει ένα χοροθεατρικό δρώμενο με τίτλο «μνήμες στο νερό» στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής  Αγοράς των Αθηνών την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 14.00.

Το νερό που έως και σήμερα ρέει στον χώρο εξυπηρέτησε τις ανάγκες της αρχαίας πόλης και των κατοίκων της. Αδιάψευστοι μάρτυρες η μαρμάρινη κρήνη, οι βεσπασιανές και το Ωρολόγιον του Ανδρονίκου, γνωστό και ως «ο Πύργος των Ανέμων».

Το νερό με την εκπληκτική πολυμορφία και τις αντιθέσεις του εκπληρώνει την ίδια πάντα αποστολή. Προηγείται κάθε μορφή τέχνης και στηρίζει κάθε δημιουργία ανεξάρτητα από την εποχή ή τις ιδιομορφίες της κοινωνίας στην οποία ανήκει ο καλλιτέχνης. Η ποίηση μπορεί να το περιγράψει και να το εξυμνήσει, η γλυπτική να το συμβολίσει, η ζωγραφική να το απεικονίσει.

Όμως ο χορός, ακριβώς γιατί είναι κίνηση, εκφράζει την ουσία του νερού. Στους αρμονικούς κυματισμούς των χεριών, στις γοργές κινήσεις των σωμάτων πίδακες εξακοντίζονται, ορμητικές πτώσεις καταρρακτών και φιδίσιοι ελιγμοί των ποταμών αναπαρίστανται στις μεγάλες καμπύλες των κινήσεων.


Για τη διοργάνωση της εκδήλωσης συνεργάστηκαν η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, η Διεύθυνση Θεάτρου και Χορού του ΥΠ.ΠΟ.Τ.  και η Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Κείμενο, Σκηνοθεσία , Χορογραφία:
Πέτρος Γάλλιας
Εικαστικό περιβάλλον , Κοστούμια, Μουσική Επιμέλεια:
Ήρος Άγγελος

Στις μνήμες:

Πέτρος Γάλλιας
Βασίλης Δημάς
Κωστής Θέος
Κυριάκος Κατσιαδράμης
Χριστίνα Κουλουμπή
Κωνσταντίνος Κουρκουλάκος
Νικόλας Κουρκουλάκος
Ανδρονίκη Μαραθάκη

Σχετικές ειδήσεις
Μνήμες από την ομάδα Συν ± Πλην στο θέατρο Altera Pars
30.05.2016 14:18
Σε ένα ταξίδι στις μνήμες μας, εκείνες τις πιο επίμονες και αναπόδραστες, που μας ακολουθούν, μας προσκαλεί η παράσταση χοροθεάτρου «Μνήμες» της ομάδας ΣΥΝ ± ΠΛΗΝ, που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Altera Pars στις 3 και 5 Ιουνίου 2016.
Collective Choreography Project - Untitled #1 στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
12.01.2016 10:43
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, σε συνεργασία με το γαλλικό πολιτιστικό ίδρυμα Le Quartz και τη Λενιώ Κακλέα, φιλοξενεί δημοσιογράφους του γαλλικού Τύπου σε μια βραδιά για το σύγχρονο χορό. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο.
Jewels από τα Μπαλέτα Μπολσόι σε μαγνητοσκόπηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.11.2015 10:22
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει, τον Νοέμβριο, τις μεταδόσεις παραστάσεων των Μπαλέτων Μπολσόι με τα Jewels [Κοσμήματα], τη γοητευτική τρίπρακτη χορογραφία του Ζωρζ Μπαλανσίν σε μουσική των Στραβίνσκι, Φωρέ και Τσαϊκόφσκι, η οποία θα προβληθεί σε μαγνητοσκόπηση στην Αίθουσα Βanquet την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 17:00.
Το αίνιγμα της ύπαρξης από την A priori dance co στο Βυρσοδεψείο
02.11.2015 11:33
Σε συνέχεια των παραστάσεων που πραγματοποιήθηκαν στα Γιάννενα, η ομάδα χορού A priori, με βασικό πυρήνα την Έλενα Ανδρεάδη και την Ελεονώρα Ηλία, ταξιδεύει στην Αθήνα το Νοέμβριο και παρουσιάζει σε επανάληψη για δύο μόνο φορές στο Βυρσοδεψείο, την πρώτη της παραγωγή με τίτλο Το αίνιγμα της ύπαρξης.
Firefly από το eVolution Dance Theater στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
27.10.2015 14:52
Το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, σε συνεργασία με την Inter Show Productions και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του πρώτου Διεθνούς Mime Φεστιβάλ, παρουσιάζουν τη φαντασμαγορική παράσταση FIREFLY από το eVolution Dance Theater (Ιταλία).