Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Μνήμες στο νερό

Μνήμες στο νερό
«Μνήμες στο νερό» τιτλοφορείται η εναρκτήρια εκδήλωση της ετήσιας δράσης « Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010» που

διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.Τ.

            
Στην εναρκτήρια εκδήλωση ο Ήρος Άγγελος θα παρουσιάσει ένα χοροθεατρικό δρώμενο με τίτλο «μνήμες στο νερό» στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής  Αγοράς των Αθηνών την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 14.00.

Το νερό που έως και σήμερα ρέει στον χώρο εξυπηρέτησε τις ανάγκες της αρχαίας πόλης και των κατοίκων της. Αδιάψευστοι μάρτυρες η μαρμάρινη κρήνη, οι βεσπασιανές και το Ωρολόγιον του Ανδρονίκου, γνωστό και ως «ο Πύργος των Ανέμων».

Το νερό με την εκπληκτική πολυμορφία και τις αντιθέσεις του εκπληρώνει την ίδια πάντα αποστολή. Προηγείται κάθε μορφή τέχνης και στηρίζει κάθε δημιουργία ανεξάρτητα από την εποχή ή τις ιδιομορφίες της κοινωνίας στην οποία ανήκει ο καλλιτέχνης. Η ποίηση μπορεί να το περιγράψει και να το εξυμνήσει, η γλυπτική να το συμβολίσει, η ζωγραφική να το απεικονίσει.

Όμως ο χορός, ακριβώς γιατί είναι κίνηση, εκφράζει την ουσία του νερού. Στους αρμονικούς κυματισμούς των χεριών, στις γοργές κινήσεις των σωμάτων πίδακες εξακοντίζονται, ορμητικές πτώσεις καταρρακτών και φιδίσιοι ελιγμοί των ποταμών αναπαρίστανται στις μεγάλες καμπύλες των κινήσεων.


Για τη διοργάνωση της εκδήλωσης συνεργάστηκαν η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, η Διεύθυνση Θεάτρου και Χορού του ΥΠ.ΠΟ.Τ.  και η Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Κείμενο, Σκηνοθεσία , Χορογραφία:
Πέτρος Γάλλιας
Εικαστικό περιβάλλον , Κοστούμια, Μουσική Επιμέλεια:
Ήρος Άγγελος

Στις μνήμες:

Πέτρος Γάλλιας
Βασίλης Δημάς
Κωστής Θέος
Κυριάκος Κατσιαδράμης
Χριστίνα Κουλουμπή
Κωνσταντίνος Κουρκουλάκος
Νικόλας Κουρκουλάκος
Ανδρονίκη Μαραθάκη

Σχετικές ειδήσεις
Ζιζέλ από το Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Θέατρο Ολύμπια
24.11.2016 15:58
Η Ζιζέλ, ένα από τα διασημότερα μπαλέτα του ρομαντισμού, σε γοητευτική μουσική του Αντόλφ Αντάμ, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε χορογραφία του Ιρέκ Μουχαμέντοφ και μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και Ζωής Ζενιώδη.
Μνήμες από την ομάδα Συν ± Πλην στο θέατρο Altera Pars
30.05.2016 14:18
Σε ένα ταξίδι στις μνήμες μας, εκείνες τις πιο επίμονες και αναπόδραστες, που μας ακολουθούν, μας προσκαλεί η παράσταση χοροθεάτρου «Μνήμες» της ομάδας ΣΥΝ ± ΠΛΗΝ, που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Altera Pars στις 3 και 5 Ιουνίου 2016.
A Mountain of Black Stones, της Nicole Vivien Watson στο Beton 7
27.01.2016 17:09

Η Surface Αrea Dance Theatre (UK) και το BETON7, παρουσιάζουν τη νέα σόλο-παράσταση της χορογράφου Nicole Vivien Watson, με τίτλο A Mountain of Black Stones σε συνεργασία με τον εικαστικό Γιώργο Μαραζιώτη και τον μουσικό Klunks.
Νηπιαγωγείο, από την ομάδα Αμάλγαμα στο Μπαγκλαντές
25.01.2016 14:27
Η ομάδα χορού Αμάλγαμα της Μαρίας Γοργία παρουσιάζει το νέο της έργο με τίτλο Νηπιαγωγείο στο Μπαγκλαντές.
Οpus, του Χρήστου Παπαδόπουλου στο Θέατρο Πόρτα
25.01.2016 13:35
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το ELVEDON, κατακτώντας μεταξύ άλλων την πρώτη θέση στο πανευρωπαϊκό δίκτυο χορογράφων Aerowaves. Dance Across Europe, o Χρήστος Παπαδόπουλος παρουσιάζει στο ΠΟΡΤΑ τη νέα του δουλειά με τίτλο OPUS.