Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Νίκος Χατζηπαπάς: Όλες οι μορφές του Θεάτρου Δρόμου σ’ ένα φεστιβάλ

Νίκος Χατζηπαπάς: Όλες οι μορφές του Θεάτρου Δρόμου σ’ ένα φεστιβάλ

Για δεύτερη χρονιά οι δρόμοι της Αθήνας θα γεμίσουν από θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο , ζογκλέρ, μουσικές, κάθε μορφής δρώμενα που θα δώσουν ζωή στην πόλη και θα τη μετατρέψουν για λίγες ημέρες σε μια μεγάλη θεατρική σκηνή . Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ του Θεάτρου Δρόµου «Ηelix», κ. Νίκος Χατζηπαπάς, ξέκλεψε λίγο χρόνο από τις πυρετώδεις προετοιμασίες του Φεστιβάλ και απαντά στις ερωτήσεις του CultureNow.gr.


CultureNow: Πώς και πότε γεννήθηκε η ιδέα ενός Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου;

Νίκος Χατζηπαπάς: Η ιδέα γεννήθηκε αρκετά χρόνια πριν. Είχε κατατεθεί σαν πρόταση σε διάφορους φορείς κρατικούς, δημοτικούς κ.τ.λ. αλλά δεν έβρισκε πρόσφορο έδαφος μέχρι πέρσι που είχαμε καταθέσει την πρόταση στο Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού, το οποίο δεν υπάρχει βέβαια πλέον. Το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού λοιπόν, αποδέχτηκε την πρότασή μας και έτσι το 2009, γεννήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου. Φέτος δεν έχουμε την ανάλογη υποστήριξη που είχαμε το 2009, παρά ταύτα, αποφασίσαμε ότι θα συνεχίσουμε το φεστιβάλ για να μπορέσουμε να το εδραιώσουμε και να το καθιερώσουμε ως ένα θεσμό της πόλης.

Στη φετινή διοργάνωση υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από την Ελλάδα και λιγότερο βέβαια από το εξωτερικό, κι αυτό γιατί, δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να συμπεριλάβουμε πάρα πολλά και μεγάλα σχήματα από το εξωτερικό.

Cul.N.: Συγκεκριμένα τί είδους θεάματα θα απολαύσει το κοινό στη φετινή διοργάνωση;

N.X.: Το Φεστιβάλ από θέση, από άποψη, - και το περσινό και το φετινό - , θέλει να συμπεριλάβει όλες τις μορφές του Θεάτρου Δρόμου ή δράσεων στο δημόσιο χώρο. Όχι σε ένα αυστηρά στενό προκαθορισμένο σημείο. Έχει σαν στόχο να συμπεριλαμβάνει πάντα όλες τις τάσεις και τις αποχρώσεις που υπάρχουν στο Θέατρο του Δρόμου. Όπως πέρσι έτσι και φέτος θα συμπεριλαμβάνει και συμμετοχές «καθαρού» θα λέγαμε θεάτρου, αν είναι δόκιμος ο όρος, αλλά και κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, ακροβάτες, ζογκλέρ, μικρά και μεγάλα θεάματα απ’ όλες τις μορφές και τις τάσεις. Δεν θα λείπει φυσικά και η μουσική , ακριβώς επειδή θέλουμε το φεστιβάλ να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο, για να εκφραστούν όλες αυτές οι τάσεις που υπάρχουν στο θέατρο του δρόμου. Είναι ευχής έργο και είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός πως υπάρχει μια τόσο μεγάλη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς, από όλες αυτές τις καλλιτεχνικές μορφές και τάσεις σε αυτό το θεατρικό είδος (το θέατρο δρόμου), που σημειωτέον δεν έχει την ανάπτυξη και την παράδοση που έχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Cul.N.: Πώς ήταν η ανταπόκριση του κοινού την περασμένη χρονιά ;

N.X.: Ήταν πολύ μεγάλη. Είχαμε μια αθρόα θα έλεγα προσέλευση του κοινού. Επειδή δεν υπάρχει εισιτήριο και η είσοδος σε όλα τα θεάματα είναι ελεύθερη, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με απόλυτη ακρίβεια τον αριθμό αλλά υπολογίζουμε πως πάνω από 80.000 – 100.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τις δράσεις – παραστάσεις του φεστιβάλ, έστω και κάποιες στιγμές του, διερχόμενοι από τα σημεία όπου εξελίσσονταν οι δράσεις. Ευελπιστούμε ότι και φέτος θα υπάρξει ανάλογη και μεγαλύτερη ακόμα προσέλευση.

Cul.N.: Τί είναι με δυο λόγια το Θέατρο Δρόμου και ποιοί θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως πρόδρομοι του είδους;

N.X.: Ο ακριβής προσδιορισμός του Θεάτρου του Δρόμου είναι ένα μεγάλο θέμα. Κάνουμε και μια σχετική ημερίδα πάνω σ’ αυτό, την 1η Οκτώβρη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, προσδοκώντας ότι θα τεθούν κάποια ερωτήματα και θα δοθούν κάποιες απαντήσεις σχετικά με αυτό. Αλλά θα πρέπει να διαχωρίσει κανείς τις δράσεις στο δημόσιο χώρο με το Θέατρο Δρόμου. Οι παράγοντες που θα μπορούσαμε να πούμε πως προσδιορίζουν το θέατρο Δρόμου είναι: η θεατρικότητα, η μεταμόρφωση, η ύπαρξη ηθοποιού, ο δημόσιος χώρος και οι κώδικες που αυτός προϋποθέτει. Η σκηνοθεσία θα πρέπει λόγου χάριν να είναι «προσαρμοσμένη» στο δεδομένο του δημόσιου χώρου αλλά και τα κείμενα - αν υπάρχουν – θα πρέπει να είναι κατάλληλα επεξεργασμένα για ένα θέαμα που λαμβάνει χώρα σε έναν δημόσιο χώρο.

Τώρα σε σχέση με τους προδρόμους, όλοι δανείζονται στοιχεία από το Living Theatre και τον Eugenio Barba. Σίγουρα όμως, το Σύγχρονο Θέατρο Δρόμου, έχει εισαγάγει όλα τα σύγχρονα στοιχεία τέχνης αποκτώντας μια καθολική θα λέγαμε μορφή.

 

Πληροφορίες: 2ο Διεθνές Φεστιβάλ θεάτρου Δρόμου: Σε διάφορα σημεία της Αθήνας: Καλλιμάρμαρο, Ζάππειο, Ερμού, Καπνικαρέα, Μοναστηράκι, Θησείο, Αποστόλου Παύλου: Από την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου έως Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010.

 

Διαβάστε επίσης: http://www.culturenow.gr/festivals/2ο_Διεθνές_Φεστιβάλ_θεάτρου_Δρόμου.html#panel-1 

Σχετικές ειδήσεις
Μπέττυ Αρβανίτη: Πιστεύω στους ανθρώπους, την ομαδικότητα και τις συνεργασίες
22.11.2016 16:51
Η Μπέττυ Αρβανίτη κάνει «Πράξη» το όραμά της για καλές παραστάσεις και εκλεκτές συνεργασίες. Φέτος, συμπληρώνονται τα 30 χρόνια του «Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας» και το γιορτάζει με την Ρούλα Πατεράκη, ανεβάζοντας την παράσταση «Τρωάδες σήμερα». Συζητώντας μαζί της με αφορμή το έργο, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια όμορφη αναδρομή στα τόσα όμορφα θεατρικά χρόνια και να μάθουμε ενδιαφέρουσες πτυχές προσώπων και παραστάσεων που καθόρισαν την επιτυχημένη πορεία του θεάτρου.
Αλέξανδρος Μυλωνάς - Μαρία Ξανθοπουλίδου: Δημιουργία χωρίς ρίσκο δεν υφίσταται
25.10.2016 16:26
Η β’ σκηνή του Θεάτρου Κεφαλληνίας διαγράφει από φέτος μία νέα εποχή υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυλωνά και της Μαρίας Ξανθοπουλίδου. Η μικρή σκηνή του επιτυχημένου θεάτρου, φιλοδοξεί να μπει στην καρδιά του θεατρόφιλου κοινού με ιδιαίτερες ρεπερτοριακές επιλογές, δίνοντας ταυτόχρονα βήμα σε νέους δημιουργούς. Στην συνέντευξη που ακολουθεί, οι δύο καλλιτεχνικοί διευθυντές απαντούν στις ερωτήσεις μας και αποκαλύπτουν το όραμά τους για τη νέα εποχή, όσο και τις αποχρώσεις που θέλουν αυτή να έχει.
Τα «Top Girls» του Φεστιβάλ Αθηνών μας συστήνονται
15.07.2016 16:10
Το θεατρικό έργο «Top Girls» της Caryl Churchill, που γράφτηκε το 1982, παρουσιάζεται φέτος στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Αλέξη Ρίγλη, στις 23 & 24 Ιουλίου.
Χρίστος Στυλιανού: Ο κάθε πολίτης έχει ευθύνη για τη σωστή και ουσιαστική λειτουργία της δημοκρατίας
11.07.2016 13:07
Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, μια εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία, είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Η παράσταση ανεβαίνει σε μια νέα, σύγχρονη μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις. Ο Χρίστος Στυλιανού, που ερμηνεύει –σε διπλή διανομή με τον Γιάννη Στάνκογλου- τον ρόλο του Ετεοκλή, μας μίλησε για την επίκαιρη τραγωδία του Αισχύλου, τον ήρωά του, τη συνεργασία με τον Τσέζαρις Γκραουζίνις, τη σκηνική συνύπαρξή με τον Γιάννη Στάνκογλου, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την άποψή του για τα χρόνια προβλήματα των απλήρωτων εργαζομένων και τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος τα οποία «πρέπει να αφήσει πίσω του» το σπουδαίο Κρατικό Θέατρο της Βόρειας Ελλάδας.
Σοφία Βγενοπούλου: Τα νέα παιδιά δεν πρέπει στιγμή να πάψουν να παλεύουν
22.04.2016 10:50
Το 6ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, μία διοργάνωση της Στέγης και της πρωτοπόρας στο εφηβικό θέατρο ομάδας Grasshopper Youth, συνεχίζει και εξελίσσει την ιδέα ενός θεάτρου από και για εφήβους και νέους κάθε ηλικίας. Η Στέγη υποδέχεται φέτος στη Μικρή Σκηνή της για 5η συνεχόμενη χρονιά τους νέους, οι οποίοι, στο πλαίσιο της θεματικής «Κλασική Πρωτοπορία», “προτείνουν τις δικές τους προσεγγίσεις σε σημαντικά έργα της παγκόσμιας γραμματείας”, όπως μας λέει η σκηνοθέτης, παιδοψυχίατρος και καλλιτεχνική υπεύθυνη της Grasshopper-Youth, Σοφία Βγενοπούλου.