Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Το Αρχαίο Ψηφιδωτό συναντά το Σύγχρονο

Το Αρχαίο Ψηφιδωτό συναντά το Σύγχρονο

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Διεθνής Ένωση Σύγχρονων Ψηφοθετών AIMC- Associazione Internazionale Mosaicisti

 

παρουσιάζουν στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, τη Διεθνή Έκθεση Ψηφιδωτού με θέμα: «Το Αρχαίο Ψηφιδωτό συναντά το Σύγχρονο».

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Συνέδριου Ψηφιδωτού, το οποίο διοργανώνεται από την AIMC για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση στη Ραβέννα.

H έκθεση θα διαρκέσει από 1 έως 10 Οκτωβρίου 2010.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη από 1 έως 4 Οκτωβρίου 2010.

Στη χώρα που γεννήθηκε η διαχρονική έκφραση του ψηφιδωτού με τεχνικές εφαρμογής που ισχύουν μέχρι σήμερα, θα συγκεντρωθούν καλλιτέχνες , ιστορικοί τέχνης, ακαδημαϊκοί, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, συντηρητές, από όλο τον κόσμο, για να αναπτύξουν ιδέες και να παρουσιάσουν έργα τους με στόχο την ανάδειξη της διαχρονικότητας του ψηφιδωτού και της δυναμικής εξελικτικής του πορείας στον 21ο αιώνα.

Ο τίτλος του Συνεδρίου και της έκθεσης αποτυπώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η διοργάνωση αυτή για την ελληνική πραγματικότητα- «Το αρχαίο ψηφιδωτό συναντά το σύγχρονο» - Η ισχυρή αρχαία και βυζαντινή ψηφιδωτή κληρονομιά μας έχει συνέχεια ή μένει στα πλαίσια της παράδοσης;

Στο ερώτημα αυτό απαντούν τα έργα των 120 καλλιτεχνών από 21 χώρες που συμμετέχουν στην έκθεση, θέτοντας ως βασικό στόχο την αναγνώριση των δυνατοτήτων του ψηφιδωτού ως σύγχρονου εικαστικού και χρηστικού μέσου έκφρασης, συστήνοντας παράλληλα στο κοινό τις σύγχρονες τάσεις της ψηφιδωτής τέχνης.

Λίγα λόγια για την AIMC
Η ΑΙΜC αποτελεί το μοναδικό διεθνή οργανισμό, μη κερδοσκοπικό φορέα, με αντικείμενο το ψηφιδωτό και κάθε δύο χρόνια πραγματοποιεί το συνέδριό της σε διαφορετική χώρα, δίνοντας ένα πολυπολιτισμικό βήμα έκφρασης σε ανθρώπους που κινούνται στο χώρο του ψηφιδωτού.

Ιδρύθηκε το 1980 στη Ραβέννα από ψηφοθέτες και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, με την υποστήριξη του Δήμου της Ραβέννας. Στα μέλη της αριθμεί αρχιτέκτονες, σχολές ψηφιδωτού, ψηφοθέτες, συντηρητές, αίθουσες τέχνης, εταιρείες που παράγουν υλικά για την κατασκευή ψηφιδωτών (εργαλεία, υαλόμαζες, κεραμικά), κριτικούς τέχνης, σπουδαστές και υποστηρικτές της τέχνης του ψηφιδωτού από 40 χώρες, όπως την Ιταλία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Αγγλία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Αυστραλία, Αυστρία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδά, Κίνα, Ακτή του Ελεφαντοστού, Κροατία, Αίγυπτο, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, ΠΓΔΜ, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία, Άγιο Μαρίνο, Ρουμανία, Ρωσία. Με τη δραστηριοποίησή της στην προώθηση του ψηφιδωτού και τη σύσφιγξη σχέσεων μεταξύ όσων ασχολούνται με αυτό, φυσικών ή νομικών προσώπων, έχει ως σκοπό την προβολή και τη διάδοση της διαχρονικής ψηφιδωτής τέχνης.

 

Σχετικές ειδήσεις
Ψηφιδωτή Οδύσσεια: έκθεση σύγχρονου ψηφιδωτού στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
09.08.2016 12:22
Μια έκθεση που ξεκίνησε από το Λονδίνο και εξελίχτηκε σε ένα Ελληνο-Βρετανικό φεστιβάλ ψηφιδωτού έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για να μας δείξει πώς αυτή η τόσο παλιά τέχνη εξελίσσεται για να συναντήσει την εποχή της.
Ηρακλής. Υπερβατική πορεία: έκθεση της Χριστίνας Κουλουμπή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
05.07.2016 09:58
Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης φιλοξενεί την ενδιαφέρουσα και διαφορετική έκθεση "Ηρακλής. Υπερβατική πορεία" της εικαστικής καλλιτέχνιδας και ηθοποιού Χριστίνας Κουλουμπή, που απευθύνεται στο κοινό όλων των ηλικιών.
Θεοί και θνητοί στον Όλυμπο - Αρχαίο Δίον, η πόλη του Δία: έκθεση στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης
06.04.2016 14:30
Έκθεση σπάνιων αρχαιοτήτων από την πόλη του Δίου στον Όλυμπο, αναθέσεις εικαστικών εγκαταστάσεων, περιηγήσεις στον εκθεσιακό χώρο με τον φιλόσοφο Simon Critchley, εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια, βιντεοπαιχνίδι με τίτλο Secrets of the Past (Μυστικά του παρελθόντος).
Go fly a kite!: έκθεση χαρταετών στο Contemporary Space Athens
03.03.2016 16:39
Το Chicago Athenaeum, Μuseum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies παρουσιάζει με αφορμή την ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ, την έκθεση από χειροποίητους χαρταετούς από την Κίνα, το Μπαλί, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, με τίτλο «GO FLY A KITE!» και σας προσκαλεί στα εγκαίνια την Κυριακή 19 Μαρτίου 2016, στις 7.00 μ.μ. στο Contemporary Space Athens.
Στίγματα πορείας - Ίχνη Σπουδών: έκθεση του γλύπτη Θόδωρου στο Μέγαρο Εϋνάρδου
02.03.2016 13:26
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση του γλύπτη Θόδωρου, Στίγματα πορείας – Ίχνη Σπουδών, την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, στις 8 μ.μ. στο Μέγαρο Εϋνάρδου.