Μια απρόσμενη συνάντηση γεμάτη ηχοχρώματα και υπέροχες μουσικές, θα απολαύσουν όσοι βρεθούν την Τρίτη 5 Οκτωβρίου

στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 6 του μήνα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο Μανώλης Μητσιάς και ο πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης θα συναντηθούν επί σκηνής σε κλασικά και λαϊκά μονοπάτια.

Ο Johann Sebastian Bach, o Alain Lefevre, οι Metallica, o Wim Mertens, το Cirque du Soleil, αντάμα στον Μάνο Χατζιδάκι, τον Νίκο Γκάτσο, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιώργο Σεφέρη, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Δήμο Μούτση, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Βασίλη Τσιτσάνη.

Κλασικά αριστουργήματα και αγαπημένα τραγούδια, αλησμόνητες μπαλάντες, θρυλικά ακούσματα από την παγκόσμια rock σκηνή, τον ευρωπαϊκό μινιμαλισμό, ακόμη και το heavy metal, από την ελληνική λαϊκή μουσική, τη Βυζαντινή κατάνυξη, τη δημοτική μας παράδοση.

Σε μια αναπάντεχη συνάντηση του κλασικού με το μοντέρνο και το λαϊκό, σ’ένα εμπνευσμένο, τολμηρό, ανατρεπτικό πρόγραμμα, δομημένο όμως σε μια αρμονική αλληλουχία των δρόμων της οικουμενικής μελωδίας. Ένα μαγευτικό οδοιπορικό στα μονοπάτια που χαράσσει η δυναμική της «μονάδας», αλλά και στα σταυροδρόμια των υπερβατικών συνευρέσεων.

Με αποκλειστικό άξονα και ληξάρι το βασικό συστατικό στοιχείο – που οφείλει να εμπεριέχει στο DNA του κάθε σημαντικό πνευματικό έργο. Τη συνύπαρξη της απόλαυσης και της διασκέδασης με την υψηλή αισθητική και την ποιότητα.

Οφειλή που πέραν των δημιουργών, έχουν αποδώσει στην τέχνη τους και στην κοινωνία και οι δύο κορυφαίοι πρωταγωνιστές της παράστασης.

Τόσο ο Γιάννης Βακαρέλης με τη λαμπρή διεθνή καριέρα, όσο και ο ιδανικός ερμηνευτής των μεγάλων συνθετών και ποιητών μας, ο Μανώλης Μητσιάς. Δύο έντονες προσωπικότητες, με πηγαίο ταλέντο, παιδεία, έμπνευση και εκφραστική δεξιοτεχνία, που διασταυρώνουν τις πορείες τους. Δύο πολύτιμες καλλιτεχνικές μονάδες που διακονούν το λειτούργημα τους με τέτοιο ύφος και ήθος, που στο τέλος αναγάγονται και οι ίδιοι σε σάρκα της πνευματικής μας κληρονομιάς.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ

Ο Μανώλης Μητσιάς από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική και δημοτική μας παράδοση.

Υπήρξε πρωτεργάτης των καλλιτεχνικών ρευμάτων στις δεκαετίες του 60’ και 70’, ενώ φυλακίστηκε για την πολιτική του δράση από τη δικτατορία.

Είναι ο μοναδικός Έλληνας τραγουδιστής με τόσο ευρύ ρεπερτόριο, αφού είχε την τύχη να του εμπιστευτούν τα αριστουργήματα τους οι μεγαλύτεροι συνθέτες και ποιητές της χώρας μας (Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Τσιτσάνης, Θάνος Μικρούτσικος, Άκης Πάνου, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Σταμάτης Κραουνάκης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Μάριος Τόκας, Χρήστος Λεοντής, Νίκος Γκάτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μανώλης Αναγνωστάκης, Γιώργος Σεφέρης, Μάνος Ελευθερίου, Νίκος Καρούζος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Λίνα Νικολακοπούλου.

Έχει ηχογραφήσει 60 προσωπικούς δίσκους, πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα και περιόδευσε σ’όλο τον κόσμο εμφανιζόμενος σε ιστορικά θέατρα και μεγάλα φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Καλλιμάρμαρο στάδιο, Μέγαρο Μουσικής, Lincoln Center, Carnegie Hall, Albert Hall, Royal Theatre).   

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΚΑΡΕΛΗΣ

Ο πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης, ξεκίνησε τη λαμπρή διεθνή του καριέρα κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό «Βασίλισσα Σοφία» στη Μαδρίτη το 1979.

Από τότε εμφανίζεται συνεχώς ως σολίστας στα μεγαλύτερα θέατρα και φεστιβάλ του κόσμου (Σάλτσμπουργκ, Ενέσκου, Εδιμβούργο, Όπερα της Βιέννης, Σπολέτο, Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χολ), συνεργαζόμενος με τις σημαντικότερες ορχήστρες (Βιέννης, Σάλτσμπουργκ, Γαλλίας, Δρέσδης, Βερολίνου, Φιλαρμόνια), καθώς και με τους διασημότερους μαέστρους όπως ο Simon Rattle, o Sir Colin Davis, o Kurt Masur, o Zubin Mehta, o Sir Neville Marriner, o Yehudi Menuhin, o Mstislav Rostropovich!
Έχει ηχογραφήσει εκτενώς για μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες, (RCA, ASV, RPO Records), αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή τύπο.

Είναι ο ιδρυτής και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ναυπλίου, ενώ για την προσφορά του έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το παράσημο του Χρυσού Φοίνικα.

Επιμέλεια προγράμματος: Παύλος Αγιαννίδης
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Ιεροκλής Μιχαηλίδης
Σκηνογραφία: Αλέκος Φασιανός
Video: Charles Rattle
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Στα δύο τραγούδια του Cirque du Soleil παίζει ακορντεόν ο Βασίλης Δρογκάρης