Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2010 θα διαρκέσει η έκθεση με τίτλο Thomas Schütte, της Συλλογής Πορταλάκη που

παρουσιάζεται  στον εκθεσιακό χώρο της Συλλογής Πορταλάκη στην οδό Πεσμαζόγλου 80. Ο Thomas Schütte, ένας από τους πιο σημαντικούς και καταξιωμένους σύγχρονους Γερμανούς καλλιτέχνες, σπούδασε κοντά στους Gerhard Richter και Fritz Schwegler στην Ακαδημία Τέχνης στο Düsseldorf, όπου ζει και εργάζεται σήμερα.

Η έκθεση δίνει τη δυνατότητα μιας σφαιρικής θεώρησης της πολύπλευρης δημιουργικότητας του καλλιτέχνη μέσα από αντιπροσωπευτικές επιλογές πρόσφατων κυρίως έργων του, που ξεκινούν από τη δεκαετία του 1980 και φτάνουν μέχρι σήμερα.

Το έργο του κατέχει μια σπάνια αξία αφού καταφέρνει να είναι σύγχρονο χωρίς να είναι νεωτεριστικό. Η υποκειμενικότητα που το χαρακτηρίζει είναι απαλλαγμένη από κάθε ίχνος εγωισμού, αφήνοντας κυρίως να αναδυθεί η ανησυχία του δημιουργού να αναπαραστήσει τις σημερινές συνθήκες της ανθρωπότητας.

Ο Schütte δουλεύει με πολλές καλλιτεχνικές μεθόδους, όπως τη γλυπτική, τη ζωγραφική, την κεραμική, το σχέδιο, την υδατογραφία, την χαρακτική και τη φωτογραφία. Οι ιστορικές αναφορές, αν και ανιχνεύονται εύκολα στο έργο του, όπως στη σειρά των Wichte (Άθλιοι), υπονομεύονται από το γκροτέσκο στοιχείο και την ειρωνική ματιά του καλλιτέχνη.

Η περιπλοκότητα των θεμάτων που επιλέγει, όπως φαίνεται και στα έργα της έκθεσης, δίνει τη δυνατότητα πολλαπλών προσεγγίσεων και ερμηνειών, προκαλώντας το θεατή να δώσει ο ίδιος απαντήσεις στα αμέτρητα ερωτήματα που θέτει.

Η Συλλογή Πορταλάκη επικεντρώνεται σε τρεις καίριους άξονες του έργου του: στα έργα γλυπτικής (Wichte-Άθλιοι, Zombies-Ζωντανοί Νεκροί), κεραμικής (Klotzköpfe-Χοντροκέφαλοι), που συγκροτούν τον πυρήνα της έκθεσης, και στις σειρές των χαρακτικών (Silly Lilies, Frauen, Architektur Modelle), την κατεξοχήν γραφιστική δραστηριότητα του Schütte.

Η έκθεση THOMAS SCHÜTTE συνοδεύεται από έναν πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει θεωρητική ανάλυση της Camille Morineau, Iστορικού Tέχνης στο Musée de Pompidou στη Γαλλία, καθώς και φωτογραφικό υλικό που αφορά τον καλλιτέχνη.