Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Συλλογή Πορταλάκη: Έκθεση του Thomas Schütte

Συλλογή Πορταλάκη: Έκθεση του Thomas Schütte
Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2010 θα διαρκέσει η έκθεση με τίτλο Thomas Schütte, της Συλλογής Πορταλάκη που

παρουσιάζεται  στον εκθεσιακό χώρο της Συλλογής Πορταλάκη στην οδό Πεσμαζόγλου 80. Ο Thomas Schütte, ένας από τους πιο σημαντικούς και καταξιωμένους σύγχρονους Γερμανούς καλλιτέχνες , σπούδασε κοντά στους Gerhard Richter και Fritz Schwegler στην Ακαδημία Τέχνης στο Düsseldorf, όπου ζει και εργάζεται σήμερα.

Η έκθεση δίνει τη δυνατότητα μιας σφαιρικής θεώρησης της πολύπλευρης δημιουργικότητας του καλλιτέχνη μέσα από αντιπροσωπευτικές επιλογές πρόσφατων κυρίως έργων του, που ξεκινούν από τη δεκαετία του 1980 και φτάνουν μέχρι σήμερα.

Το έργο του κατέχει μια σπάνια αξία αφού καταφέρνει να είναι σύγχρονο χωρίς να είναι νεωτεριστικό. Η υποκειμενικότητα που το χαρακτηρίζει είναι απαλλαγμένη από κάθε ίχνος εγωισμού, αφήνοντας κυρίως να αναδυθεί η ανησυχία του δημιουργού να αναπαραστήσει τις σημερινές συνθήκες της ανθρωπότητας.

Ο Schütte δουλεύει με πολλές καλλιτεχνικές μεθόδους, όπως τη γλυπτική, τη ζωγραφική, την κεραμική, το σχέδιο, την υδατογραφία, την χαρακτική και τη φωτογραφία. Οι ιστορικές αναφορές, αν και ανιχνεύονται εύκολα στο έργο του, όπως στη σειρά των Wichte (Άθλιοι), υπονομεύονται από το γκροτέσκο στοιχείο και την ειρωνική ματιά του καλλιτέχνη.

Η περιπλοκότητα των θεμάτων που επιλέγει, όπως φαίνεται και στα έργα της έκθεσης, δίνει τη δυνατότητα πολλαπλών προσεγγίσεων και ερμηνειών, προκαλώντας το θεατή να δώσει ο ίδιος απαντήσεις στα αμέτρητα ερωτήματα που θέτει.

Η Συλλογή Πορταλάκη επικεντρώνεται σε τρεις καίριους άξονες του έργου του: στα έργα γλυπτικής (Wichte-Άθλιοι, Zombies-Ζωντανοί Νεκροί), κεραμικής (Klotzköpfe-Χοντροκέφαλοι), που συγκροτούν τον πυρήνα της έκθεσης, και στις σειρές των χαρακτικών (Silly Lilies, Frauen, Architektur Modelle), την κατεξοχήν γραφιστική δραστηριότητα του Schütte.

Η έκθεση THOMAS SCHÜTTE συνοδεύεται από έναν πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει θεωρητική ανάλυση της Camille Morineau, Iστορικού Tέχνης στο Musée de Pompidou στη Γαλλία, καθώς και φωτογραφικό υλικό που αφορά τον καλλιτέχνη.

Σχετικές ειδήσεις
The most right swiped men: ομαδική έκθεση στο Bensoussan Han
09.09.2016 15:56
Η εικαστική έκθεση με τίτλο The most right swiped men εγκαινιάζεται στο κτίριο του Μπένσουσάν Χάν στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016, η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2016.
Ατομική έκθεση του John Armleder στην Μύκονο
01.08.2016 13:04
Η έναρξη της ατομικής έκθεσης του Ελβετού καλλιτέχνη John Armleder, που θα λάβει χώρα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Μυκόνου, θα πραγματοποιηθεί στις 4 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016.
Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80: Έκθεση του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή
27.06.2016 14:46
Το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη υποδέχεται την έκθεση Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80 με χαρακτικές συνθέσεις από τη συλλογή του αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή.
Give Me A Moment: έκθεση του David Hammons από τη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου
14.06.2016 15:32
Η Συλλογή Γιώργου Οικονόμου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει σπάνια έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη David Hammons στην πρώτη σημαντική παρουσίαση της δουλειάς του στην Ελλάδα.
Thomas Hope. Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης: έκθεση στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
18.03.2016 16:09
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 την έκθεση Thomas Hope. Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης.