Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Τάσεις φυγής: Ομαδική έκθεση ελλήνων καλλιτεχνών

Τάσεις φυγής: Ομαδική έκθεση ελλήνων καλλιτεχνών
Τάσεις φυγής είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης ελλήνων καλλιτεχνών με θέμα την απόδραση από τη σύγχρονη

πραγματικότητα, που θα εγκαινιαστεί στην Kourd Gallery, τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2010.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ανδρέας Αγγελιδάκης , Ανδρέας Βάης, Γιώργος Γυπαράκης, Λυδία Δαμπασίνα, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Θάνος Κλωνάρης, Πάνος Κοκκινιάς, Δημήτρης Μπάμπουλης, Κώστας Μπασάνος , Σωκράτης Νίκογλου, Μαρία Οικονομοπούλου, Νίνα Παπακωνσταντίνου , Ράνια Ράγκου, Βασιλεία Στυλιανίδου, Θανάσης Τότσικας, Ίρις Τουλιάτου.


Η ιδέα για την έκθεση τάσεις φυγής προέκυψε μέσα από τις συζητήσεις στο σεμινάριο Επιμέλεια και Οργάνωση Εκθέσεων Τέχνης (με εισηγήτρια την επιμελήτρια και τεχνοκριτικό Μαρίνα Φωκίδη) στο πλαίσιο των Επιμορφωτικών Προγραμμάτων στο Κολλέγιο Αθηνών – Κολλέγιο Ψυχικού. Πρόκειται για την πρώτη επιμέλεια μίας ομάδας, η οποία συνεργάστηκε στενά, μοιράστηκε ένα κοινό όραμα και υποστηρίχθηκε από τους καλλιτέχνες .

Βιώνοντας τα προβλήματα του καιρού μας, οι 16 καλλιτέχνες επιλέγουν να αναδείξουν μέσα από το έργο τους μία άλλη πραγματικότητα και να δημιουργήσουν ένα ουτοπικό περιβάλλον , στο οποίο μπορούν να καταφύγουν συμβολικά, αλλά ίσως και να φανταστούν λύσεις σε όσα μοιάζουν καταδικασμένα να παραμείνουν άλυτα.

Η έκθεση τάσεις φυγής παρουσιάζεται σε μία εποχή μίας κοινά αποδεκτής αίσθησης εγκλωβισμού. Ο στόχος της έκθεσης είναι διττός: Από τη μία πλευρά, η έκθεση per se να αποτελέσει εμπειρία φυγής για τους θεατές και από την άλλη, ο διάλογος μεταξύ των έργων, να θέσει έναν ευρύτερο προβληματισμό σχετικά με τους συμβολικούς τρόπους απόδρασης από το περίκλειστο σύμπαν της κοινωνικής πραγματικότητας.

Κατάλογος με κείμενο του Γιώργου Τζιρτζιλάκη, αρχιτέκτονα, καθηγητή στο τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανεξάρτητου επιμελητή εκθέσεων, και σύμβουλου του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, συνοδεύει την έκθεση.

Οι επιμελητές - διοργανωτές:
Ηλέκτρα Καργάκη, Σάντρα Κριμπά, Χάικ Κουρδογλανιάν, Αγγέλικα Μήτσιου, Ελεάννα Παπαθανασιάδη, Βίλμα Παπασάββα, Κλαίρη Παπασταματίου

Σχετικές ειδήσεις
Η Τέχνη του Σχεδιάζειν: ομαδική έκθεση στην Alma Gallery
15.06.2016 13:57
Η Γκαλερί ALMΑ στην Αθήνα (Υψηλάντου 24, Κολωνάκι), εγκαινιάζει την Πέμπτη 23 Ιουνίου την έκθεση «Η τέχνη του σχεδιάζειν» με σχέδια σε χαρτί έξι Ελλήνων καλλιτεχνών των: Μαρία Γιαννακάκη, Αλέκου Κυραρίνη, Τάσου Μαντζαβίνου, Καλλιρρόης Μαρούδα, Βασίλη Παπανικολάου, Μανταλίνα Ψωμά. Η ιστορικός τέχνης Λουϊζα Καραπιδάκη γράφει χαρακτηριστικά για τους καλλιτέχνες της έκθεσης:
Ομαδική έκθεση κολάζ στο Concierge Athens
03.06.2016 14:18
Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 εγκαινιάζεται στο Concierge Athens η ομαδική έκθεση κολάζ Ελλήνων καλλιτεχνών με κοινό τους στοιχείο τη σύνθεση εικόνων από εικόνες.
Υπεραστικές Περιπλανήσεις: Έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών του Instagram στην Αθηναΐδα
16.05.2016 16:14
Οι Έλληνες φωτογράφοι του Instagram παρουσιάζουν την 4η ομαδική τους έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Υπεραστικές Περιπλανήσεις». Ένα ταξίδι στις εικόνες της Ελλάδας και της Κύπρου που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, ώρα 20:00 στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΑΘΗΝΑΪΣ.
Spiritual Materialism: ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
11.05.2016 11:46
Την Τρίτη 17 Μαΐου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση σε επιμέλεια του Δημήτρη Αντωνίτση, που αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ 8 Αβοριγίνων Αυστραλών και 8 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου 2016.
Nature Morte: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
30.03.2016 14:43
Η συνύπαρξη πέντε Ελλήνων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στον τόπο τους και το εξωτερικό και ενός ιστορικού καλλιτέχνη από τη Γερμανία, συνιστούν την πρόταση για μία έκθεση στο ζήτημα της Νεκρής Φύσης του 2016, σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού, στο Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.