Τάσεις φυγής είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης ελλήνων καλλιτεχνών με θέμα την απόδραση από τη σύγχρονη

πραγματικότητα, που θα εγκαινιαστεί στην Kourd Gallery, τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2010.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Ανδρέας Βάης, Γιώργος Γυπαράκης, Λυδία Δαμπασίνα, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Θάνος Κλωνάρης, Πάνος Κοκκινιάς, Δημήτρης Μπάμπουλης, Κώστας Μπασάνος, Σωκράτης Νίκογλου, Μαρία Οικονομοπούλου, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Ράνια Ράγκου, Βασιλεία Στυλιανίδου, Θανάσης Τότσικας, Ίρις Τουλιάτου.

Η ιδέα για την έκθεση τάσεις φυγής προέκυψε μέσα από τις συζητήσεις στο σεμινάριο Επιμέλεια και Οργάνωση Εκθέσεων Τέχνης (με εισηγήτρια την επιμελήτρια και τεχνοκριτικό Μαρίνα Φωκίδη) στο πλαίσιο των Επιμορφωτικών Προγραμμάτων στο Κολλέγιο Αθηνών – Κολλέγιο Ψυχικού. Πρόκειται για την πρώτη επιμέλεια μίας ομάδας, η οποία συνεργάστηκε στενά, μοιράστηκε ένα κοινό όραμα και υποστηρίχθηκε από τους καλλιτέχνες.

Βιώνοντας τα προβλήματα του καιρού μας, οι 16 καλλιτέχνες επιλέγουν να αναδείξουν μέσα από το έργο τους μία άλλη πραγματικότητα και να δημιουργήσουν ένα ουτοπικό περιβάλλον, στο οποίο μπορούν να καταφύγουν συμβολικά, αλλά ίσως και να φανταστούν λύσεις σε όσα μοιάζουν καταδικασμένα να παραμείνουν άλυτα.

Η έκθεση τάσεις φυγής παρουσιάζεται σε μία εποχή μίας κοινά αποδεκτής αίσθησης εγκλωβισμού. Ο στόχος της έκθεσης είναι διττός: Από τη μία πλευρά, η έκθεση per se να αποτελέσει εμπειρία φυγής για τους θεατές και από την άλλη, ο διάλογος μεταξύ των έργων, να θέσει έναν ευρύτερο προβληματισμό σχετικά με τους συμβολικούς τρόπους απόδρασης από το περίκλειστο σύμπαν της κοινωνικής πραγματικότητας.

Κατάλογος με κείμενο του Γιώργου Τζιρτζιλάκη, αρχιτέκτονα, καθηγητή στο τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανεξάρτητου επιμελητή εκθέσεων, και σύμβουλου του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, συνοδεύει την έκθεση.

Οι επιμελητές – διοργανωτές:
Ηλέκτρα Καργάκη, Σάντρα Κριμπά, Χάικ Κουρδογλανιάν, Αγγέλικα Μήτσιου, Ελεάννα Παπαθανασιάδη, Βίλμα Παπασάββα, Κλαίρη Παπασταματίου