Αυτοτελείς, τρελούτσικες και παράξενες ιστορίες που σίγουρα θα προκαλέσουν το γέλιο σε όποιον τις διαβάσει από μια διάσημη συγγραφέα που έχει υπάρξει 3 φορές υποψήφια για το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας Hans Christian Andersen.

Σε αυτές συναντούμε μια γυναίκα που ήθελε να γράψει ένα πολύ έξυπνο βιβλίο και κατέληξε να κατακτήσει ένα παράξενο ρεκόρ, μαθαίνουμε για τη μυστήρια εφεύρεση της περιμενομηχανής που φέρνει απρόσμενα αποτελέσματα στον κάτοχό της και γνωρίζουμε τη σούπερ νοικοκυρά.

Στη συνέχεια, διαβάζουμε για τον πατέρα που ήθελε να αποδείξει στον γιο του πως δεν υπήρχε λόγος να φοβάται αλλά μήπως ο ίδιος δεν είναι τόσο τολμηρός όσο νομίζει; Βέβαια, και στην άλλη ιστορία με τον σπουδαίο αθλητή που πήγε διακοπές στη θάλασσα, καταλαβαίνουμε πως συχνά δεν είναι και τόσο εύκολο να κάνουμε του κεφαλιού μας!

Στην έκτη ιστορία μας συστήνεται ο άνθρωπος που πίστευε εύκολα τα μηνύματα που πρόβαλλαν οι διαφημίσεις και στην έβδομη τη γυναίκα που λειτουργούσε πάντα βάσει προγράμματος και δεν παρέκκλινε από αυτό ακόμα και αν εμφανιζόταν κάτι…απρόβλεπτο!
Στις δύο τελευταίες ιστορίες ένας φαλακρός κουρέας βλέπει κυριολεκτικά την επιχείρηση του να «ανθίζει» ξανά χάρη στην ιδέα της γυναίκας του και το μονίμως υπάκουο παιδί συνειδητοποιεί ποιο είναι το πάθημα της τυφλής υπακοής.

Την αλληγορία, το χιούμορ και τα ηθικά διδάγματα των 9 τρελών ιστοριών αποτυπώνει με λόγο η μεταφράστρια Ηώ Αμανάκη και με τη χρωματιστή, ρετρό ύφους εικονογράφησή του ο Μιχάλης Καζάζης.

Ένα βιβλίο…για να διασκεδάσουν άφοβα μικροί και μεγάλοι αναγνώστες!


Η Ursula Wölfel γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1922 και ήταν το μικρότερο από τα τέσσερα αδέλφια της. Ο πατέρας της ήταν μαέστρος και διευθυντής της ορχήστρας στην πόλη Hamborn. Οι γονείς της είχαν ένα ιδιωτικό ωδείο το οποίο όμως αναγκάστηκαν να κλείσουν κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σπούδασε Ιστορία, Φιλοσοφία και Ψυχολογία στη Χαϊδελβέργη. Το 1943 παντρεύτηκε τον αρχιτέκτονα Heinrich Wölfel, κι ένα χρόνο αργότερα γεννήθηκε η κόρη τους Bettina όμως ο σύζυγός της πέθανε αιχμάλωτος 2 χρόνια μετά. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως βοηθός στο σχολείο. Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε ως δασκάλα και ήταν βοηθός στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Jugenheim an der Bergstrasse. Από 1951 έως 1954 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, Ιστορίας της τέχνης και Παιδαγωγική. Από 1955 έως 1958 δίδαξε ως δασκάλα ειδικής αγωγής στο Darmstadt. Έχει υπάρξει 3 φορές υποψήφια για το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας Hans Christian Andersen.

Ο Μιχάλης Καζάζης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε εικονογράφηση στο πανεπιστήμιο του Brighton της Αγγλίας. Η επαγγελματική του εμπειρία περιλαμβάνει εικονογράφηση παιδικών και εκπαιδευτικών βιβλίων, συγγραφή παραμυθιών, εικονογράφηση στάμπας t-shirt και χρηστικών αντικειμένων, σχεδίαση και επιμέλεια παιχνιδιών και διοργάνωση επιμορφωτικών εργαστηρίων. Σημαντικό ρόλο στην δημιουργική του πορεία έπαιξε η πολύχρονη συνεργασία του με τον Αρκτούρο στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.