Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Το σχέδιο του γράμματος

Το σχέδιο του γράμματος
Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει έκθεση αφιερωμένη στον Τάκη Κατσουλίδη, που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου

στο κτήριο της οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2010

Η έκθεση παρουσιάζει την περιπέτεια ενός καλλιτέχνη, στα πελάγη της ελληνικής τυπογραφίας και πιο συγκεκριμένα του τυπογραφικού σχεδιασμού, μέσα από πρακτικά παραδείγματα πρωτότυπων σχεδίων, αλλά και σελίδων καλλιτεχνικών εκδόσεων που έθεσαν τις βάσεις στη σύγχρονη ελληνική τυπογραφία.

Ο Τάκης Κατσουλίδης γεννήθηκε στη Μεσσήνη. Σπούδασε χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές του στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Μαθήτευσε δίπλα στον Γιάννη Κεφαλληνό και στον διάσημο δημιουργό γραμμάτων Αντριάν Φρούτιγκερ.

Την περίοδο 1971-1976 διετέλεσε διευθυντής της Σχολής Α.Τ.Ο. Δοξιάδη και από το 1978 ήταν καθηγητής της Σχολής Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας. Έχει εκπονήσει μεγάλα έργα για τις τράπεζες Hellenic Canadian Trust στον Καναδά, για την Atlantic Bank της Νέας Υόρκης και για τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στο Σικάγο και την Φρανκφούρτη, όπως επίσης και την μεγάλη λιθογραφία στο Δημαρχείο του Βόλου.

Το 2008 τιμήθηκε με βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του ζωγραφικού και χαρακτικού του έργου.

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί η καλλιτεχνική πορεία του καλλιτέχνη μέσα από σχέδια και ψηφιακές εκτυπώσεις των γραμματοσειρών που δημιούργησε και ανασχεδίασε από το 1986 έως σήμερα.

Επίσης θα εκτεθούν οι καλλιτεχνικές εκδόσεις με εικονογράφηση και γραμματοσειρές του ιδίου, όπως το Ημικύκλιο του Γιάννη Ρίτσου με 7 λιθογραφίες και την γραμματοσειρά Κατσουλίδης (Εκδόσεις Τ. Κατσουλίδη; 1989), Μάνη με 10 ξυλογραφίες και τη γραμματοσειρά Bodoni (Εκδόσεις Ν. Γρηγοράκη, 1992), Γένεσις με 7 χαρακτικά και τη γραμματοσειρά Γένεσις, (Εκδόσεις Ν. Γρηγοράκη, 1996), Θάλασσα Επαγγελίας του Τίτου Πατρίκιου με 7 λιθογραφίες και τη γραμματοσειρά Κατσουλίδης (Εκδόσεις; Τ. Κατσουλίδη, 2002) και το Άσμα Ασμάτων με 1 λιθογραφία και τη γραμματοσειρά Αυτοκρατορικά (Εκδόσεις Ταϋγέτη; 2007). Στον εκθεσιακό χώρο θα προβάλλεται επίσης βίντεο με συνέντευξη του  Τάκη Κατσουλίδη.

Επιμέλεια έκθεσης: Δημήτρης Αρβανίτης, Παναγιώτης Χαρατζόπουλος

Υπό την αιγίδα της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας

Σχετικές ειδήσεις
Η πρώτη παρουσίαση της Συλλογής Σταύρου Τσιγκόγλου σε μία έκθεση στο Τελλόγλειο
07.02.2017 12:40
Η πρώτη παρουσίαση της Συλλογής Τσιγκόγλου, η οποία αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τη διαδρομή της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα μέσα από περισσότερα από 200 έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και γλυπτά σημαντικών δημιουργών, θα γίνει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Έκθεση των Χριστόφορου Κατσαδιώτη και Τζένης Κωδωνίδου στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
30.12.2016 11:17
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση του εικαστικού έργου του Χριστόφορου Κατσαδιώτη και της Τζένης Κωδωνίδου. Η έκθεση αποτελείται από χαρακτικά και ζωγραφικά έργα και θα διαρκέσει από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2017.
Έκθεση της Ζιζέλ Ντενεμουστιέ στο Μουσείο Xαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη
11.08.2016 10:25
Έκθεση της σημαντικής χαράκτριας Ζιζέλ Ντενεμουστιέ (Gisèle Deneumoustier), παρουσιάζεται στο Μουσείο χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη στην πόλη της Μεσσήνης, έως τις 28 Αυγούστου 2016.
Ατίθασα νιάτα: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Ευριπίδη
02.06.2016 10:48
Ο εικαστικός διάλογος τεσσάρων καλλιτεχνών της γενιάς του ‘90 -Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Μαριάννα Κατσουλίδη, Μάρτιν Ντόνεφ, Κωνσταντίνος Πάτσιος- παρουσιάζεται στη νέα έκθεση με τίτλο «Ατίθασα νιάτα», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 στις 20.00 στη Γκαλερί Ευριπίδη.
Francesco Moretti Γλυπτά και Χαρακτικά: Έκθεση στο Café του Φουγάρου
14.04.2016 13:07
Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 το Φουγάρο εγκαινιάζει την έκθεση Francesco Moretti Γλυπτά και Χαρακτικά.