Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει έκθεση αφιερωμένη στον Τάκη Κατσουλίδη, που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου

στο κτήριο της οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2010

Η έκθεση παρουσιάζει την περιπέτεια ενός καλλιτέχνη, στα πελάγη της ελληνικής τυπογραφίας και πιο συγκεκριμένα του τυπογραφικού σχεδιασμού, μέσα από πρακτικά παραδείγματα πρωτότυπων σχεδίων, αλλά και σελίδων καλλιτεχνικών εκδόσεων που έθεσαν τις βάσεις στη σύγχρονη ελληνική τυπογραφία.

Ο Τάκης Κατσουλίδης γεννήθηκε στη Μεσσήνη. Σπούδασε χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές του στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Μαθήτευσε δίπλα στον Γιάννη Κεφαλληνό και στον διάσημο δημιουργό γραμμάτων Αντριάν Φρούτιγκερ.

Την περίοδο 1971-1976 διετέλεσε διευθυντής της Σχολής Α.Τ.Ο. Δοξιάδη και από το 1978 ήταν καθηγητής της Σχολής Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας. Έχει εκπονήσει μεγάλα έργα για τις τράπεζες Hellenic Canadian Trust στον Καναδά, για την Atlantic Bank της Νέας Υόρκης και για τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στο Σικάγο και την Φρανκφούρτη, όπως επίσης και την μεγάλη λιθογραφία στο Δημαρχείο του Βόλου.

Το 2008 τιμήθηκε με βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του ζωγραφικού και χαρακτικού του έργου.

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί η καλλιτεχνική πορεία του καλλιτέχνη μέσα από σχέδια και ψηφιακές εκτυπώσεις των γραμματοσειρών που δημιούργησε και ανασχεδίασε από το 1986 έως σήμερα.

Επίσης θα εκτεθούν οι καλλιτεχνικές εκδόσεις με εικονογράφηση και γραμματοσειρές του ιδίου, όπως το Ημικύκλιο του Γιάννη Ρίτσου με 7 λιθογραφίες και την γραμματοσειρά Κατσουλίδης (Εκδόσεις Τ. Κατσουλίδη; 1989), Μάνη με 10 ξυλογραφίες και τη γραμματοσειρά Bodoni (Εκδόσεις Ν. Γρηγοράκη, 1992), Γένεσις με 7 χαρακτικά και τη γραμματοσειρά Γένεσις, (Εκδόσεις Ν. Γρηγοράκη, 1996), Θάλασσα Επαγγελίας του Τίτου Πατρίκιου με 7 λιθογραφίες και τη γραμματοσειρά Κατσουλίδης (Εκδόσεις; Τ. Κατσουλίδη, 2002) και το Άσμα Ασμάτων με 1 λιθογραφία και τη γραμματοσειρά Αυτοκρατορικά (Εκδόσεις Ταϋγέτη; 2007). Στον εκθεσιακό χώρο θα προβάλλεται επίσης βίντεο με συνέντευξη του  Τάκη Κατσουλίδη.

Επιμέλεια έκθεσης: Δημήτρης Αρβανίτης, Παναγιώτης Χαρατζόπουλος

Υπό την αιγίδα της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας