Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Αθηνά Τάχα: από το Δημόσιο στο Ιδιωτικό, στη Σχολή Καλών Τεχνών

Αθηνά Τάχα: από το Δημόσιο στο Ιδιωτικό, στη Σχολή Καλών Τεχνών
Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή …

Καλών Τεχνών έχει προγραμματίσει για τον Οκτώβριο του 2010 την παρουσίαση της έκθεσης της Αθηνάς Τάχα με τίτλο Αθηνά Τάχα: από το Δημόσιο στο Ιδιωτικό, στον χώρο του Εργοστασίου της οδού Πειραιώς.

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση αναδρομικού χαρακτήρα που παρουσιάζεται στην Ελλάδα σε επιμέλεια Κατερίνας Κοσκινά και Συραγώς Τσιάρα. Η έκθεση αποτελεί συμπαραγωγή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και ήδη πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και στις αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα στις αρχές της χρονιάς. 


Η Αθηνά Τάχα γεννήθηκε στη Λάρισα το 1936. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στη γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, απέκτησε το 1963 διδακτορικό τίτλο στην αισθητική από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, όπου σπούδασε και μουσειολογία.

Δίδαξε στο Oberlin College και στο Πανεπιστήμιο του Maryland  στην Ουάσινγκτον, ενώ εργάστηκε για περισσότερα από δέκα χρόνια  ως επιμελήτρια μοντέρνας τέχνης στο Allen Art Museum του Oberlin College. Με την παρουσίαση του έργου της στο Εργοστάσιο της ΑΣΚΤ ολοκληρώνεται μια διαδρομή πενήντα χρόνων, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε τις σπουδές της.


Στην έκθεση τεκμηριώνεται το εξαιρετικά σημαντικό έργο της καλλιτέχνιδος στη δημόσια περιβαλλοντική γλυπτική λειτουργικού χαρακτήρα και την εννοιολογική τέχνη. Έργο , που αφορά στην υλοποίηση πάνω από πενήντα δημόσιων παραγγελιών περιβαλλοντικής γλυπτικής σε πολλές αμερικανικές πολιτείες -όπως η Φλόριδα, το Οχάιο, η Αριζόνα, η Αλάσκα, η Φιλαδέλφεια και η Νέα Υόρκη- από τις αρχές του 1970 ως σήμερα και στην συμμετοχή σε περισσότερους από εκατόν πενήντα διαγωνισμούς αρχιτεκτονικών–γλυπτικών διαμορφώσεων δημόσιων χώρων (πλατειών, υπαίθριων χώρων αναψυχής, σιντριβανιών, και πολύπλευρα λειτουργικών δημόσιων χώρων).

Η Αθηνά Τάχα παράλληλα με τα ‘δημόσια’ έργα δημιουργεί εννοιολογικά projects που αναπτύσσονται σε σειρές -ορισμένα από τα οποία συνεχίζονται μέχρι σήμερα-  με πεδίο έρευνας το σώμα και τη φύση. 
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν περισσότερα από 100 έργα της καλλιτέχνιδος.

Επιλεγμένα δημόσια-περιβαλλοντικά γλυπτά θα εκτεθούν σε φωτογραφικές αναπαραγωγές μεγάλων διαστάσεων, όπως και τα πρώιμα εννοιολογικά έργα της με αντικείμενο το σώμα και τα πρόσφατα με αντικείμενο τη φύση, φωτογραφικές αναπαραγωγές των ‘γλυπτών ενδυμάτων’ της, αυθεντικά γλυπτά έργα, σχέδια περιβαλλοντικών έργων μεγάλης κλίμακας, φωτογραφίες από εφήμερες εγκαταστάσεις, μακέτες υλοποιημένων έργων,


πρόσφατες ταινίες για το διαδίκτυο πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί με τεκμηριωμένο τρόπο η εσωτερική συνεκτικότητα και ο πλούτος του έργου της Αθηνάς Τάχα στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα τα τελευταία 40 χρόνια.


Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά) κατάλογο, 168 σελίδων, με έγχρωμες φωτογραφικές αναπαραγωγές των έργων, θεωρητικά κείμενα τεκμηρίωσης των επιμελητριών και χρονολόγιο.

Συνεργαζόμενοι φορείς: Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου

Διαβάστε επίσης: http://www.culturenow.gr/interviews/Αθηνά_Τάχα:_Θα_ήμουν_ένα_ανεύθυνο_ανθρώπινο_πλάσμα_αν_δεν_έθετα_την_τέχνη_μου_στο_δημόσιο_χώρο.html
http://www.culturenow.gr/articles/Η_Κατερίνα_Κοσκινά:_για_το_έργο_της_Αθηνάς_Τάχα.html
http://www.culturenow.gr/articles/Η_Συραγώ_Τσιάρα:_για_το_έργο_της_Αθηνάς_Τάχα.html

Σχετικές ειδήσεις
Συνεργασία Εθνικής Ασφαλιστικής με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
31.01.2017 16:29
Την καλλιτεχνική εκπαίδευση της χώρας στηρίζει η Εθνική Ασφαλιστική, στο πλαίσιο δράσεων της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Δεκαέξι χρόνια χαρακτικής έρευνας: Έκθεση από την ΑΣΚΤ
21.11.2016 13:10
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζουν τη μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής των αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων διδασκαλίας και έρευνας.
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών
07.06.2016 11:13
Αφιερωμένη στη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία, η ομαδική έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (επιμέλεια: Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής) από την Παρασκευή 17 Ιουνίου έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο Παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών.
Έκθεση αποφοίτων και μεταπτυχιακών φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
30.05.2016 15:59
Το Ελληνικό Φεστιβάλ και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών εγκαινιάζουν την τριετή συνεργασία τους με την έκθεση πτυχιακών εργασιών των φοιτητών της σχολής.
Απόφοιτοι 2012-2013: Έκθεση του Τμήματος Εικαστικών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
14.04.2016 14:13
Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Απόφοιτοι 2012-2013» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 στις 7:30 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.