Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών έχει προγραμματίσει για τον Οκτώβριο του 2010 την παρουσίαση της έκθεσης της Αθηνάς Τάχα με τίτλο Αθηνά Τάχα: από το Δημόσιο στο Ιδιωτικό, στον χώρο του Εργοστασίου της οδού Πειραιώς.

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση αναδρομικού χαρακτήρα που παρουσιάζεται στην Ελλάδα σε επιμέλεια Κατερίνας Κοσκινά και Συραγώς Τσιάρα. Η έκθεση αποτελεί συμπαραγωγή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και ήδη πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και στις αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα στις αρχές της χρονιάς.

Η Αθηνά Τάχα γεννήθηκε στη Λάρισα το 1936. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στη γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, απέκτησε το 1963 διδακτορικό τίτλο στην αισθητική από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, όπου σπούδασε και μουσειολογία.

Δίδαξε στο Oberlin College και στο Πανεπιστήμιο του Maryland  στην Ουάσινγκτον, ενώ εργάστηκε για περισσότερα από δέκα χρόνια  ως επιμελήτρια μοντέρνας τέχνης στο Allen Art Museum του Oberlin College. Με την παρουσίαση του έργου της στο Εργοστάσιο της ΑΣΚΤ ολοκληρώνεται μια διαδρομή πενήντα χρόνων, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε τις σπουδές της.

Στην έκθεση τεκμηριώνεται το εξαιρετικά σημαντικό έργο της καλλιτέχνιδος στη δημόσια περιβαλλοντική γλυπτική λειτουργικού χαρακτήρα και την εννοιολογική τέχνη. Έργο, που αφορά στην υλοποίηση πάνω από πενήντα δημόσιων παραγγελιών περιβαλλοντικής γλυπτικής σε πολλές αμερικανικές πολιτείες -όπως η Φλόριδα, το Οχάιο, η Αριζόνα, η Αλάσκα, η Φιλαδέλφεια και η Νέα Υόρκη- από τις αρχές του 1970 ως σήμερα και στην συμμετοχή σε περισσότερους από εκατόν πενήντα διαγωνισμούς αρχιτεκτονικών–γλυπτικών διαμορφώσεων δημόσιων χώρων (πλατειών, υπαίθριων χώρων αναψυχής, σιντριβανιών, και πολύπλευρα λειτουργικών δημόσιων χώρων).

Η Αθηνά Τάχα παράλληλα με τα ‘δημόσια’ έργα δημιουργεί εννοιολογικά projects που αναπτύσσονται σε σειρές -ορισμένα από τα οποία συνεχίζονται μέχρι σήμερα-  με πεδίο έρευνας το σώμα και τη φύση.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν περισσότερα από 100 έργα της καλλιτέχνιδος.

Επιλεγμένα δημόσια-περιβαλλοντικά γλυπτά θα εκτεθούν σε φωτογραφικές αναπαραγωγές μεγάλων διαστάσεων, όπως και τα πρώιμα εννοιολογικά έργα της με αντικείμενο το σώμα και τα πρόσφατα με αντικείμενο τη φύση, φωτογραφικές αναπαραγωγές των ‘γλυπτών ενδυμάτων’ της, αυθεντικά γλυπτά έργα, σχέδια περιβαλλοντικών έργων μεγάλης κλίμακας, φωτογραφίες από εφήμερες εγκαταστάσεις, μακέτες υλοποιημένων έργων,

πρόσφατες ταινίες για το διαδίκτυο πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί με τεκμηριωμένο τρόπο η εσωτερική συνεκτικότητα και ο πλούτος του έργου της Αθηνάς Τάχα στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα τα τελευταία 40 χρόνια.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά) κατάλογο, 168 σελίδων, με έγχρωμες φωτογραφικές αναπαραγωγές των έργων, θεωρητικά κείμενα τεκμηρίωσης των επιμελητριών και χρονολόγιο.

Συνεργαζόμενοι φορείς: Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου