Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

45α Δημήτρια: Ludwig van Beethoven, 9η Συμφωνία

45α Δημήτρια: Ludwig van Beethoven, 9η Συμφωνία
Ένα από τα δημοφιλέστερα έργα της συμφωνικής μουσικής, την 9η Συμφωνία του Ludwig van Beethoven, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι των Δημητρίων το

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η 9η Συμφωνία είναι – μαζί με την 3η του Συμφωνία, την «Ηρωϊκή» και την 5η του Συμφωνία, την επονομαζόμενη ενίοτε «του Πεπρωμένου» - παγκοσμίως το δημοφιλέστερο έργο του συνθέτη.

Τα έργα θα εκτελέσει η Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση Νίκου Αθηναίου και τη χορωδία Singakademie Frankfurt Oder, ενώ η συναυλία παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο «ΓΚΑΙΤΕ».


Τα πρώτα σκίτσα χρονολογούνται από το 1822, το έργο ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 1824 και εκτελέστηκε υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Michael Umlauf, με την ταυτόχρονη παρουσία του συνθέτη στο πόντιουμ, για πρώτη φορά στις 7 Μαΐου του ιδίου έτους στην Βιέννη.


Η κώφωση του Beethoven είχε προχωρήσει πλέον τόσο πολύ, ώστε οι μουσικοί και οι σολίστες χρειάστηκε να τον στρέψουν επανειλημμένα προς το κοινό, για να δεχθεί τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις ενθουσιασμού που προκάλεσε η εκτέλεση του μνημειώδους αυτού έργου.


Ήταν η πρώτη φορά που ένας συνθέτης τόλμησε να σπάσει τα δεσμά της συμβατικής συμφωνικής φόρμας, δανειζόμενος στοιχεία από τη φόρμα της «Καντάτας» (μιας φόρμας που χρησιμοποιούταν κυρίως για Θρησκευτική Μουσική) και προσθέτοντας στο τελευταίο μέρος της συμφωνίας τον Λόγο, για να απαντήσει στα δραματικά μουσικά ερωτήματα που ο ίδιος είχε θέσει στα προηγούμενα τρία μέρη του έργου.


Το τελευταίο μέρος της συμφωνίας είναι βασισμένο στην «Ωδή στη Χαρά» του μεγάλου Γερμανού ποιητή Friedrich Schiller και εκφράζει με μεγαλειώδη τρόπο την πίστη του συνθέτη στον Θεό και στην Αδελφοσύνη των Ανθρώπων. Όχι τυχαία επελέγη το κύριο θέμα αυτού του μέρους ως ο «Ύμνος της Ευρώπης».  

Συντελεστές
Μάτα Κατσούλη (σοπράνο)
Ειρήνη Καράγιαννη (μέτζο-σοπράνο)
Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος)
Κύρος Πατσαλίδης (βαρύτονος)
Χορωδία: Frankfurter Singakademie (της Φρανκφούρτης Του Όντερ)
Δ/νση χορωδίας: Rudolf Thiersch
Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης
Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Αθηναίος 

Λεωφορεία που εξυπηρετούν: 5,6,8,33,76

Σχετικές ειδήσεις
Στο κατώφλι του 20ου αιώνα ΙΙΙ - Κύκλος Μάλερ II από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
27.05.2016 12:37
Έργο απέραντης ομορφιάς, η Πέμπτη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ ανταποκρίνεται στην πεποίθησή του ότι, καθώς μία Συμφωνία είναι σαν τον κόσμο, οφείλει να εμπεριέχει τα πάντα. Και, πράγματι, στη δημοφιλέστερη ίσως Συμφωνία του ευφυούς Αυστριακού συνυπάρχουν ο ερωτικός πόθος με την τραγικότητα του θανάτου, ο ορθολογισμός με το ρομαντισμό και την σχεδόν εξωφρενική φαντασία, ο ψίθυρος με τη θριαμβική ιαχή. Με αυτό το εμβληματικό και πλήρες συμβολισμών έργο επέλεξε, λοιπόν, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών να κλείσει το φετινό χειμερινό κύκλο των τακτικών της συναυλιών, στη συναυλία που θα δώσει την Παρασκευή 3 Ιουνίου, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή.
Beethoven up to date: Συναυλία της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων
12.05.2016 12:07
Την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 και ώρα 12:00 στην αίθουσα Aula της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ) υπό την διεύθυνση του Παύλου Σεργίου θα παρουσιάσει τα έργα Λεονόρα III, 3ο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα και 5η συμφωνία, του μεγάλου δημιουργού Beethoven.
Γκούσταβ Μάλερ: Πέμπτη Συμφωνία, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
07.03.2016 12:18
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 την εμβληματική Πέμπτη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ, υπό τη μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Κ.Ο.Α. Στέφανου Τσιαλή.
Γνωστοί και άγνωστοι θησαυροί ΙΙ από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
22.01.2016 11:23
Η δημοφιλής Πέμπτη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, συνυπάρχει με τον λιγότερο γνωστό «Μακμπέθ» του Ρίχαρντ Στράους στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής.
Eroica του Beethoven με την MSO of Athens στο Ίδρυμα Κακογιάννης
09.12.2015 12:14
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών παρουσίαζουν την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ώρα 21:00, την Ηρωική Συμφωνία του Μπετόβεν, στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών της Ορχήστρας με τίτλο «Focus on».