Δύο από τις καλύτερες νέες μπάντες της εγχώριας σκηνής θα καταλάβουν τη σκηνή του Gagarin 205, το

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου. Οι Electric Litany, έχοντας ήδη δύο εκπληκτικές εμφανίσεις στο ενεργητικό τους (μαζί με τους I Like Trains και τους Κόρε Ύδρο), επιστρέφουν και πάλι από την Αγγλία, όπου βρίσκεται η βάση τους τα τελευταία χρόνια.

Οι ατμοσφαιρικές κιθαριστικές μελωδίες τους έχουν ήδη προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον του κοινού στη χώρα μας όπου το ντεμπούτο album τους, “How To Be a Child and Win The War”, κυκλοφόρησε τον περασμένο Φεβρουάριο, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Πριν τους Electric Litany, θα εμφανιστούν οι Playground Noise, στην παρθενική τους συναυλία στο Gagarin 205. Το συγκρότημα από την Πάτρα θα παρουσιάσει το ομώνυμο άλμπουμ του, γεμάτο από εύθραυστες εσωτερικές μελωδίες, το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές της χρονιάς λαμβάνοντας πολύ θετικά σχόλια. Θα ακουστούν και νέα ακυκλοφόρητα κομμάτια.  

Επίσης, στην είσοδο του Gagarin θα υπάρχει stand με τις κυκλοφορίες της Inner Ear.

Electric Litany

Οι  Electric Litany  δημιουργήθηκαν την άνοιξη του 2007.  Πέρασαν τους επόμενους δώδεκα μήνες κάνοντας πρόβες και δίνοντας συναυλίες σε εγκαταλελειμμένα κτίρια του Λονδίνου.

Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα το συγκρότημα κατόρθωσε αν χτίσει μια φήμη για τον έντονο, «στοιχειωμένο» και απρόβλεπτο χαρακτήρα των κομματιών τους αλλά και των συναυλιών τους.

Η σύνθεση της μπάντας είναι επίσης ασυνήθιστη και αντισυμβατική, αφού ο Αλέξανδρος Μιάρης (φωνή, κιθάρα) κατάγεται από την Ελλάδα, ο Duane Petrovich (μπασίστας) από το Τέξας και ο βρεττανός Richard Simic (drums) προέρχεται από ένα χωριό καλλιεργητών του Devon.

Παρά το ότι όλοι προέρχονται από τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα, κάθε μέλος είναι ακέραιο απέναντι στον ήχο τους. Τα αιθέρια φωνητικά, τ’ αλλόκοτα κιθαριστικά delays, οι ρομποτικοί ρυθμοί και τα διαστρεβλωμένα synths δίνουν ζωή στο νοσταλγικό και lo-fi εναλλακτικό ήχο των Electric Litany.

Το πρώτο τους single “Tear” βρέθηκε στα playlists αρκετών ραδιοφωνικών σταθμών της Ευρώπης και το συγκρότημα συνέχιζε να χτίζει το όνομά του μέσα στη μουσική βιομηχανία, με αιχμή τις δυναμικές ζωντανές εμφανίσεις τους.  Επιπλέον τους προηγούμενους μήνες γύρισαν δύο βίντεο 16mm.

Τον Ιούλιο του 2009 ηχογράφησαν το ντεμπούτο τους album, ζωντανά, σε μια εγκαταλελειμμένη εκκλησία στο Βόρειο Λονδίνο, μέσα σε διάστημα τριών ημερών. Το υλικό ταξίδεψε στην Αθήνα για να μιξαριστεί και επέστρεψε πίσω στο Λονδίνο για να γίνει το mastering στα Abbey Road Studios. To “How to be a child and win the war” κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2010, από την Inner Ear, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές.

Οι Electric Litany, αν και κινούνται σ’ ένα διαφορετικό κόσμο από εκείνον της τρέχουσας βρετανικής μουσικής σκηνής, έχουν καταφέρει να συνδεθούν με ένα ακροατήριο – το οποίο αυξάνεται συνεχώς –  στην κοινή αναζήτηση της καθαρής, συναρπαστικής, αυθεντικής και ακέραιας μουσικής.

www.myspace.com/electriclitany, http://www.electriclitany.com/

Playground Noise

Οι Playground Noise είναι, στην ουσία, ένα πενταμελές συγκρότημα από την Πάτρα το οποίο αποτελείται από δύο κιθάρες, φωνή, πλήκτρα, τύμπανα, μπάσο και πλαισιώνεται από τρεις φίλους που παίζουν τρομπέτα, τσέλο και βιολί.

Δημιουργήθηκαν το 2006 και στο διάστημα 2007-2009 έχουν παρουσιάσει τα κομμάτια τους ζωντανά σε μουσικές σκηνές της Αθήνας, της Πάτρας και άλλων πόλεων, ενώ συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Manifest 2 και στο Athens Video Art Festival του 2009. Σε κάποιες από τις παραπάνω συναυλίες οι Playground Noise έχουν μοιραστεί την ίδια σκηνή με καλλιτέχνες όπως οι: Κ.Βήτα, Sigmatropic, Κόρε Ύδρο, Abbie Gale, Lolek.

Την άνοιξη του 2008 κυκλοφόρησαν τα πρώτα τους τραγούδια (Sundays/Flowers) σε ένα 7’’ βινύλιο από την Inner Ear Records. Το ομώνυμο ντεμπούτο τους album κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2010, από την ίδια εταιρεία.

Νίκος Ντεντόπουλος: πλήκτρα
Θεόδωρος Παπαδόπουλος: κιθάρα
Ανδρέας Λαμπρόπουλος: τύμπανα
Τίμων Καρδάμας: μπάσο
Βασίλης Σμπήλιας: κιθάρα, φωνή

και
Κώστας Παυλόπουλος: τρομπέτα
Σοφία Ιωαννίδη: τσέλο
Ειρήνη Βαλαωρίτου: βιολί

www.myspace.com/playgroundnoise