Οι μαθητές του «Studio NAMA» και πιο συγκεκριμένα του σεμιναρίου Υποκριτικής με την Ελένη Σκότη

(σε συνεργασία με την Πέπη Μοσχοβάκου) καθώς και του μαθήματος Θεατρικής Γραφής με τον Ανδρέα Φλουράκη, θα παρουσιάσουν από Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου και για 7 ημέρες, το υλικό που προέκυψε από μια πειραματική και συνθετική διαδικασία των μαθημάτων τους που έλαβαν χώρα την περίοδο 2009-10 στη σκηνή Black Box του θεάτρου Επί Κολωνώ. Οι παρουσιάσεις είναι ανοιχτές στο κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Πιο συγκεκριμένα, στην πειραματική αυτή παρουσίαση θα συμμετέχουν ηθοποιοί που έχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση ενός ειδικού σεμιναρίου Υποκριτικής πάνω σε κείμενα που προέκυψαν από τo μάθημα Θεατρικής Γραφής του Ανδρέα Φλουράκη που προηγήθηκε.

Το ενδιαφέρον της διαδικασίας συνίσταται στο ότι στο συγκεκριμένο μάθημα Υποκριτικής των ηθοποιών συμμετείχαν ενεργά και οι μαθητές του εργαστηρίου Θεατρικής Γραφής, που στην συνέχεια επεξεργάζονταν περεταίρω τα κείμενά τους και τα επέστρεφαν ανανεωμένα στους ηθοποιούς για την συνέχιση της δικής τους δουλειάς πάνω σ’ αυτά.

Είναι δηλαδή ένα πείραμα αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής εμπειρίας της θεατρικής γραφής και της δουλειάς που γίνεται επί σκηνής από τους ηθοποιούς. Την επιμέλεια της παρουσίασης, έχει αναλάβει η Ελένη Σκότη σε συνεργασία με την Πέπη Μοσχοβάκου.

Συγγραφείς & κείμενα:

Έλλη Ισμαηλίδου  –  «Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά»
Άννα Καραμπά  – «Η Λιγούρα»
Ελένη Κωστοπούλου  –  «Ο Σκούφος»
Βίκυ Νικολαίδου  – «X-mas clothes»
Μαρία Παπαγεωργίου  – «Reborn»
Γρηγόρης Παπαχριστοφόρου  –  «Makeover»
Ξένια Πολίτη  – «Στενός κορσές»
Μαρία Τσεκλένη  – «Η Έξωση»
Χριστίνα Χριστοφή  –  «Ένα γλυκό κορίτσι»

Εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά: Γιώτα Αργυροπούλου, Χρυσή Βιδαλάκη, Μίνα Καθέρη, Χάρης Κουζής, Μαρία Μανωλοπούλου, Βίκυ Νικολαίδου, Νάνα Παπαδάκη, Ερμάνδος Σούσης, Θοδωρής Τζιδάμης, Δήμητρα Τζίνου

Ημερομηνίες παρουσιάσεων:  

ΠΕ 23/9, ΠΑ 24/9, ΣΑ 25/9, ΚΥ 26/9 (1η εβδομάδα)
ΠΕ 30/9, ΠΑ 1/10, ΣΑ 2/10 (2η εβδομάδα)

Ώρα: 21.30
Διάρκεια: 90’ λεπτά
Χώρος: Black Box Επί Κολωνώ

Studio NAMA
Εργαστήριο της ομάδας Νάμα

Στο Studio της Ομάδας NAMA η διδασκαλία υποκριτικής βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό με δράση και λόγο, με στόχο την κατανόηση και εμπέδωση του Method Acting, τη σύγχρονη δηλαδή εκδοχή της μεθόδου Στανισλάφσκυ.

Η εξάσκηση πάνω στα στοιχεία της μεθόδου, όπως ο ατομικός και ομαδικός αυτοσχεδιασμός με δοσμένες συνθήκες, το ουδέτερο κείμενο, το ρήμα της δράσης κ.ά., καλλιεργούν την ικανότητα των ηθοποιών στο κτίσιμο τόσο των χαρακτήρων των ρόλων, όσο και των δυναμικών των σχέσεων στις ομαδικές σκηνές.
Το Studio ΝΑΜΑ εδρεύει στο Επί Κολωνώ από το 2000, αλλά ιδρύθηκε και διδάσκει την Μέθοδο ήδη από την δεκαετία του ‘90. Από το εργαστήριο αυτό προέρχονται τα μέλη της Ομάδας ΝΑΜΑ που στη συνέχεια δημιούργησαν το ίδιο το θέατρο Επί Κολωνώ.

Το Studio της Ομάδας NAMA από το φθινόπωρο του 2007 περιλαμβάνει και διδασκαλία Θεατρικής Γραφής με τον Ανδρέα Φλουράκη. Τα μαθήματα βασίζονται στη μεθοδολογία του Royal Court Theatre (Αγγλία) και του Πανεπιστημίου του Κάνσας (Η.Π.Α.) και έχουν πρακτική κατεύθυνση (laboratory) εισάγοντας τους μαθητές στους τρόπους εξερεύνησης και δημιουργίας θεατρικών χαρακτήρων και κειμένου.

Το πρόγραμμα των ασκήσεων είναι βασισμένο, μεταξύ άλλων, στις συνεδρίες των θεατρικών συγγραφέων Martin Crimp, April de Angelis, David Greig και Stephen Jeffreys στις πρακτικές των σκηνοθετών Ian Rickson, Dominique Cooke, Gordon Anderson και Roxana Silbert, καθώς επίσης και στη μεθοδολογία Random Writing Project της ηθοποιού Elyse Dodgson που διερευνά τις δυνατότητες συλλογής και επεξεργασίας πρωτογενούς υλικού όπως αυτό προκύπτει μέσα από απλές συνεντεύξεις.

Τα συγκεκριμένα μαθήματα απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία διαμόρφωσης σκηνών και ολοκληρωμένων έργων.

Το Studio NAMA φιλοδοξεί, με την ένταξη των μαθημάτων Θεατρικής Γραφής, να συμβάλλει στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις πλέον σύγχρονες δραματουργικές αναζητήσεις. Πρόκειται για μια προσπάθεια που θα συνεχιστεί στο Επί Κολωνώ και με διάφορες μορφές.
 
Συνοπτικά βιογραφικά σημειώματα

Η Ελένη Σκότη είναι σκηνοθέτις και δασκάλα υποκριτικής. Από το 1993 έως το 1998 δίδαξε αυτοσχεδιασμό και υποκριτική στη δραματική σχολή «Αρχή». Εργάστηκε επί σειρά ετών ως μόνιμη καθηγήτρια υποκριτικής και ρητορικής στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος. Έχει ιδρύσει το studio NAMA (εργαστήριο υποκριτικής της ομάδας ΝΑΜΑ) το οποίο εδρεύει στο θέατρο Επί Κολωνώ από το 2000. Επίσης τα τελευταία τρία χρόνια διδάσκει στο Εθνικό Θέατρο και στο Ωδείο Αθηνών.

Έχει σκηνοθετήσει πολλά έργα μεταξύ των οποίων «Αγαπητή Ελένα» (για το οποίο κέρδισε το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας του περιοδικού «Αθηνόραμα»), «Η Κατάρα των Πεινασμένων» του Σαμ Σέπαρντ, «Ποτέ μην Κολυμπάς Μόνος» του Ντάνιελ Μακ Άιβορ, «Ραχήλ» του Γρηγορίου Ξενόπουλου στο Εθνικό Θέατρο, το έργο «Rottweiler» του Γκιγιέρμο Έρας σε διασκευή Ομάδας ΝΑΜΑ, το οποίο βραβεύτηκε με τα βραβεία κοινού του Αθηνοράματος αποσπώντας το γ’ βραβείο καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας, «La Chunga» του Μάριο Βάργκας Λιόσα κ.α.

Ο Ανδρέας Φλουράκης (Μ.Α. Writing for the Stage and Broadcast Media) έχει διδάξει Θεατρική Γραφή στο Πανεπιστήμιο Του Κάνσας, στο Θέατρο Επί Κολωνώ, στο ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, στο Θέατρο Των Αλλαγών, κ.α. Το 2003 διακρίνεται στον διαγωνισμό μονόπρακτων του Θεάτρου Τέχνης, το 2004 του απονέμεται η υποτροφία Fulbright, ενώ το 2008 βραβεύεται στο διεθνή Διαγωνισμό Μονοδράματος οργανωμένο από την UNESCO-Ι.Τ.Ι.

Έργα του έχουν παρασταθεί / αναγνωσθεί στο Θέατρο του Νότου (2001 και 2002), στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα (2003) στο φεστιβάλ των Δελφών (2007), στο Royal Court Theatre (2001), Gate Theatre (2003), Tristan Bates (2009) του Λονδίνου, καθώς και στο Inge Theatre (2005), Hidden Hills (2005) και στο Hotink festival (2007) στις Η.Π.Α. κ.α. Ο τελευταίος του μονόλογος «Φύλλα Της» θα παρασταθεί μεταξύ Οκτώβρη και Δεκέμβρη 2010, στο θέατρο Επί Κολωνώ σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη.

Η Πέπη Μοσχοβάκου είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής «Αρχή» και του studio ΝΑΜΑ. Έχει παίξει στις παραστάσεις «Ραχήλ» (Εθνικό Θέατρο), «Ποτέ μην Κολυμπάς Μόνος» και «Στα Σκοτεινά» (Επί Κολωνώ), σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, στο «8 Παραλλαγές στο Θάνατο του Τρότσκι κ.α.» σε σκηνοθεσία Όλγας Ποζέλη, στην παράσταση «Το Άλλο μου Μισό» σε σκηνοθεσία Άντονυ Μπέρκ κ.α

Έχει υπάρξει βοηθός της Ελένης Σκότη στις παραστάσεις: «Suburbia», «Sex, Drugs, Rock ‘n Roll», «Αγαπητή Ελένα» και «Χαβιάρι με Κέικ». Το 2008 σκηνοθέτησε, σε συνεργασία με τον Άντονυ Μπερκ, την παράσταση «Κάνε Πέρα. Θέλω να Περάσω» στο θέατρο Αλκμήνη. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει το έργο «Trafffic Lights» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Off Off Athens 2 το 2009 στο θέατρο Επί Κολωνώ.

Έχει παίξει σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές. Για την ταινία μικρού μήκους «Το Σπίτι με τις Ελιές» κέρδισε το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ της Ταγγέρης.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας ΝΑΜΑ και του θεάτρου Επί Κολωνώ.