Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Γιάννης Γουρτζελάς: Μικρόπολις! Εκπαιδεύοντας τους Πολίτες του Αύριο

Γιάννης Γουρτζελάς: Μικρόπολις! Εκπαιδεύοντας τους Πολίτες του Αύριο

Ti θέλουν σήμερα τα παιδιά για να ψυχαγωγηθούν; Αρκούν τα πολύχρωμα και εντυπωσιακά παιχνίδια για να τα ενθουσιάσουν; Μάλλον όχι πια.

Η νέα εποχή, δημιούργησε ολοκαίνουριες ανάγκες, προτιμήσεις και απαιτήσεις. Τα περισσότερα παιδιά έχουν πλέον πρόσβαση σχεδόν στα πάντα.

Ενημερώνονται, προβληματίζονται και αρχίζουν να διαμορφώνουν άποψη, πολύ νωρίτερα από ότι οι προηγούμενες γενιές. Καταλαβαίνουν πολλά και διψάνε για να μάθουν ακόμη περισσότερα. Ονειρεύονται έναν πιο όμορφο και δίκαιο κόσμο, μία καλύτερη ποιότητα ζωής . Αντιλαμβάνονται τα άφθονα αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου μας και είναι έτοιμα να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων, να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τους δοθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα και φυσικά η απαραίτητη έμπνευση. Από ποιους; Από όλους εμάς και κυρίως από εκείνους τους μεγάλους που ξέρουν πώς να κάνουν τη διαφορά!

Αυτή η συνειδητοποίηση μας έδωσε την ιδέα για τη διοργάνωση και την υλοποίηση της Μικρόπολις, μίας πόλης θαύμα, για παιδιά ηλικίας 6-13 ετών που θέλουν να διασκεδάσουν με την καρδιά τους και να ψυχαγωγηθούν ποιοτικά, παράλληλα όμως να μάθουν, να ευαισθητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν.

Η Μικρόπολις δεν είναι το πρώτο φεστιβάλ που διοργανώνουμε για παιδιά. Είναι όμως το μεγαλύτερο και πραγματικά μοναδικό στο είδος του. Τα τελευταία δύο χρόνια η διοργάνωση του School Fest μας δίδαξε πολλά. Γνωρίσαμε καλύτερα τα παιδιά, τα θέλω, τις προτιμήσεις και τις πραγματικές τους ανάγκες. Είδαμε στην πράξη πως η ψυχαγωγία που τα συναρπάζει είναι εκείνη που τους προσφέρει δυνατότητες δημιουργίας, καλλιτεχνικής έκφρασης, ανταλλαγής απόψεων, συμμετοχής. Mετά από 10 και πλέον χρόνια δυναμικής παρουσίας στο χώρο της παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών επικοινωνίας, η Μικρόπολις αποτελεί για εμάς το επόμενο μεγάλο βήμα, σίγουρα όχι μόνο για φέτος και όχι αποκλειστικά στην Αθήνα.

Και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη Μικρόπολις μία πραγματικά ξεχωριστή διοργάνωση, μοναδική στο είδος της; Ο συνδυασμός της γνώσης και της ποιοτικής ψυχαγωγίας μέσω Καινοτόμων Εκπαιδευτικών Δράσεων που υλοποιούνται από γνωστές για το έργο τους Μη Κυβερνητικές Περιβαλλοντικές και Ανθρωπιστικές Οργανώσεις, Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια, με εγκεκριμένο και πολλές φορές βραβευμένο εκπαιδευτικό έργο. Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Ελλάδα ένα τέτοιο πολυδιάστατο φεστιβάλ και μάλιστα τόσο μεγάλου βεληνεκούς.

Η Μικρόπολις πρωτοπορεί και ενώνει για χάρη των παιδιών δεκάδες αγαπημένους Μη Κερδοσκοπικούς Φορείς, το Υπουργείο Παιδείας, Δημοτικούς αλλά και Πολιτιστικούς φορείς, που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια μας, κάτι που σίγουρα δεν είναι τυχαίο.

Βασικός στόχος της Μικρόπολις και της Reason to: είναι να προσφέρει μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση της παιδικής ψυχαγωγίας, πάντοτε με έμφαση στην υψηλή ποιότητα παραγωγής και την άψογη διοργάνωση. Να προάγει αξίες, ιδεώδη και πρακτικές που θα συμβάλουν σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής για όλα τα παιδιά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Μικρόπολις θα έχει ελεύθερη είσοδο για τα παιδιά, κάτι που βέβαια δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την πολύτιμη υποστήριξη των χορηγών και φίλων της, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Επιπλέον, μέρος των εσόδων του φεστιβάλ αλλά και πρώτες ύλες θα δοθούν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για παιδιά, ενώ θα υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις.

Από 23 μέχρι και 26 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, με την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) ο μοναδικός αυτός χώρος θα μεταμορφωθεί σε Μικρόπολις, μια πόλη θαύμα για τους αυριανούς ενεργούς πολίτες! Τις δύο πρώτες μέρες θα φιλοξενηθούν Δημοτικά σχολεία από όλη την Ελλάδα ενώ το Σαββατοκύριακο η Μικρόπολις θα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το επίσημο site του φεστιβάλ http://www.mikropolisfestival.gr/.

Info: Ο κ. Γιάννης Γουρτζελάς είναι ιδιοκτήτης της Reason to:, μέλος του Ομίλου Εταιρειών PR Activities.

Σχετικές ειδήσεις
Μιχάλης Σιώνας: «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» - Μια παράσταση για μικρούς & μεγάλους
13.10.2016 13:01
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μιχάλης Σιώνας γράφει στο Culture Now για την παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» της Εταιρείας Θεάτρου Θέση, η οποία "ζωντανεύει" τον κόσμο των ξωτικών, των ευγενών και των ταπεινών μαστόρων στο θέατρο θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ!
Μόνικα Κασάνη: Summer Camp - Μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εμπειρία για τα παιδιά στην Τεχνόπολη
15.06.2016 10:42
Γιατί Summer Camp στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων; Μια καλοκαιρινή εμπειρία περιμένει τα παιδιά σας στην Τεχνόπολη, 100% διαδραστική και διασκεδαστική. Μέσα από τη βιωματική μάθηση, το θεατρικό παιχνίδι και τη συνεργασία, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις τέχνες, διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και να μάθουν να ζουν καλύτερα.
Mikaël Hautchamp: Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στον παλμό της γνώσης και του πολιτισμού
01.06.2016 11:26
Το πρόγραμμα για το 2016, αλλά και για το 2017 και το 2018, οργανώνεται γύρω από 4 βασικούς άξονες που θα καθοδηγούν την πλειοψηφία των δράσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.
Λίλη Γαρεφαλάκη: 4ο TEDxUniversityofPiraeus | Spectrum
11.05.2016 09:38
Θα μπορούσατε να φανταστείτε έναν κόσμο γεμάτο από διαφορετικές ιδέες, χρώματα και πλευρές; Έναν κόσμο γεμάτο ακόμα και από διαφορετικούς μεταξύ τους κόσμους; Έναν τέτοιο κόσμο έρχεται να μοιραστεί μαζί σας το TEDxUniversityofPiraeus μαζί με το Spectrum στο SS Hellas Liberty στις 14 Μαΐου.
Γιάννης Κατσιγιάννης: Ο Σούπερ Φιστίκης Ενάντια στο Τεράστιο Παγωτό Χωνάκι!
01.04.2016 11:07
Θέλω και θα προσπαθήσω να είμαι ειλικρινής. Λέω θα προσπαθήσω, γιατί μέσα από ανάλογα σημειώματα, μπορεί κανείς εύκολα να ξεστρατίσει από την προσωπική του αλήθεια. Γράφοντας τον Σούπερ Φιστίκη, είχα κατά νου, τα παιδιά με τους γονείς, πακέτο, έχοντας σαν στόχο μου πρώτιστα, «να περάσουν όλοι καλά». Πολλοί ταυτίζουν την παραπάνω έκφραση με έκπτωση διδακτισμού, ποιότητας και μηνυμάτων… Αυτό ακριβώς προσπάθησα να αποφύγω. Προσπάθησα να αποφύγω τον στείρο και τον παλιάς κοπής διδακτισμό όπως και την πεπατημένη ποιοτική οδό. Σαν μαθητής, αρκετές φορές θυμάμαι να έγειρα γλυκά το κεφάλι μου στο θρανίο, ακούγοντας με τον πλέον νανουριστικό τρόπο, αναλύσεις επί αναλύσεων, και τι θέλει τέλος πάντων να πει ο ποιητής και… και… Κλείνοντας άλλοτε τ’ αυτιά μου, μην αντέχοντας να ακούω την λογοτεχνία να στενάζει κάτω από το τότε αδυσώπητο φιλολογικό νυστέρι…