Η πέμπτη διοργάνωση του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Κύπρου είναι γεγονός! Η μεγαλύτερη και πολυαναμενόμενη

γιορτή του σινεμά στην Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή είναι και πάλι εδώ για να για να συγκινήσει, να μαγέψει, να ψυχαγωγήσει και να παρουσιάζει ό,τι πιο ελπιδοφόρο κινηματογραφικά προς τέρψιν των ορκισμένων σινεφίλ αλλά και όσων θέλουν να πάρουν μια πρώτη γεύση από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της Έβδομης Τέχνης.

Το Φεστιβάλ που κατόρθωσε μέσα στα λίγα χρόνια παρουσίας του να συνδέσει το όνομά του με την κινηματογραφική πρωτοπορία – όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα έργα ανερχόμενων ταλαντούχων σκηνοθετών- αλλά και με «κλασσικές» αξίες και δυνάμεις στο χώρο του κινηματογράφου -όπως αναδύονται από τη δράση των καταξιωμένων μελών της κριτικής επιτροπής- είναι και πάλι εδώ για να μας προκαλέσει να προβάλουμε άφοβα τα όνειρά μας στο σέλιλοϊντ.

Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, ταινίες – έκπληξη, προβολές που θα αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το φεστιβάλ παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό ταινίες της πιο πρόσφατης κινηματογραφικής παραγωγής.

Μεταξύ αυτών και η ταινία που διέπρεψε σε όλους τους μεγάλους κινηματογραφικούς θεσμούς παγκοσμίως, η «Στρέλλα» του ταλαντούχου κυρίου Πάνου Κούτρα.  Ιδιαίτερα αξιόλογες ωστόσο είναι και οι ταινίες που θα διεκδικήσουν τη Χρυσή Αφροδίτη. Ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία, περιγράφοντας εντελώς διαφορετικούς κόσμους αλλά εξίσου συναρπαστικούς, οι επτά ταινίες που διαγωνίζονται για το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης αποτελούν ιδιαιτέρως αξιόλογα δείγματα κινηματογραφικής δημιουργίας.

Να μας εκπλήξουν ακόμα μια φορά με την ανατρεπτική, σχεδόν προκλητική θεματική τους και τη σπουδαία καλλιτεχνική τους αξία υπόσχονται  οι ταινίες που περιλαμβάνονται στο Πανόραμα όπως το ντοκυμαντέρ για το Γυμνό στο Ελληνικό Σινεμά. Μεταξύ αυτών είναι ιδιαίτερη τιμή για τη διοργάνωση το ότι θα περιληφθεί μια τιμητική προβολή της θρυλικής πλέον ταινίας  «Χασαμπουλιά της Κύπρου» του διαπρεπούς σκηνοθέτη και ηθοποιού Κώστα Δημητρίου.

Το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στο σύγχρονο Πολωνικό Κινηματογράφο,  αλλά και από νέες οπτικές της αρχαιότητας όπως αναδεικνύονται μέσα από την κατηγορία Antiquity. Ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνουν και στο φετινό πρόγραμμα οι ταινίες μικρού μήκους και animation.

Παράλληλα με τις προβολές θα λειτουργήσει ένα πρωτοποριακό και άκρως ενδιαφέρον workshop με τίτλο «Ο ηθοποιός μπροστά στην κάμερα» το οποίο θα επιμεληθεί ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Θανάσης Σαράντος.

Μια μεγάλη κινηματογραφική γιορτή θα στηθεί για πέντε ημέρες στο Πάνθεον Αρτ Σίνεμα, αρχής γενομένης με την πρόσφατη ταινία του καταξιωμένου Φαίδωνα Παπαμιχαήλ που θα προβληθεί αμέσως μετά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ.

Lost in … Arcadia…

found in Cyprus! Ο λόγος όχι μόνο για το γιορτινό, φεστιβαλικό κλίμα που φιλοδοξεί να κατακλύσει κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης ολόκληρη την πόλη, αλλά και για την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της ταινίας Arcadia Lost του σπουδαίου σκηνοθέτη και Διευθυντή Φωτογραφίας, Φαίδωνα Παπαμιχαήλ. Η ταινία θα «ανοίξει» με τον ιδανικό τρόπο τη φετινή διοργάνωση. Σε αυτή τη σκηνοθετική απόπειρα, ο «αρχιτέκτονας» των μαγευτικών κάδρων των ταινιών Knight and Day, Sideways, 3:10 to Yuma, W και The Pursuit of Happiness μας μεταφέρει σε μια οικεία και ταυτόχρονα μεταφυσική περιπέτεια ανάμεσα στο χθες και το σήμερα με οδηγό το μοναδικό Νικ Νόλτε και φόντο το υπέροχο τοπίο της Αρκαδίας, στην Πελοπόννησο.

«Οι φίλοι με φωνάζουν Στρέλλα»

Μια προσωπικότητα πολύπλευρη, γοητευτική και αφοπλιστικά άμεση. Με την ανατρεπτική της ειλικρίνεια και την υπερβατική τόλμη της η Στρέλλα δεν απομυθοποιεί απλά  μια κατασκευασμένα ελεύθερη κοινωνία αλλά κλονίζει συθέμελα όλες τις παραδεγμένες αξίες και αντι-αξίες για να αναδειχτεί επάξια σε μια σύγχρονη τραγική ηρωίδα. Μια ταινία από τις καλύτερες που έχει αναδείξει ποτέ ο ελληνικός κινηματογράφος. Μια περιπέτεια στην άλλη καθημερινότητα, στη ζωή των αληθινών ανθρώπων.

Η ταινία του εξαιρετικά ταλαντούχου και πολλά υποσχόμενου Πάνου Κούτρα που απέσπασε πλήθος σημαντικών βραβείων και διακρίσεων όπου και αν προβλήθηκε, πρόκειται να κλείσει με τον πιο συγκινητικό και ταυτόχρονα απελευθερωτικό τρόπο τις εργασίες του φετινού Φεστιβάλ. 

Τα βραβεία

Ένας από τους βασικούς στόχους της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη και ενίσχυση της πρωτότυπης σεναριακά και μορφικά κινηματογραφικής έκφρασης από νέους δημιουργούς πoυ έχουν μέχρι 3 ταινίες μεγάλου μήκους στο ενεργητικό τους. Τα βραβεία που προορίζονται για αυτούς είναι η «Χρυσή Αφροδίτη», film reels όπως επίσης και βραβεία τεχνικών υπηρεσιών αλλά και εξοπλισμού κινηματογράφησης. Η ταινία και ο σκηνοθέτης που θα κερδίσουν το βραβείο, αναδεικνύονται μέσω μιας Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής που αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες στο χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Για τη φετινή διοργάνωση η Διεθνής Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τον Κύπριο ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Δημητρίου, την Ελληνίδα ηθοποιό Αλεξάνδρα Παυλίδου, τo μουσικοσυνθέτη Κώστα Κακογιάννη, τον παραγωγό ταινιών George Stephanopoulos, τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξανδρο Ρωμανό-Λιζάρδο.

Τελετή Λήξης

Μια λαμπρή εκδήλωση στην οποία θα παραστούν σημαντικές προσωπικότητες από το χώρου του κινηματογράφου και όχι μόνο, θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου στο κινηματοθέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία.  Το παρόν θα δώσει σύσσωμη η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ που θα αναδείξει το νικητή του μεγάλου βραβείου της διοργάνωσης, της Χρυσής Αφροδίτης. Την ίδια ημέρα, θα προβληθεί και η ταινία μικρού μήκους που θα παραχθεί κατά τη διάρκεια του πενθήμερου σεμιναρίου/εργαστηρίου “Ο Ηθοποιός μπροστά στην κάμερα” το οποίο θα επιμεληθεί ο καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Θανάσης Σαράντος. Ο Κινηματογραφικός Όμιλος του Πανεπιστημίου Κύπρου θα απονείμει και φέτος τα βραβεία στις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους και κινουμένων σχεδίων.