Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Ο Χορός των Δερβίσηδων

Ο Χορός των Δερβίσηδων
Μια ξεχωριστή παράσταση , περιμένει τους μυημένους και όχι μόνο, την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη , στο πλαίσιο του 21ο Φεστιβάλ Υμηττού.

Μια ξεχωριστή παράσταση, περιμένει τους μυημένους και όχι μόνο, την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων Υμηττού Βύρωνα Μελίνα Μερκούρη, στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Υμηττού.

Είκοσι μέλη του τάγματος των Μεβλεβί (12 χορευτές και 8 μουσικοί), του αρχαιότερου Δερβίσικου τάγματος, έρχονται για δύο νύχτες στο Θέατρο Βράχων, για να προσφέρουν μια μοναδική πνευματική εμπειρία για όσους παρακολουθήσουν αυτή την παράσταση.

Το Σεμά ο εκστατικός περιστροφικός χορός των Δερβίσηδων ασκεί ακαταμάχητη γοητεία σε όποιον βιώσει την μυσταγωγική του εμπειρία, ανεξάρτητα από κοσμοθεωρίες και θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Με τα χέρια ανοιχτά σαν φτερούγες, την παλάμη του δεξιού χεριού στραμμένη προς τον ουρανό και του αριστερού προς τη Γη, με το κεφάλι ελαφρά γερμένο προς το δεξί ώμο, κάτω από τους ήχους παραδοσιακών θρησκευτικών μουσικών, οι Δερβίσηδες περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους, ενώ ταυτόχρονα κινούνται κυκλικά σε όλη τη σκηνή .

Εκστατικοί και γεμάτοι χάρη, στροβιλίζονται αργά και ο χορός τους μοιάζει σαν τον κοσμικό χορό των πλανητών γύρω από τον Ήλιο.

Το Σεμά βρήκε τον πραγματικό του ρόλο, αυτόν δηλαδή της απόλυτης μέθεξης και της ένωσης του Δερβίση με το Θεό, με την ίδρυση του τάγματος των Μεβλεβί από τον μεγάλο Πέρση Σούφι, μυστικό και ποιητή Μεβλανά Τζελαλαντίν Ρουμί. Σε κείνον είναι αφιερωμένο από την UNESCO και το έτος που διανύουμε, λόγω της συμπλήρωσης 800 χρόνων από τη γέννησή του (1207 μ.Χ.).

INFO

21ο Φεστιβάλ Υμηττού, Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Ιουλίου , Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, Ώρα έναρξης 9:00 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: 25 ευρώ, 20 ευρώ φοιτητικό, Πληροφορίες: Δήμος Υμηττού Τηλ. 210-7623857,

www.festival-ymittou.gr

Σχετικές ειδήσεις
Ο χορός του θανάτου, του Α. Στρίντμπεργκ από τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας
05.05.2016 10:39
Η δεύτερη παραγωγή του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας για το 2016 είναι το έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, Ο χορός του θανάτου, το οποίο παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Πολιτισμού ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ” στο Κρανίδι Ερμιονίδας.
Η Παρεξήγηση του Albert Camus στο Θέατρο Radar: Παράταση παραστάσεων
20.04.2016 14:45
Λόγω της μεγάλης προσέλευσης, η παράσταση του έργου "Η Παρεξήγηση" του Albert Camus, σε σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη, παρατείνεται στο Θέατρο Radar και μετά το Πάσχα από τις 6 έως τις 29 Μαΐου και μόνο για 12 παραστάσεις.
Νεκρή Φύση σε Χαντάκι, του Fausto Paravidino στο Θέατρο Τ
03.02.2016 11:30
Η θεατρική ομάδα Προσεχώς Subway παρουσιάζει το βραβευμένο αστυνομικό θρίλερ «Νεκρή Φύση σε Χαντάκι» του Ιταλού συγγραφέα Fausto Paravidino, από τις 4 Μαρτίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00, στο Θέατρο Τ.
Mall της Στέλλας Παπαδημητρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς
01.02.2016 12:43
Η ομάδα CASUALI ύστερα από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στο θέατρο Αυλαία, ανεβάζει το έργο «Mall» της Στέλλας Παπαδημητρίου και σε σκηνοθεσία Στεφανίας Παπαμιχαήλ, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς – Μελίνα Μερκούρη, στις 12, 13, 14 και 19, 20, 21 Φεβρουαρίου 2016.
80’s the musical στο «Πειραιώς 131»
20.01.2016 10:35
Τα Αθηναϊκά Θέατρα παρουσιάζουν τo 80΄s” the musical, μια μουσική κωμωδία σε πρωτότυπο κείμενo του συγγραφικού διδύμου πολλών επιτυχιών Γ. Βάλαρη και Στ. Παπαδόπουλου («Naked boys singing», «Oι Απελπισμένοι», «Το μήλο», «Σ’ αγαπάω αλλά», «Το διαζύγιο», «Aμάρτησα για το παιδί σου», “Bam Bam” κ α.) σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη και μουσική βασισμένη σε επιτυχίες της αγαπημένης σε όλους εποχή των 80’s, κυρίως ξένες αλλά και Ελληνικές, αποτίοντας φόρο τιμής σε μια δεκαετία που οι παλαιότεροι έζησαν κι αγαπήσαν και οι νεότεροι διψούν να γνωρίσουν.