Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Κεκλεισμένων των Θυρών του Ζαν-Πωλ Σαρτρ

Κεκλεισμένων των Θυρών του Ζαν-Πωλ Σαρτρ
Το έργο - σταθμός, «Κεκλεισμένων των θυρών» του Ζαν-Πωλ Σαρτρ, θα παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του

Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου. Το έργο του γνωστού φιλόσoφου και δραματουργού, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1944 στο Λονδίνο κι από τότε κατέχει εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο θεατρικό χάρτη, θα ανέβει σε σκηνοθεσία Έφης Μουρίκη, μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και με πρωταγωνιστές τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Εφη Μουρίκη, Κατερίνα Παπουτσάκη και Γιώργο Πολυχρονόπουλο.

Τρεις άγνωστοι μεταξύ τους, πρόσφατα νεκροί, ο Garcin, η Inez και η Estelle οδηγούνται στην κόλαση από έναν μυστηριώδη υπηρέτη, η οποία κόλαση, όπως απεικονίζεται στο συγκεκριμένο έργο, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα σαλόνι με τρεις ίδιους καναπέδες διαφορετικής απόχρωσης.

Δεν υπάρχουν καθρέφτες, δεν υπάρχουν παράθυρα, δεν υπάρχουν βιβλία. Δεν υπάρχει ύπνος, ούτε καν δάκρυα. Το εγκληματικό τους παρελθόν, οι αντιδικίες, οι διαξιφισμοί, οι ειρωνείες, οι ηθικοί και μη εκβιασμοί, τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι τελείως παράλογο να προσπαθούν να ξεχάσουν την παρουσία των άλλων.

Ο δειλός Garcin, η σκληρή ομοφυλόφιλη Inez πού θα ποθήσει την νάρκισσο παιδοκτόνο Estelle, πολύ γρήγορα συνειδητοποιούν ότι η συνεύρεση τους δεν είναι τυχαία και ότι ο καθένας τους θα γίνει ο βασανιστής των άλλων δύο.

Η ειρωνεία βρίσκεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη κόλαση δεν προσφέρει πυρωμένα σίδερα και φωτιές σαν μαρτύριο, αλλά την ταπείνωση και τον εξευτελισμό των χαρακτήρων καθώς αυτοί αποκαλύπτονται μεταξύ τους. Εδώ οι ψυχές απογυμνώνονται από τα μυστικά τους και εκτίθενται στο ανελέητο φως της κόλασης.

Ο Ζαν Πωλ Σαρτρ θεωρείται απόστολος της φιλοσοφίας του υπαρξισμού. Η υπευθυνότητα του καθενός για τις πράξεις του και για τις συνέπειές τους είναι έκδηλη στο έργο του «Κεκλεισμένων των θυρών» και η φράση του Garcin «Η κόλαση μας είναι οι άλλοι», αποδεικνύει εμπεριστατώμενα τις θέσεις του.

Ο Garcin, η Inez και η Estelle ήλθαν και θα μείνουν για πάντα συγκάτοικοι μέσα σ’ ένα αιώνιο μαρτύριο...

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Εφη Μουρίκη
Σκηνικά-Κοστούμια: Τόλης Τατόλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρα Μοτάκη
Φωτογραφίες: Ηλίας και Χρήστος Κοτσιρέας, Studio Kotsireas

ΠΑΙΖΟΥΝ

Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Έφη Μουρίκη, Κατερίνα Παπουτσάκη, Γιώργος Πολυχρονόπουλος.

Σχετικές ειδήσεις
Κεκλεισμένων των θυρών, του Σαρτρ στο Θέατρο ΠΚ
16.01.2017 13:12
Η ιλαρή τραγωδία «Κεκλεισμένων των Θυρών» (Huis Clos) του Ζαν Πωλ Σαρτρ, σταθμός του υπαρξιστικού θεάτρου, παρουσιάζεται στο Θέατρο ΠΚ από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου.
07.11.2016 13:30
Το έργο του Juan Carlos Rubio “Οι Πληγές του Ανέμου” έρχεται στο Θέατρο Σταθμός με πρωταγωνιστές τον Θοδωρή Ανθόπουλο και τον Κωνσταντίνο Ρόδη, σε σκηνοθεσία του τελευταίου και μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ.
No exit (Κεκλεισμένων των θυρών) του  Ζαν Πωλ Σαρτρ στο Θέατρο Αυλαία
30.09.2016 13:45
Η Θεατρική ομάδα ριSκο και το Αβέρτο Θέατρο παρουσιάζουν το έργο του Γάλλου φιλόσοφου και συγγραφέα Ζαν Πωλ Σαρτρ, ΝΟ ΕXIT (“Κεκλεισμένων των θυρών”) σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόμου στο “Θέατρο Αυλαία” στη Θεσσαλονίκη από τις 17 Οκτωβρίου 2016.
Yμπύ Τύραννος από τους ActUBǓστες στο Θέατρο Σταθμός
04.05.2016 14:41
Οι ActUBǓστες παρουσιάζουν την τραγική φάρσα του Alfred Jarry, Υμπύ Τύραννος, σε σκηνοθεσία Έλενας Βόγλη, στο Θέατρο Σταθμός για τέσσερις μόνο παραστάσεις.
Μήδεια, του Δημήτρη Ζουγκού στο θέατρο Αγγέλων Βήμα
09.03.2016 09:54
Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ διαρκείας ελληνικού θεατρικού έργου 21ου αιώνα, που πραγματοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λείας Βιτάλη στο «Αγγέλων Βήμα», παρουσιάζεται η «Μήδεια» του Δημήτρη Ζουγκού σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, από τις 21 Μαρτίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19.30.