Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Building Sustainable Communities

Building Sustainable Communities

To Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και η Πρεσβεία της Δανίας οργανώνουν την έκθεση Building Sustainable Communities:

 

Πέντε οράματα για βιώσιμες κοινότητες στο Μουσείο Μπενάκη , Πειραιώς 138, από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2010.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της περιόδου 2009 – 2010, Υπερβόρειες Διαθλάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής. Η έκθεση δεν παρουσιάζει απλώς τη διεθνή παρουσία των Δανών αρχιτεκτόνων και μηχανικών.

Αποτελεί μια παγκόσμια πλατφόρμα δράσης, μια πρόσκληση για την αύξηση της συνειδητοποίησης και της κοινωνικής ευθύνης στην αρχιτεκτονική και ευρύτερα στα τεχνικά έργα. Επιδίωξη του Δανέζικου Κέντρου Αρχιτεκτονικής με την έκθεση αυτή είναι η συνεργασία φορέων και πολιτών για την παγκόσμια βιωσιμότητα και για μια καλύτερη κοινωνία.

Η δουλειά των σημερινών αρχιτεκτόνων και μηχανικών πάει πέρα από τα φυσικά αντικείμενα. Εμπεριέχει τον συνειδητό συσχετισμό του κτιριακού και πολεοδομικού σχεδιασμού με τους χρήστες, τη φύση, την οικολογία , με το παρελθόν και με το μέλλον.

Η έκθεση υιοθετεί πέντε κατηγορίες βιώσιμων κοινοτήτων για να εντάξει το έργο 29
δανέζικων σχεδιαστικών εταιριών και συνολικά περισσότερων από 140 αρχιτεκτονικών προτάσεων με μεγάλη ποικιλία λύσεων.

Με τη διεθνή τους ενασχόληση και εμπειρία οι εταιρίες αυτές βελτιώνουν αποτελεσματικά την καθημερινή ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας στην κοινωνική αλλαγή.

Οι εταιρίες απολαμβάνουν τη δίκαιη διεθνή αναγνώριση για την ποιότητα της δουλειάς τους. Ως μέλη της Παγκόσμιας Βιώσιμης Ανάπτυξης, της διεθνούς συλλογικής πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών, δεσμεύονται στις καθημερινές επαγγελματικές τους δραστηριότητες να σέβονται τα 10 διεθνώς αναγνωρισμένα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις καμπάνιες κατά της διαφθοράς και τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.

Οι εταιρίες αυτές όχι μόνο βελτιώνουν τη ζωή των ντόπιων κατοίκων, αλλά εμμένουν στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο.

Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα είναι στην Ινδία τα πλεούμενα και κινητά σχολεία της ομάδας της Mette Lange που πάνε στα παιδιά, όχι το αντίθετο, και που μπορούν να κατασκευαστούν από τον κάθε ντόπιο μαραγκό, με σχέδια διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Ή το κτίριο Urban Energy με το οποίο η ομάδα Transform κέρδισε διεθνές βραβείο για το πιο ενεργειακά οικονομικό κτίριο στην Ευρώπη.

Οι πέντε προτάσεις είναι οι εξής:

ΔΙΑΒΙΩΣΗ
Επειδή η κατοικία σχεδιάστηκε για να προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

ΕΡΓΑΣΙΑ
Επειδή οι χώροι εργασίας είναι χώροι καινοτομίας, ανάπτυξης και ευημερίας.

ΓΝΩΣΗ
Επειδή η φροντίδα της υγείας, η εκπαίδευση και η ενημέρωση προορίζονται για όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟ
Επειδή οι δημόσιοι χώροι μπορούν να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και την ασφαλή συνύπαρξη των πολιτών.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επειδή ο κατάλληλος σχεδιασμός της αρχιτεκτονικής και της πόλης προωθεί την πολιτισμική ανάπτυξη μέσω της συλλογικής συνειδητοποίησης.

Συμμετέχοντες:
3XN / aart / Arkitema / BIG / C.F. Møller Architects / COBE / COWI / Dissing og
Weitling / Effekt / Force4 / Friis og Moltke / Gehl Architects / Henning Larsen
Architects / Holgaard Architects / Jeppe Aagaard Andersen / Juul | Frost / Kasper
Danielsen Architects / Mette Lange Architects / Mutopia / Møller og Grønborg /
Rambøll / schmidt hammer lassen / SITE A/S / SLA / Svendborg Architects /
Transform / Vilhelm Lauritzen Architects / Wohlert Architects / Aarhus Architects
Η Παγκόσμια Βιώσιμη Ανάπτυξη (Global Compact) είναι μια πρωτοβουλία από το
2000 του Kofi Annan, πρώην γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Αποτελεί πρόσκληση προς τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα για την ανάληψη μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας που θα ενώσει επιχειρήσεις, φορείς του ΟΗΕ και την κοινωνία των πολιτών κάτω από τον κοινό κοινωνικό και περιβαλλοντικό στόχο για έναν καλύτερο κόσμο.

Με χιλιάδες συμμετέχοντες από περισσότερες από 100 χώρες, η Παγκόσμια Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι από τότε η μεγαλύτερη συλλογική εθελοντική πρωτοβουλία πολιτών στον κόσμο.

Επιδίωξη είναι η επιχειρηματική πρωτοβουλία και ο ιδιωτικός τομέας να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης και να συνδράμουν στην υλοποίηση του στόχου του ΟΗΕ: μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς, διεθνούς οικονομίας.

Σχετικές ειδήσεις
Αμερικάνικα Βραβεία Αρχιτεκτονικής: Έκθεση στο Contemporary Space Athens
25.11.2016 14:59
Tα Αμερικανικά βραβεία Αρχιτεκτονικής είναι τα μεγαλύτερα βραβεία στις ΗΠΑ, βραβεύοντας ουρανοξύστες, εμπορικά, κτίρια, πολεοδομικά σχέδια που επιτυγχάνουν ένα υψηλό πρότυπο αριστείας στο σχεδιασμό, την κατασκευή, τη βιωσιμότητα και την προώθηση της βέλτιστης πρακτικής σε όλα τα είδη ανάπτυξης ακινήτων για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016
13.09.2016 14:42
Τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής – International Architecture Awards 2016 που αποτελούν τη μεγαλύτερη διάκριση στον τομέα της αρχιτεκτονικής για περισσότερο από μια δεκαετία απονέμονται και παρουσιάζονται φέτος στην Αθήνα, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.00, στο Divani Palace Acropolis.
Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016
19.07.2016 13:30
Το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design και το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies βράβευσαν πάνω από 130 νέα κτίρια από 43 χώρες για τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής για το 2016.
30 χρόνια ελληνικής αρχιτεκτονικής σε έκθεση στο Τελλόγλειο
08.06.2016 13:49
Μία ενδιαφέρουσα διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική μέσα από αστικές και εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, συγκροτήματα γραφείων, μουσεία και άλλα δημόσια κτίρια, επιχειρείται στην έκθεση 30 χρόνια αρχιτεκτονικής στο ΚΤΙΡΙΟ, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 19.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Réinventer Paris: Έκθεση αρχιτεκτονικής στο Contemporary Space Athens
05.05.2016 15:27
Το Chicago Athenaeum Μuseum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies παρουσιάζει και σας προσκαλεί στην έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο “Réinventer Paris".