Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Η μυθική Κασσάνδρα με άλλο μάτι

Η μυθική Κασσάνδρα με άλλο μάτι
Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ επιχειρεί την τρίτη της σκηνική απόπειρα και καταπιάνεται με ένα έργο του Ανδρέα Φλουράκη, με τον τίτλο Κάσσυ, που είναι εμπνευσμένο από τη μυθολογική μορφή της Κασσάνδρας.

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ επιχειρεί την τρίτη της σκηνική απόπειρα και καταπιάνεται με ένα έργο του Ανδρέα Φλουράκη, με τον τίτλο Κάσσυ, που είναι εμπνευσμένο από τη μυθολογική μορφή της Κασσάνδρας.

Η παράσταση ανεβαίνει για μία μόνο φορά στις 11 Ιουλίου στην Τραπεζαρία του Ξενώνα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, στο πλαίσιο της Συνάντησης Νέων Δημιουργών της ΧΙΙΙ Διεθνής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος με κεντρικό θέμα: Η γυναίκα στο αρχαίο δράμα.

 

Κεντρικό πρόσωπο της παράστασης είναι μία γυναίκα γύρω στα τριάντα, που έρχεται στην Ελλάδα από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και πιάνει δουλειά σ’ ένα τουριστικό χωριό, που ονομάζεται Δελφοί.

 

Τα καθήκοντα της είναι αυτά της καθαρίστριας. Κι ενώ στρώνει με τάξη τα τραπέζια του εστιατορίου που δουλεύει μια αλλόκοτη γλώσσα ξυπνάει μέσα της. Φθόγγοι, σύμφωνα, φωνήεντα, συλλαβές, λέξεις, λόγια ελληνικά που ποτέ δεν γνώριζε.

 

Η Κάσσυ θυμάται, φοβάται, βλέπει ό,τι άφησε πίσω της, αιώνες πριν στα βάθη του χρόνου να επιστρέφει στην ώρα του. Τι ακριβώς συνέβη στο αποχωρητήριο της Τραπεζαρίας του Ξενώνα στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών; Τι γυρεύει μια σημερινή «δούλα» μισόγυμνη εκεί μέσα; Οι απαντήσεις επί σκηνής.

 

INFO

Θεατρική παράσταση Κάσσυ, Ξενώνας Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, 11 Ιουλίου 2007, ώρα 20:00, Κείμενο: Ανδρέας Φλουράκης , Ιδέα, σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης, Ερμηνεία - πρωτότυπη μουσική: Σωτηρία Κολόζου,Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά, Είσοδος ελεύθερη.

Σχετικές ειδήσεις
Κασσάνδρα: Μία πρωτότυπη θεατρική ανάγνωση για δύο φωνές στο Booze
10.11.2016 12:19
Το Booze μας προσκαλεί στην παράσταση Κασσάνδρα, μία πρωτότυπη θεατρική ανάγνωση για δύο φωνές, βασισμένη σε διασκευή του ομώνυμου διηγήματος - στην γερμανική γλώσσα –, με αφορμή την πέμπτη επέτειο από το θάνατο της Κρίστα Βολφ (1 Δεκεμβρίου 2011).
Εις το φως της ημέρας από την ομάδα προΤΑΣΗ στο Κάστρο της Άρτας
22.07.2016 16:40
Η 33η δράση της Ομάδας Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ εστιάζει στο καβαφικό έργο και παρουσιάζει επί σκηνής και οθόνης το αφήγημα «Εις το φως της ημέρας» στο Κάστρο της Άρτας, την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016.
«η ριμάδα η ζωή», από τον Μανώλη Μαυροματάκη στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου
15.07.2016 11:22
Στις 29 & 30 Ιουλίου, ο χαρισματικός ηθοποιός Μανώλης Μαυροματάκης, μετά την όμορφη σκηνική του πρόταση για μικρούς και μεγάλους πάνω στην «Καταστρούπολη» του Φίλιπ Ρίντλεϊ (2014), επανέρχεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη για να παρουσιάσει έναν ιδιαίτερο μονόλογο, τον οποίο ερμηνεύει ο ίδιος, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Στην παράσταση «η ριμάδα η ζωή», το πρωτότυπο κείμενο, τη μείξη καθώς και τη μετάφραση λοιπών κειμένων έχει αναλάβει ο Γιώργος Κοροπούλης, ενώ τη μουσική που θα εκτελείται ζωντανά, υπογράφει ο Τάσος Ρωσόπουλος.
Εις το φως της ημέρας από την ομάδα προΤΑΣΗ στο Ηράκλειο Κρήτης
27.06.2016 14:57
Η 33η δράση της Ομάδας Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ (όπως και η πρώτη) εστιάζει στο καβαφικό έργο και παρουσιάζει επί σκηνής και οθόνης το μοναδικό αφήγημα του Αλεξανδρινού ποιητή «Εις το φως της ημέρας», εντός των ενετικών τειχών του Μεγάλου Κάστρου και συγκεκριμένα στη χαμηλή πλατεία της Πύλης Βιτούρι, στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2016».
Σαρακοστή, από την Κασσάνδρα στη Μαρία, στο θέατρο Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού
15.04.2016 15:13
Η παράσταση «ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ, Από την Κασσάνδρα στη Μαρία» θα παρουσιάζεται στο θέατρο «Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού» μέχρι και τις 22 Απριλίου 2016.