Η έκθεση αποτελεί την πρώτη παρουσίαση του συνόλου των αρχιτεκτονικών συνθέσεων του μεγάλου έλληνα ζωγράφου

που πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην Casa Bianca, θα διαρκέσει από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2010. Τα εκθέματα συγκροτούν ένα αρχείο μοναδικό για τους μελετητές του έργου του δεδομένου ότι περιλαμβάνονται εδώ προτάσεις για αρχιτεκτονικές συνθέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν.

Την έκθεση διοργανώνει η Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη, η οποία, το 2001, είχε δημοσιεύσει την εκ βαθέων συζήτηση με τον καλλιτέχνη γύρω από τη ζωή και το έργο του, στο βιβλίο με τον τίτλο «Γιάννης Μόραλης. Άγγελοι, μουσική, ποίηση».

Ο Γιάννης Μόραλης (1916-2009) συγκαταλέγεται στους επιφανέστερους έλληνες καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Η παρουσία του, η οποία διέτρεξε με συνέπεια την εικαστική σκηνή παραπάνω από μισό αιώνα καταξιώθηκε ομόφωνα από τους ομοτέχνους του, τους θεωρητικούς, τους μαθητές του (δίδαξε στην ΑΣΚΤ επί 35 χρόνια 1948-1983) και το ευρύ κοινό.

Η ευρύτερη πνευματική του καλλιέργεια το ήθος και η ευγένειά του που τον διέκριναν στην προσωπική του ζωή τού προσέδωσαν τον τίτλο: Ο ευπατρίδης της ελληνικής ζωγραφικής.

Η εικαστική του παρέμβαση στην αισθητική δημοσίων κτηρίων εγκαινιάστηκε το 1959 με τις συνθέσεις που κοσμούν τις δυο όψεις του ξενοδοχείου Χίλτον θεωρείται ένα μνημείο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Επί μία τεσσαρακονταετία ο Μόραλης δημιούργησε συνθέσεις για διαμορφώσεις ξενοδοχείων, τραπεζών, δημόσιων κτηρίων και ιδιωτικών κατοικιών.
 
Ο Μόραλης προσέγγισε την αρχιτεκτονική με την ίδια σοβαρότητα που προσέγγισε κάθε τι με το οποίο ασχολήθηκε. Οι αρχιτεκτονικές του συνθέσεις παραπέμπουν στον άξονα της ζωγραφικής του, δηλαδή στις επιμελημένες επιφάνειες με τους άρτια οργανωμένους όγκους και την κομψότητα των γραμμών.

Οι αρχιτεκτονικές του συνθέσεις αποκαλύπτουν τις αξιοθαύμαστες δημιουργικές ικανότητες μιας ολοκληρωμένης καλλιτεχνικής προσωπικότητας.