Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

45α Δημήτρια: Οι αρχιτεκτονικές συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη

45α Δημήτρια: Οι αρχιτεκτονικές συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη
Η έκθεση αποτελεί την πρώτη παρουσίαση του συνόλου των αρχιτεκτονικών συνθέσεων του μεγάλου έλληνα ζωγράφου

που πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην Casa Bianca, θα διαρκέσει από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2010. Τα εκθέματα συγκροτούν ένα αρχείο μοναδικό για τους μελετητές του έργου του δεδομένου ότι περιλαμβάνονται εδώ προτάσεις για αρχιτεκτονικές συνθέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν.

Την έκθεση διοργανώνει η Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη , η οποία, το 2001, είχε δημοσιεύσει την εκ βαθέων συζήτηση με τον καλλιτέχνη γύρω από τη ζωή και το έργο του, στο βιβλίο με τον τίτλο «Γιάννης Μόραλης. Άγγελοι, μουσική , ποίηση».

Ο Γιάννης Μόραλης (1916-2009) συγκαταλέγεται στους επιφανέστερους έλληνες καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Η παρουσία του, η οποία διέτρεξε με συνέπεια την εικαστική σκηνή παραπάνω από μισό αιώνα καταξιώθηκε ομόφωνα από τους ομοτέχνους του, τους θεωρητικούς, τους μαθητές του (δίδαξε στην ΑΣΚΤ επί 35 χρόνια 1948-1983) και το ευρύ κοινό.

Η ευρύτερη πνευματική του καλλιέργεια το ήθος και η ευγένειά του που τον διέκριναν στην προσωπική του ζωή τού προσέδωσαν τον τίτλο: Ο ευπατρίδης της ελληνικής ζωγραφικής.

Η εικαστική του παρέμβαση στην αισθητική δημοσίων κτηρίων εγκαινιάστηκε το 1959 με τις συνθέσεις που κοσμούν τις δυο όψεις του ξενοδοχείου Χίλτον θεωρείται ένα μνημείο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Επί μία τεσσαρακονταετία ο Μόραλης δημιούργησε συνθέσεις για διαμορφώσεις ξενοδοχείων, τραπεζών, δημόσιων κτηρίων και ιδιωτικών κατοικιών.
 
Ο Μόραλης προσέγγισε την αρχιτεκτονική με την ίδια σοβαρότητα που προσέγγισε κάθε τι με το οποίο ασχολήθηκε. Οι αρχιτεκτονικές του συνθέσεις παραπέμπουν στον άξονα της ζωγραφικής του, δηλαδή στις επιμελημένες επιφάνειες με τους άρτια οργανωμένους όγκους και την κομψότητα των γραμμών.

Οι αρχιτεκτονικές του συνθέσεις αποκαλύπτουν τις αξιοθαύμαστες δημιουργικές ικανότητες μιας ολοκληρωμένης καλλιτεχνικής προσωπικότητας.

Σχετικές ειδήσεις
Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη: έκθεση για τα 100 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου ζωγράφου
05.09.2016 15:53
Στις 9 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η έκθεση με έργα του Γιάννη Μόραλη, η οποία πραγματοποιείται στην Αίγινα, στο πλαίσιο του αφιερώματος  «Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη»,  που διοργανώνει ο Δήμος Αίγινας, με την απλότητα και την σεμνότητα που θα επιθυμούσε και ο ίδιος, με την ευκαιρία της ανακήρυξης της φετινής χρονιάς ως «Έτους Γιάννη Μόραλη» από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Συνθέσεις Ροδίτικες, έκθεση του Αιμίλιου Γάσπαρη στη Ρόδο
09.08.2016 17:06
Ο Αιμίλιος Γάσπαρης παρουσιάζει στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο την έκθεση του με τίτλο Συνθέσεις Ροδίτικές.
Αποκαλυπτήρια του γλυπτού «Χωρίς Τίτλο» του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα
28.07.2016 15:22
Το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του Γιάννη Μόραλη, ξεκινά την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016, στις 20:30 το βράδυ, στο λιμάνι της Αίγινας με τα «αποκαλυπτήρια» του γλυπτού του «Χωρίς Τίτλο» (2004).
Arch Points 2016: Νέοι αρχιτέκτονες μας προσκαλούν σε ένα τριήμερο διαφυγής
26.04.2016 10:13
Το Arch Points αποτελεί μια πρωτοβουλία για την προβολή της δραστηριότητας των νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, με κοινό θεματικό άξονα τη #διαφυγή. Τι είναι η διαφυγή; Πώς την εντοπίζουμε στο χώρο και την αρχιτεκτονική; Από τις 13 έως τις 15 Μαΐου, 17 αρχιτεκτονικά γραφεία ανοίγουν τις πόρτες τους για πρώτη φορά στο κοινό και 5 αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις μας προσκαλούν σε μία εναλλακτική περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας!
Η απονομή του Εικαστικού Βραβείου «Γιάννης Μόραλης»
02.03.2016 13:14
Απονεμήθηκε τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Δημ. Μητρόπουλος), το πρώτο Εικαστικό Βραβείο «Γιάννης Μόραλης» στον εικαστικό και ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου και του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίου Αριστείδη Μπαλτά.