Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

45α Δημήτρια: Η Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία

45α Δημήτρια: Η Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία
Ελληνική κληρονομιά – Η Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία, 17ος – 19ος αιώνας, 

ονομάζεται η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των Δημητρίων στη Θεσσαλονίκη από τις 12 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου στην Casa Bianca.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας.

Μια έκθεση για ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού της Διασποράς, που «κατάγεται» από τους Έλληνες εμπόρους της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης του 17ου και 18ου αιώνα. Οι Έλληνες της Ουγγαρίας συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα των Ούγγρων το 1848 ενώ, νωρίτερα, συμμετείχαν ενεργά στους αγώνες του Ρήγα Φεραίου και αργότερα της Φιλικής Εταιρείας για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Οθωμανούς.

Στην έκθεση παρακολουθούμε την ανηφορική διαδρομή των Ελλήνων που ξεκίνησαν από τα μέρη της Μακεδονίας και ειδικότερα από την Κοζάνη, τη Σιάτιστα, τα Σέρβια, τη Θεσσαλονίκη και τα γύρω χωριά, καθώς και από τα ελληνικά βλαχόφωνα χωριά της περιοχής του Μετσόβου και της Μοσχόπολης.

Η έκθεση αυτή αναδεικνύει, επίσης, την ιστορική παρουσία των Ελλήνων στη Βούδα, την Πέστη και τις άλλες πόλεις και περιοχές της Ουγγαρίας και τον ρόλο που έπαιξαν στην ανάδειξη των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού, του εμπορίου, της πολιτικής, ακόμα και με τη συμμετοχή τους στον απελευθερωτικό αγώνα των Ούγγρων κατά το 1848, θυσιάζοντας και τη ζωή τους για τη δεύτερη πατρίδα τους.

Οι Έλληνες της Ουγγαρίας στήριξαν επίσης και ποτέ δεν ξέχασαν την αγωνιζόμενη μητέρα πατρίδα για την απελευθέρωση της το 1821 και συμμετείχαν ενεργά στους αγώνες του Ρήγα Φεραίου και της Φιλικής Εταιρείας, ενώ όχι μόνο στήριξαν τον Υφηλάντη στην επανάσταση στις παραδουνάβιες περιοχές, αλλά περιέθαλψαν και τους περισσότερους τραυματίες.

Λεωφορεία που εξυπηρετούν: 3, 5, 6, 8, 30, 33, 76

Σχετικές ειδήσεις
Η Ελληνική Τέχνη ταξιδεύει στο Σαλόνι των Ανεξαρτήτων
14.02.2017 13:36
Υπό την επιμέλεια της γνωστής ιστορικού τέχνης και τεχνοκριτικού κ. Έμμυς Βαρουξάκη η Ελληνική Τέχνη ταξιδεύει ακόμη μια φορά έως το Σαλόνι των Ανεξαρτήτων στο Grand Palais στο Παρίσι.
Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα»
01.12.2016 16:47
Διπλή παρουσία για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αυτές τις μέρες στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Αφορμή αποτελούν τόσο η μεγάλη έκθεση-πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με τίτλο «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που εγκαινιάζεται στις 30 Νοεμβρίου στο Κρατικό Μουσείο Manege στη ρωσική μεγαλούπολη, αλλά και η ομιλία της διευθύντριας του ΚΜΣΤ Μαρίας Τσαντσάνογλου στο 5ο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.
Ιστορίες Μυστηρίου: ομαδική εικαστική έκθεση στην αίθουσα Τέχνης Ιανός
11.11.2016 13:17
Εναρμονισμένη με το μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ελληνική αστυνομική λογοτεχνία, που διοργανώνει ο ΙΑΝΟS σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) για τον μήνα Νοέμβριο, η IANOS Αίθουσα Τέχνης σχεδίασε και παρουσιάζει την έκθεση "Ιστορίες Μυστηρίου".
Η Ελληνική Σημαία: Ομαδική έκθεση στην Gallery Genesis
05.07.2016 15:28
H gallery genesis κάνει τα τελευταία εγκαίνια της σαιζόν 2015 – 2016, στις 14 Ιουλίου 2016 με την ομαδική έκθεση «Η Ελληνική Σημαία».
Ανακαλύπτοντας την ελληνική ζωγραφική: Έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων
25.04.2016 12:31
Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης σας προσκαλεί τη Μ.Τετάρτη 27 Απριλίου 2016 και ώρα 21:15, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στα εγκαίνια της έκθεσης ''Ανακαλύπτοντας την ελληνική ζωγραφική'', μέσα από την συλλογή του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, με την επιμέλεια του Γεώργιου Αλτουβά.