Από τις 10 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, η πόλη της Αίγινας υποδέχεται τις εικαστικές παρεμβάσεις 11 αναγνωρισμένων

Ελλήνων καλλιτεχνών, με τη διοργάνωση της υπαίθριας έκθεσης «Ανοικτοί Τόποι».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι Νίκος Αλεξίου, Κώστας Βαρώτσος, Γιώργος Γυπαράκης, Βένια Δημητρακοπούλου, Φίλιππος Κάππα, Νίκος Κασκούρας, Γιάννης Μπουτέας, Ζάφος Ξαγοράρης, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Δανάη Στράτου και Γιώργος Χατζημιχάλης (σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Μαρίνη).

Την έκθεση έχει επιμεληθεί η Χάρις Κανελλοπούλου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, στις 9:30 μ.μ.

Αφορμή και πηγή έμπνευσης της έκθεσης είναι το ίδιο το νησί της Αίγινας μέσα από τα ίχνη του ιστορικού παρελθόντος, τα τοπικά χαρακτηριστικά και τη σύγχρονη όψη του.

Περιδιαβαίνοντας την πόλη της Αίγινας, οι καλλιτέχνες επέλεξαν μικρές πλατείες, «πλατώματα», στενούς δρόμους, χώρους εμπορίου, περιβόλους ιστορικών κτισμάτων και αρχαιολογικούς τόπους για να παρουσιάσουν έργα, in situ εγκαταστάσεις και δράσεις, που αντλούν από παραδόσεις και μνήμες του νησιού ή γεννούν καινούργιες εικόνες και συναισθήματα σε οικείους τόπους.

Ανάμεσα στους «ανοικτούς τόπους» της έκθεσης βρίσκεται η πολύβουη Ψαραγορά όπου στο εσωτερικό της η Δανάη Στράτου τοποθετεί φωτογραφίες από ταξίδια της σε αγορές του κόσμου· η προβλήτα του νησιού όπου η Λήδα Παπακωνσταντίνου ανασύρει μέσα από το έργο της μνήμες από το ναυάγιο του αντιτορπιλικού «Ύδρα» έξω από την Αίγινα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο·

ο αρχαιολογικός χώρος της Αφαίας όπου ο Ζάφος Ξαγοράρης, μέσα από ένα συμβολικό εικαστικό δρώμενο, φέρει σε «συνομιλία» εικόνες από το ναό στην Αίγινα και από το γλυπτό του διάκοσμο στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου· το Δημαρχείο, για την είσοδο του οποίου ο Γιώργος Χατζημιχάλης σχεδιάζει την παραδοσιακή φιστικιά, την οποία σκαλίζει σε επιτοίχιο από τοπικό πωρόλιθο ο καλλιτέχνης της πέτρας Παναγιώτης Μαρίνης.

Επτά ακόμη καλλιτεχνικές δημιουργίες μπαίνουν στη ζωή της πόλης, αναμένοντας να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του προσεκτικού «θεατή» και την προσοχή του βιαστικού διαβάτη. Στο χάρτη της Αίγινας, επιχειρούν να αλλάξουν για λίγο το καθημερινό σκηνικό της και να προσφέρουν τη δυνατότητα νέων αναγνώσεων κάθε «γνώριμου» σημείου του πολυσύχναστου νησιού.