Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ανοιχτοί τόποι: 11 εικαστικές παρεμβάσεις στην Αίγινα

Ανοιχτοί τόποι: 11 εικαστικές παρεμβάσεις στην Αίγινα
Από τις 10 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, η πόλη της Αίγινας υποδέχεται τις εικαστικές παρεμβάσεις 11 αναγνωρισμένων

Ελλήνων καλλιτεχνών, με τη διοργάνωση της υπαίθριας έκθεσης «Ανοικτοί Τόποι».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι Νίκος Αλεξίου, Κώστας Βαρώτσος, Γιώργος Γυπαράκης, Βένια Δημητρακοπούλου, Φίλιππος Κάππα, Νίκος Κασκούρας, Γιάννης Μπουτέας, Ζάφος Ξαγοράρης, Λήδα Παπακωνσταντίνου , Δανάη Στράτου και Γιώργος Χατζημιχάλης (σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Μαρίνη).

Την έκθεση έχει επιμεληθεί η Χάρις Κανελλοπούλου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, στις 9:30 μ.μ.

Αφορμή και πηγή έμπνευσης της έκθεσης είναι το ίδιο το νησί της Αίγινας μέσα από τα ίχνη του ιστορικού παρελθόντος, τα τοπικά χαρακτηριστικά και τη σύγχρονη όψη του.

Περιδιαβαίνοντας την πόλη της Αίγινας, οι καλλιτέχνες επέλεξαν μικρές πλατείες, «πλατώματα», στενούς δρόμους, χώρους εμπορίου, περιβόλους ιστορικών κτισμάτων και αρχαιολογικούς τόπους για να παρουσιάσουν έργα, in situ εγκαταστάσεις και δράσεις, που αντλούν από παραδόσεις και μνήμες του νησιού ή γεννούν καινούργιες εικόνες και συναισθήματα σε οικείους τόπους.

Ανάμεσα στους «ανοικτούς τόπους» της έκθεσης βρίσκεται η πολύβουη Ψαραγορά όπου στο εσωτερικό της η Δανάη Στράτου τοποθετεί φωτογραφίες από ταξίδια της σε αγορές του κόσμου· η προβλήτα του νησιού όπου η Λήδα Παπακωνσταντίνου ανασύρει μέσα από το έργο της μνήμες από το ναυάγιο του αντιτορπιλικού «Ύδρα» έξω από την Αίγινα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο·

ο αρχαιολογικός χώρος της Αφαίας όπου ο Ζάφος Ξαγοράρης, μέσα από ένα συμβολικό εικαστικό δρώμενο, φέρει σε «συνομιλία» εικόνες από το ναό στην Αίγινα και από το γλυπτό του διάκοσμο στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου· το Δημαρχείο, για την είσοδο του οποίου ο Γιώργος Χατζημιχάλης σχεδιάζει την παραδοσιακή φιστικιά, την οποία σκαλίζει σε επιτοίχιο από τοπικό πωρόλιθο ο καλλιτέχνης της πέτρας Παναγιώτης Μαρίνης.

Επτά ακόμη καλλιτεχνικές δημιουργίες μπαίνουν στη ζωή της πόλης, αναμένοντας να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του προσεκτικού «θεατή» και την προσοχή του βιαστικού διαβάτη. Στο χάρτη της Αίγινας, επιχειρούν να αλλάξουν για λίγο το καθημερινό σκηνικό της και να προσφέρουν τη δυνατότητα νέων αναγνώσεων κάθε «γνώριμου» σημείου του πολυσύχναστου νησιού.

Σχετικές ειδήσεις
Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1950-1974, έκθεση στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
04.01.2017 15:47
Μετά τις εκθέσεις «Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση 1936 - 1949» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος σε Αθήνα και Πάτρα, στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης της Γενικής μας Συνέλευσης αναφορικά με την έκθεση «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση», το ΕΕΤΕ προχώρησε στη δεύτερη φάση της μελέτης που περιλαμβάνει την περίοδο από το 1950 μέχρι και το 1974.
Cathedrale: Έκθεση της Sophie Lambert στις Εικαστικές Αναζητήσεις
06.09.2016 15:32
Στις Εικαστικές Αναζητήσεις εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 7:00μ.μ., η έκθεση της εικαστικού Sophie Lambert με τον τίτλο «CATHEDRALE».
Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη: έκθεση για τα 100 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου ζωγράφου
05.09.2016 15:53
Στις 9 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η έκθεση με έργα του Γιάννη Μόραλη, η οποία πραγματοποιείται στην Αίγινα, στο πλαίσιο του αφιερώματος  «Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη»,  που διοργανώνει ο Δήμος Αίγινας, με την απλότητα και την σεμνότητα που θα επιθυμούσε και ο ίδιος, με την ευκαιρία της ανακήρυξης της φετινής χρονιάς ως «Έτους Γιάννη Μόραλη» από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Τρεις εκθέσεις ανοιχτές στο κοινό στην Άνδρο για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο
11.08.2016 12:45
Συμμετέχοντας στην παγκόσμια κίνηση η οποία στοχεύει οι δημόσιοι χώροι να μένουν ανοιχτοί στο κοινό το βράδυ της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, τα μουσεία – ιδρύματα: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως και Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, μας προσκαλούν την Πέμπτη 18 Αυγούστου σε τρεις εικαστικές εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο.
Ζωή: έκθεση του Νίκου Σταυρακαντωνάκη στις Εικαστικές Αναζητήσεις
09.03.2016 14:34
Στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο 3ο Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών, οι Εικαστικές Αναζητήσεις, ένας χώρος που δημιούργησε ο Μελέτης Φικιώρης και προσφέρεται αφιλοκερδώς στους, νέους κυρίως, εικαστικούς για να παρουσιάζουν την δουλειά τους, εγκαινιάζουν την Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016, ώρα 7:00μ.μ. την έκθεση χαρακτικής του Νίκου Σταυρακαντωνάκη, με τον τίτλο «Ζωή».