Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Αισχύλεια 2010: Ημερίδα για το θεατρικό προσωπείο

Αισχύλεια 2010: Ημερίδα για το θεατρικό προσωπείο
Τα Αισχύλεια και το Κέντρο Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

«ΔΕΣΜΟΙ» συνεχίζουν για όγδοη χρονιά τη συνεργασία τους, με την Επιστημονική Ημερίδα «Το Θεατρικό Προσωπείο στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα», που θα διεξαχθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» στις 13 Σεπτεμβρίου ενώ, παράλληλα, θα εκτεθούν από τη σπάνια συλλογή του Θεατρικού Μουσείου οι μάσκες (προσωπεία) των Δελφικών Εορτών (1927) των Σικελιανών, για τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου.

Πρόγραμμα

Έναρξη πρωινών εργασιών: 10.00
Σεμινάριο με τη Δήμητρα Μήττα με τίτλο «Όψεις του προσωπείου: Οριακές καταστάσεις». Η προσέγγιση των όψεων του προσωπείου θα γίνει μέσα από την παρουσίασή τους με εικόνες και δρώμενα που θα επιτρέψουν την ενσυνείδητη πρόσληψη της

Έναρξη απογευματινών εργασιών: 17.00 
Επιστημονικές ανακοινώσεις από τους:
Κώστα Γεωργουσόπουλο, Δήμητρα Μήττα, Αγγελική Βαράκη, Μάνο Ποντικάκη, Τίνα Παραλή, οι οποίοι μαζί με άλλους καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου θα ανταλλάξουν απόψεις επί του θέματος

Παρουσίαση αποσπασμάτων αρχαίου δράματος από τη Λυδία Κονιόρδου με χρήση θεατρικών προσωπείων.

Παρουσίαση αποτελέσματος Σεμιναρίου με ηθοποιούς από την  Έρση Πήττα με τίτλο «Πάθος-απάθεια: το αλφάβητο της μάσκας»

Παράλληλη έκθεση θεατρικών προσωπείων από παραστάσεις αρχαίου δράματος και προβολή φωτογραφιών από παραστάσεις με χρήση θεατρικού προσωπείου.

 

Σχετικές ειδήσεις
Ίων, του Ευριπίδη στο 4ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος
27.06.2016 12:35
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 4ου Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος παρουσιάζεται το έργο του Ευριπίδη, Ίων, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.
Ο Rush Rehm  και η παράστασή του
10.03.2016 09:58
Ένας πολύ σημαντικός μελετητής του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, ο Rush Rehm, ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Stanford Repertory Theater και διακεκριμένος καθηγητής των Τμημάτων Classics και Theater & Performance Studies του Πανεπιστημίου Stanford, έρχεται στην Ελλάδα για να παρουσιάσει την παράσταση Κλυταιμνήστρα - Αντίνομο Δίκαιο, τη δική του προσέγγιση της Ορέστειας του Αισχύλου, στο Ναύπλιο, στο θέατρο «Τριανόν», στις 17 Μαρτίου 2016, στις 20.00.
Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2016: Οι υποψηφιότητες
02.03.2016 13:09
Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την καθιέρωση του «Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη» που απονέμεται σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας νέας ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου.
Το τέλος της τραγωδίας;: Ημερίδα και παράσταση σε Θήβα και Αθήνα
19.11.2015 16:33
Το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΡΑ) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θήβας «Λάιος» παρουσιάζουν σε συνεργασία με τον Δήμο Θήβας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μια ημερίδα και μια παράσταση με τίτλο «Το τέλος της τραγωδίας;», υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Καθηγητή και σκηνοθέτη Γιάγκου Ανδρεάδη.
Ερωμένες στον Καμβά στο Θεατρικό Βαγόνι στο Τρένο στο Τουφ
16.11.2015 17:14
Το πρώτο θεατρικό έργο της Σοφίας Καψούρου «Ερωμένες στον Καμβά» θα σκηνοθετήσει ο πολυσχιδής καλλιτέχνης Παναγιώτης Παναγόπουλος στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ.