Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Rudolf Nureyef: Αφιέρωμα στο Ηρώδειο

Rudolf Nureyef: Αφιέρωμα στο Ηρώδειο
Ένα ιδιαίτερο Gala – Φόρο τιμής στον Ρούντολφ Νουρέγιεφ θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα

13 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Η πρεμιέρα του αφιερώματος έγινε πριν από λίγο καιρό στο Λονδίνο. Στην Αθήνα η οποία συμπεριλαμβάνεται στους Ευρωπαϊκούς σταθμούς του, θα παρουσιαστούν τα μπαλέτα που χόρεψε ή/και χορογράφησε ο ίδιος από μεγάλα διεθνή αστέρια του χορού που ανήκουν σε συγκροτήματα όπως: το Μπολσόι, το Μαριίνσκι, το Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας, το Αγγλικό Εθνικό Μπαλέτο, το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού, το Κρατικό Μπαλέτο του Βερολίνου,το Κρατικό Μπαλέτο του Μονάχου και το Εθνικό Μπαλέτο Ολλανδίας.

Ο μεγαλύτερος, ίσως, χορευτής από την εποχή του σπουδαίου Νιζίνσκι, από το 1961 που έφυγε από τη Ρωσία, έγινε το σύμβολο της ρωσικής χορευτικής παράδοσης σε όλον τον κόσμο και η μακρόχρονη μοναδική συνεργασία του με την Dame Μαργκότ Φοντέην στο Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας έμεινε στην Ιστορία του Μπαλέτου.

Στην Αθήνα, λοιπόν, την πόλη που λάτρεψε τον Ρούντυ και ο ίδιος αγάπησε πάρα πολύ, και μάλιστα στη σκηνή του Ηρωδείου, 47 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση με τη Μαργκότ Φοντέην (1963) και 26 χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση με το μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού (1984), θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα που θα συνδυάζει έργα και χορογραφίες από την παραδοσιακή - ρομαντική - κλασική ιστορικότητα με εκείνα του νέοκλασικού θαυμαστού στυλ του 20ού αιώνα, για να φτάσει στις πρωτότυπες νέες εκφάνσεις έργων που… ξεφεύγουν από τον Ρούντυ και περνούν στον 21ο αιώνα.

Πόσο θα τα εκτιμούσε, αγαπούσε και -γιατί όχι - θα τα περιελάμβανε στο δικό του ρεπερτόριο της περίφημης ομάδας του «Νουρέγεφ και Φίλοι»! Μήπως και τώρα αυτός ο Φόρος Τιμής, αυτό το Αφιέρωμα - Gala, δεν δημιουργήθηκε από “Φίλους - Χορευτές” που τον αγαπούν και θα τον θυμούνται όσο και το διεθνές κοινό, και μεις οι Έλληνες ιδιαίτερα, για πάντα;

Εισαγωγή στη βιογραφία του Rudolf Nureyev από τον John Percival
“Κανένας άνδρας χορευτής δεν έχει επηρεάσει την τέχνη του χορού, το στυλ και την τεχνική του μπαλέτου περισσότερο από τον Rudolf Nureyev ο οποίος ξεκινώντας από μια μικρή απομονωμένη πόλη των Ουραλίων κατέκτησε την κορυφή κατορθώνοντας ν’ αλλάξει τα δεδομένα της τέχνης του χορού.

Παρουσιάζοντας ένα ευρύ ρεπερτόριο κάθε βράδυ, κάθε μήνα, κάθε χρόνο σ’ όλο τον κόσμο είτε χορεύοντας στη σκηνή των μεγαλύτερων θεάτρων είτε παίζοντας σε ταινίες και στην τηλεόραση έγινε συνώνυμο του μύθου. Εκατομμύρια είναι οι θεατές που έχουν απολαύσει μια εμφάνισή του. Ήταν μια χαρισματική προσωπικοτήτα αποκλειστικά αφοσιωμένος και αφιερωμένος στην τέχνη του.

Ο ίδιος συνήθιζε να λέει ότι “κάθε βήμα πρέπει να βάφεται με το αίμα σου” πράγμα που τήρησε πάντα στη ζωή του από τη στιγμή που έκανε το “άλμα στην ελευθερία” όταν ήρθε στη Δύση το 1961 και έγινε πρωτοσέλιδο στις μεγαλύτερες εφημερίδες και περιοδικά του πλανήτη.

Ως χορευτής, χορογράφος, διευθυντής ορχήστρας έδωσε σε χορευτές τη δυνατότητα να απολαύσουν μεγάλες στιγμές και τα μπαλέτα ή θέατρα με τα οποία συνεργάσθηκε έγιναν καλύτερα, δυνατότερα και ζωτικότερα με τη σπουδαία παρουσία - συνεργασία του.”

David Makhateli - Principal Dancer του Royal Ballet - Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Gala “TRIBUTE TO RUDOLF NUREYEV”. Το Gala αυτό είναι αφιερωμένο στον Rudolf Nureyev, ο οποίος ζει μαζί μας, βρίσκεται ανάμεσά μας, μας εμπνέει και θα θυμόμαστε για πάντα το μυθικό χορευτή.


Χορευτές

David Makhateli – Royal Ballet (Royal Opera House); Principal Dancer
Roberta Marquez – Royal Ballet (Royal Opera House); Principal Dancer
Johan Kobborg - Royal Ballet (Royal Opera House); Principal Dancer
Ivan Putrov - Royal Ballet (Royal Opera House); Principal Dancer

Alessio Carbone – Paris Opera Ballet (Opera National de Paris); Principal Dancer
Delphine Moussin – Paris Opera Ballet (Opera National de Paris); Etoile
Sofia Gumerova – Mariinsky Ballet (Mariinsky Theatre); Principal Dancer
Igor Kolb – Mariinsky Ballet (Mariinsky Theatre); Principal Dancer

Anna Antoniceva – Bolshoi Ballet (Bolshoi Theatre); Principal Dancer
Dmitri Bezogolovtsev – Bolshoi Ballet (Bolshoi Theatre); Principal Dancer
Iana Salenco – Berlin State Ballet (Staatsballet Berlin); Principal Dancer
Lucia Lacarra – Bavarian State Ballet Munich (Bayerisches Staatsballet); Principal Dancer

Dino Marlon – Bavarian State Ballet Munich (Bayerisches Staatsballet); Principal Dancer

Marian Walters – Berlin State Ballet (Staatsballet Berlin); Soloist
Nino Gogua – Dutch National Ballet (Het National Ballet) - National Ballet of Georgia; Principal Dancer, Natalia Kremen – English National Ballet; Soloist


Στην παράσταση θα προβάλλονται στιγμιότυπα από εμφανίσεις του Ρούντολφ Νουρέγιεφ.

Πρόγραμμα

Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τα έργα:
La Bayadére, Don Quixote, Romeo & Juliet, Raymonda, La Sylphyde, The Flower Festival in Ginzano , Who Cares, και άλλα.

Οι φωτογραφίες του φυλλαδίου είναι της Federika Davis

 

Σχετικές ειδήσεις
Ζιζέλ από το Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Θέατρο Ολύμπια
24.11.2016 15:58
Η Ζιζέλ, ένα από τα διασημότερα μπαλέτα του ρομαντισμού, σε γοητευτική μουσική του Αντόλφ Αντάμ, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε χορογραφία του Ιρέκ Μουχαμέντοφ και μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και Ζωής Ζενιώδη.
The Golden Age από το Μπαλέτο Μπολσόι σε ζωντανή μετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
11.10.2016 13:36
Η αυλαία για τη δεύτερη σεζόν των ζωντανών μεταδόσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανοίγει με το μπαλέτο Τhe Golden Age, απευθείας από τη Μόσχα και το Μπαλέτο Μπολσόι.
Η Βασίλισσα του Χιονιού από το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
06.10.2016 15:42
Φέτος, το φωτεινό άστρο των Χριστουγέννων θα λάμψει πάνω από το Μέγαρο Μουσικής. Μια νέα διεθνής παραγωγή μπαλέτου κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα! Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου, θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα, τη νέα χορογραφία της Βασίλισσας του Χιονιού που βασίζεται στο πασίγνωστο και αγαπημένο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Tango por Piazzolla από το Tango Acropolis στο Ηρώδειο
01.09.2016 10:52
Το Φεστιβάλ Tango Acropolis παρουσιάζει την παράσταση Tango por Piazzolla, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, στο Ηρώδειο.
Η Ωραία Κοιμωμένη από το St. Petersburg State Ice Ballet σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
14.04.2016 12:56
Τα θρυλικά Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης επιστρέφουν στην Ελλάδα με την Ωραία Κοιμωμένη του Πιοτρ Ίλιτς Τσαικόφσκι, το «Μπαλέτο των Μπαλέτων», σε χορογραφία του σπουδαίου Konstantin Rassadin.