Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση χαρακτικής στο Μεσολόγγι

Έκθεση χαρακτικής στο Μεσολόγγι
Επεκτείνοντας η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου τον θεσμό «Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την τέχνη», 

στις 11 Σεπτεμβρίου 2010 εγκαινιάζει με την συνεργασία του Δήμου Μεσολογγίου και της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, μία εντυπωσιακή έκθεση χαρακτικής με θέμα «Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από τη Χαρακτική ».

Η έκθεση παρουσιάζει χαρακτικά των συλλογών της Πινακοθήκης και ξεκινά με την ιστορική αυθεντική λιθογραφία του Θεόδωρου Βρυζάκη του 1856 με θέμα την «Έξοδο του Μεσολογγίου», συνεχίζεται με Μεσολογγίτικα θέματα από τους: Βάσω Κατράκη , Φώτη Μαστιχιάδη, Αλέκο Φασιανό, Τόνια Νικολαϊδη,  Βασίλη Χάρο, Απόστολο Κούστα, Γιάννη Κυριακίδη, και των μελών της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών: Μάγδα Βαμβατήρα, Γιάννη Γουρζή, Χριστόδουλο Γκαλτέμη, Νίκο Δεσεκόπουλο, Ελισάβετ Διονυσοπούλου, Γρηγόρη & Μιχάλη Κότσαρη, Γιάννη Κολιό, Ρίτσα Ποδηματά, Γιάννη Στεφανάκι, Μαίρη Σχοινά και Δημήτρη Τσιρογιάννη, που διανθίζουν όλοι μαζί την έκθεση με τα υπέροχα χαρακτικά τους.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν επιλεγμένες φωτογραφίες για το Μεσολόγγι του Βασίλη Αρτίκου.

«Πρόκειται για μια έκθεση μοναδική και πρωτόγνωρη, γιατί οι πιο γνωστοί Έλληνες χαράκτες δούλεψαν τον χαλκό, το ξύλο, την πέτρα και μας παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους που αποτυπώνουν την όμορφη και ιστορική πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας, την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου» σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος.

«Όταν το 2005 μαζί με τον αδελφό μου Πάνο υλοποιούσαμε την ιδέα μας «Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την τέχνη», δεν φαντασθήκαμε ότι η προσπάθειά μας αυτή θα αποκτούσε μία πρωτόγνωρη δυναμική και αναγνώριση τέτοια, που οι ιστορικές και πιο έγκυρες αίθουσες τέχνης των Αθηνών πήραν από εμάς αμέσως «τη σκυτάλη» και της έδωσαν ένα εικαστικό ξεχωριστό χαρακτήρα ώστε οι διαδρομές να καταλήξουν πια σε θεσμό», σημειώνει η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ζωή Χρ. Μοσχανδρέου και συνεχίζει:

«Η Πινακοθήκη μας χαρακτηρίζεται για την ευαισθησία της προς την Ελληνική Χαρακτική και αυτό αποδεικνύεται με τις 10 μοναδικές συλλεκτικές εκδόσεις μας με αυθεντικά χαρακτικά των πιο γνωστών Ελλήνων χαρακτών (στο τέλος του καταλόγου όλες οι εκδόσεις μας) που έχουν σχέση με το Μεσολόγγι.

Με χαρά συνεργασθήκαμε με τον φιλοπρόοδο Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννη Αναγνωστόπουλο και την  Ένωση Ελλήνων Χαρακτών που μέλη της χάραξαν για το Μεσολόγγι, και οι φιλότεχνοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία όαση κυριολεκτικά εντυπωσιακής χαρακτικής.

Η Πινακοθήκη μας συνεχίζει την 14χρονη πολιτιστική της πορεία με την εγνωσμένη υπευθυνότητα και σοβαρότητα της, με την υπέροχη αυτή έκθεση «Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την Χαρακτική» η οποία θα παρουσιασθεί και σε άλλες Δημοτικές Πινακοθήκες της χώρας μας.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους και ιδιαίτερα στους χαράκτες που δούλεψαν μόνο και μόνο για το Μεσολόγγι και θερμά συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά τους.»

Σχετικές ειδήσεις
Δεκαέξι χρόνια χαρακτικής έρευνας: Έκθεση από την ΑΣΚΤ
21.11.2016 13:10
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζουν τη μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής των αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων διδασκαλίας και έρευνας.
Πράξη 3 – Ζωγραφική 1945-1955: έκθεση στην Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου
18.10.2016 17:20
Η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου οργάνωσε και παρουσιάζει την έκθεση Πράξη 3 – Ζωγραφική 1945-1955, σε επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή, με έργα 48 Ελλήνων καλλιτεχνών που γεννήθηκαν τη δεκαετία 1945-1955, δηλαδή τα χρόνια του εμφυλίου ή λίγο μετά και εμφανίζονται καλλιτεχνικά την περίοδο της δικτατορίας και της έκρηξης των ελευθεριών που ακολούθησε.
Francesco Moretti Γλυπτά και Χαρακτικά: Έκθεση στο Café του Φουγάρου
14.04.2016 13:07
Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 το Φουγάρο εγκαινιάζει την έκθεση Francesco Moretti Γλυπτά και Χαρακτικά.
Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών: η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων
12.04.2016 16:10
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και ο Δήμος Ιωαννιτών διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών» στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 στις 19:30.
Ψευδαισθήσεις και πραγματικότητα: έκθεση του Athens Prin Fest στο metamatic:taf
07.03.2016 15:31
Το metamatic:taf με μεγάλη χαρά συνεργάζεται για ακόμη μια χρονιά με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών στο πλαίσιο της 3ης έκδοσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χρακτικής και Εκτυπώσεων / Athens Print Fest, φιλοξενώντας την έκθεση Ψευδαισθήσεις και πραγματικότητα.