Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Διεθνής Έκθεση Τεχνών AthensArt 2010

Διεθνής Έκθεση Τεχνών AthensArt 2010
Με τη συμμετοχή 250 καλλιτεχνών από 50 χώρες ξεκίνησε η έκθεση AthensArt 2010, που διοργανώνουν το Κέντρο Τεχνών 4 Εποχές και η Τεχνόπολις ...

του Δήμου Αθηναίων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου και φιλοδοξεί να στείλει το μήνυμα Η Φιλία μέσα από την Τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο!

Πρόκειται για μια μεγάλη καλλιτεχνική συνάντηση στην οποία οι δημιουργοί παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, σχεδίου, γλυπτικής, εγκαταστάσεων, φωτογραφίας, video και εφαρμογών. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως μουσικές βραδιές, θεατρική πειραματική παράσταση της ομάδας κωφών, παράσταση παιδικού θεάτρου, κουκλοθέατρου και σύγχρονου χορού, εργαστήρια παιδικής ζωγραφικής και σώματος, καθώς και μια ημερίδα, ομιλητές της οποίας θα είναι διακεκριμένα πρόσωπα της πολιτικής και ακαδημαϊκής ζωής της χώρας.

Στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων, την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Καβάφη CA4S στην Ποιήτρια και Ακαδημαϊκό κα Κική Δημουλά. Η βραδιά έκλεισε με το ρεσιτάλ πιάνου του διακεκριμένου Άρη Γαρουφαλή, που ερμήνεύσε το έργο «Έξη λαϊκές ζωγραφιές» του Μάνου Χατζηδάκι.

Από την έκθεση απουσιάζει ο εμπορικός σκοπός. Τα έσοδα από την πώληση έργων ζωγραφικής, σχεδίου και φωτογραφίας που θα προσφέρουν καλλιτέχνες της AthensArt θα δοθούν στην Ένωση Φορέων Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «ΜΕΛΕΔΩΝΗ».

Το φιλόδοξο εγχείρημα της διοργάνωσης αυτής της διεθνούς εικαστικής συνάντησης βρίσκει την χρονική του αφετηρία 30 χρόνια πριν, με την ίδρυση του Κέντρου Τεχνών 4 Εποχές (CA4S) από τον καθηγητή, καλλιτέχνη και σύγχρονο φιλόσοφο Τάκι Αλεξίου. Η ιδέα ήταν η δημιουργία μιας διεθνούς κοινότητας ενσυνείδητων καλλιτεχνών, αποφασισμένων να αλλάξουν τον κόσμο ειρηνικά, δημιουργώντας δεσμούς αληθινής φιλίας μεταξύ τους.

Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, μεταξύ των οποίων οι απονομές των Διεθνών Βραβείων Καβάφη, συνέδρια και σεμινάρια , εκθέσεις, δημοσιεύσεις και παραγωγές, ενώ υπήρξαν συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, την UNESCO και με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και η Διεθνής Έκθεση Ζωγραφικής στη Ρόδο (2009). Το 1990 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Κέντρου Τέσσερις Εποχές σε μια ελαιόφυτη έκταση 10.000 τ.μ. που περιλαμβάνει εκθεσιακό χώρο, βιβλιοθήκη , μικρό υπαίθριο θέατρο (108 θέσεων), αίθριο και ξενώνες.

Η Διεθνής Έκθεση Τεχνών AthensArt 2010 είναι το πρώτο βήμα στην εγκαθίδρυση ενός θεσμού. Για το 2011 έχει ήδη κατατεθεί επίσημη πρόσκληση φιλοξενίας της πρωτοβουλίας από την Αγία Πετρούπολη, το 2012 από την κινεζική πόλη Suzhou, ενώ το 2013, η έκθεση θα επιστρέψει στη γενέτειρα της. Η περιοδικότητα αυτή έχει ως στόχο η πρωτοβουλία να επανέρχεται πάντοτε, εμπλουτισμένη και ενδυναμωμένη στον χώρο που γεννήθηκε.

Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00
Παράσταση κουκλοθέατρου από το εργαστήρι «Μαιρηβή, ένας χώρος για την κούκλα».
Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00
Μουσική με την Αγγελική Κασδά στο βιολί και παρουσίαση του έργου της \"Music to Myths\".
Βραζιλιάνικη παραδοσιακή μουσική και χορός / Μια παραγωγή του Joao Carlos
Texeira Mendes.
Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00
Εργαστήρι ζωγραφικής σώματος.
Πειραματική θεατρική παράσταση «Μίλα μαζί μου», της θεατρικής ομάδας κωφών.
Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00
Παράδοση κειμένου για την επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα
στον Υπουργό Πολιτισμού, με υπογραφές των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.
Χορωδία «Συλλόγου Ιδεοτεχνών» / Ειρήνη Φωτεινάκη και φωνητικά από τη Γιούλη
Τσαγκαράκη.
Βραδιά σύγχρονου χορού από τις χορογράφους και δασκάλες χορού Sonia Dumitrescu και Νίκη Λουλαδάκη.
Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.00
Εργαστήρι παιδικής ζωγραφικής με τις Maria Aristova, Silvia Casilli και Κική Μπαρδάνη.
Παιδικό θέατρο από τη θεατρική ομάδα «Γλυκά χαμόγελα» / Γιούλη Τσαγκαράκη.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010, 8:00 μ.μ.
Ημερίδα με θέμα «Η Φιλία μέσα από την Τέχνη μπορεί να αλλάξει τον Κόσμο». Ομιλητές:
Δρ. Πέτρος Τατούλης τ. Υπουργός Πολιτισμού, κ. Φώτης Κουβέλης ανεξάρτητος
Βουλευτής, Δρ. Νίκος Μαρκάτος Καθηγητής, τ. Πρύτανης ΕΜΠ, Δρ. Tom Flynn Ιστορικός & Κριτικός της Τέχνης, Συγγραφέας και Δρ. Hasan Badawi Αν. Καθηγητής ΑΠΘ.
Απολογισμός και ανακοίνωση της επίσημης πρόσκλησης του ΚΤ4Ε-AthensArt για το 2011 από τη Ρωσία και για το 2012 από την Κίνα.

Σχετικές ειδήσεις
Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ΒατΡαπουνζέλ: έκθεση παιδικής ζωγραφικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
13.09.2016 10:40
Η εταιρεία «Θέατρο ΡΕΤΡΟ» με σκοπό να τηρήσει την υπόσχεσή της στους μικρούς της θεατές και να αναδείξει τα έργα ζωγραφικής τους, διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ‘ΒατΡαπουνζέλ’», η οποία φιλοξενείται στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Κοινός Τόπος / Common Ground: Διεθνής έκθεση εικαστικών
27.06.2016 11:29
Η Εικαστική Ομάδα TeeToTuM και ο Σύλλογος καλλιτεχνών για την προώθηση της τέχνης κατ-ART-ι σας προσκαλούν στα εγκαίνια της Διεθνής Έκθεσης που διοργανώνουν με θέμα: Κοινός Τόπος (Common Ground), με τη συμμετοχή 27 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016, στις 17:30, στο Ναό Αγ.Σοφίας, στη Σοχώρα Ρεθύμνου καθώς και σε καφενεία και μαγαζιά της πλατείας Σοχώρας.
Έκθεση του 2ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ στην Artis Causa
06.06.2016 10:15
Καλλιτέχνες - φοιτητές (4ου-5ου έτους) του 2ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εκθέτουν στη γκαλερί Artis Causa.
Olympic Flame 2016: Έκθεση στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων στο Νομισματικό Μουσείο
17.05.2016 11:34
Με έμπνευση την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Αγώνες του Ρίο, διοργανώνεται στο Ιλίου Μέλαθρον που στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο, μια ιδιαίτερη εικαστική έκθεση, ενταγμένη στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μαΐου.
Στο δρόμο για την αλήθεια: Ομαδική έκθεση του ΣΚΕΤΒΕ στην Govedarou Art Gallery
31.03.2016 12:29
Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) εκθέτει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από συνολικά 53 συμμετέχοντες καλλιτέχνες από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στη GOVEDAROU ART GALLERY στη Θεσσαλονίκη.