Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Not Seminar, σεμινάριο για το σινεμά στο KNOT

Not Seminar, σεμινάριο για το σινεμά στο KNOT

Ξεκίνησαν ήδη οι εγγραφές για τα σεμινάρια με τίτλο NOT SEMINAR! Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στο Knot Gallery στις 16 Σεπτεμβρίου, όπου ...

στις έξι το απόγευμα θα συζητηθούν διάφορα θέματα, καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα των σεμιναρίων.

Πρόκειται για μια σειρά 12 απογευματινών τρίωρων διαθεματικών σεμιναρίων που θα γίνονται κάθε Πέμπτη 6-9 μμ. στο ΚΝΟΤ σχετικά με τη σύνθεση και τη δημιουργία στον κινηματογράφο, την αρχιτεκτονική και τις τέχνες.

Χωρίς να υποτιμάται ο ρόλος της τεχνικής και της σύγχρονης τεχνολογίας, αναλύονται τα οικουμενικά και διαχρονικά μέσα και οι τρόποι σύνθεσης ανάμεσα σε διαφορετικές τέχνες. Εστιάζοντας σε καλά επιλεγμένα υπάρχοντα παραδείγματα και με παράλληλο έναυσμα την ατομική και ομαδική προσπάθεια σύνθεσης νέων παραδειγμάτων από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, αναλύονται διάφοροι τρόποι μετάφρασης και μεταφοράς κειμένων και λέξεων σε εικόνες, διάρθρωσης τοπίων - φυσικών ή τεχνητών - με το φωτισμό και την κατασκευή τους, σχέσεις εικόνας και ήχου και αναπαραστάσεις από μια μορφή τέχνης σε μιαν άλλη μορφή.

Με βασικό γνώμονα την προσπάθεια σύνδεσης της θεωρίας με την πράξη, στόχος είναι να ανοίξουν για δημιουργική συζήτηση και κριτική μια σειρά από θέματα, ενώ παράλληλα κάθε συμμετέχοντας θα επεξεργάζεται ένα μικρό ατομικό θέμα που θα αποτελεί και αντικείμενο ομαδικού σχολιασμού.

Τα σεμινάρια έχουν ώς αφετηρία μια σειρά απο θέματα που απασχόλησαν τα προγράμματα κινηματογεγραμμένες πόλεις στην ΑΣΚΤ και το σινεμά του αρχιτέκτονα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων και τη σχολή κινηματογράφου του ΑΠΘ. Ενδεικτικά, θα προβληθούν και θα αναλυθούν μικρά αποσπάσματα από την απόπειρα επιτόπου μουσικής σύνθεσης πάνω στο Νοσφεράτου του Μούρναου, σκηνές από την ταινία Περιφρόνηση του Γκοντάρ και από το τέλος του επάγγελμα ρεπόρτερ του Αντονιόνι, αποσπάσματα από τις μεταφορές του ντετέκτιβ του Δημήτρη Χατζή σε φιλμ, σκηνές από την ΕΥΔΟΚΙΑ του Αλέξη Δαμιανού.

Τα 12 αυτά σεμινάρια θα καταγραφούν σε κείμενα πρακτικών, που μαζί με τις ίδιες τις εργασίες των συμμετεχόντων θα αποτελέσουν υλικό προετοιμασίας και διαμόρφωσης των ίδιων των συναντήσεων και ενδέχεται να παρουσιαστούν σε μια δημόσια έκθεση «πεπραγμένων» στο τέλος της χρονιάς. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις - διπλώματα παρακολούθησης του σεμιναρίου.

Την ευθύνη των σεμιναρίων έχει ο καθηγητής αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου Γιάννης Χατζηγώγας με συμμετοχή του μουσικού Σάκη Παπαδημητρίου και του ζωγράφου Νίκου Κρυωνίδη και προσκεκλημένους γνωστούς δημιουργούς από το χώρο των τεχνών σε ειδικές περιπτώσεις.

Δηλώσεις συμμετοχής με συμπλήρωση του αντίστοιχου εντύπου γίνονται μέχρι 10 Σεπτεμβρίου 2010 μαζί με σύντομη περιγραφή ενδιαφερόντων, προτεινόμενων εργασιών ή σχεδίων που βρίσκονται ήδη στα σκαριά.

Κάθε δήλωση συμμετοχής συνοδεύεται από 100 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων των 12 σεμιναρίων.
Εννοείται ότι παρεκβάσεις και υπερβάσεις προς τα πάνω και πέραν του προγράμματος βρίσκονται μέσα στο πνεύμα αυτού του σεμιναρίου που θέλει να έχει πολύ καλές σχέσεις με το αληθινό νόημα αυτοσχεδιασμού και πρωτοπορίας που εκπέμπει ο χώρος της Μιχαλακοπούλου, χωρίς να αποκλείονται και επισκέψεις σε εργαστήρια δημιουργών η επιτόπου στο δρόμο παρεμβάσεις κατά περίπτωσιν...

Για ερωτήσεις και εγγραφές μπορείτε να επικοινωνείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση tocinematouarchitektona@gmail.com. Εναλλακτικά, μπορειτε να παραβρεθείτε στην πρώτη εισαγωγική συνάντηση - συζήτηση στις 16 Σεπτεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις
Μια Σελίδα Τρέλας & Citizenfour: Δύο σημαντικές προβολές με ανάλυση στο Σχολείο του Σινεμά
22.09.2016 14:06
Οι ταινίες Μια Σελίδα Τρέλας (1926) του Κεϊνοζούκε Κινουγκάσα και Citizenfour (2014) της Λόρα Πόιτρας, θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2016, αντίστοιχα, στο Σχολείο του Σινεμά.
Τα ΒορΟινά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
14.09.2016 12:52
Το «Σινεμά Τα ΒορΟινά», μια ξεχωριστή βραδιά όπου οι δρόμοι του σινεμά και του κρασιού συναντιούνται, σας περιμένει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 στις 19:00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον.
Σινεμά με Θέα 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
16.06.2016 11:12
Η πιο δροσερή πρόταση εξόδου, το «Σινεμά με Θέα», γίνεται και φέτος το καλοκαίρι από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Θερινό «Σινεμά με Θέα» από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
15.06.2016 12:32
Τη λειτουργία του θερινού κινηματογράφου «Σινεμά με Θέα», ο οποίος φιλοξενείται στην οροφή του νέου κτηρίου (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τις 20 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου και από τις 29 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2016, παρουσίασαν την Τρίτη 14 Ιουνίου το βράδυ στους εκπροσώπους του Τύπου οι επικεφαλής των δύο συνεργαζόμενων φορέων, του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ).

Ραντεβού στο Σινεμά με τους μεγάλους δημιουργούς από το Δήμο Ζωγράφου
10.03.2016 13:02
Το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου χαρίζει στο κοινό δωρεάν βραδιές Σινεμά με τους μεγάλους δημιουργούς του ελληνικού, ιταλικού, γαλλικού και ισπανόφωνου κινηματογράφου.