Δυτικά βήματα στα βήματα της Ιεράς Οδού, είναι ο τίτλος των εκδηλώσεων που θα παρουσιαστούν την

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν: 1. Φιλοσοφική και επιστημονική προσέγγιση της Ιεράς Οδού με την μορφή ομιλίας από την λογοτέχνιδα κυρία Ελένη Λαδιά και την αρχαιολόγο κυρία Καλλιόπη Παπαγγελή.

2. Ένα Βίντεο παρουσιάζει την πορεία μίας σύγχρονης οδοιπόρου κατά μήκος της Ιεράς Οδού  καθώς ξετυλίγει στο πέρασμα της το αστικό και βιομηχανικό τοπίο της Δυτικής Αττικής.

3. Χοροθεατρική παράσταση «Δυτικά Βήματα» από την Αιμιλία Μπουρίτη – ομάδα συν & εργασία. Διάρκεια δρώμενου 60 λεπτά

Η παράσταση περιγράφει την πορεία ενός αναζητητή (μελλοντικού μύστη) ο οποίος διασχίζει την Ιερά Οδό με σκοπό να φθάσει στην Ελευσίνα. Κατά την πορεία του συναντά μορφές από τον Ομηρικό ύμνο στη Δήμητρα, από τους Ορφικούς ύμνους, από την «Ιερά Οδό» του Άγγελου Σικελιανού καθώς και τους οραματισμούς και τις καταθέσεις ψυχής του Δημήτρη Παπαδίτσα και της Ελένης Λαδιά.

Η παράσταση αναδεικνύει την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να ανακαλύψει την διάσταση της “Ιεράς Οδού” σε επίπεδο φιλοσοφικό, ιστορικό αλλά και την σύγχρονη πραγματικότητας της.
 
Οι διαφορετικές τεχνικές χορού (χορός butoh, σύγχρονος χορός και αυτοσχεδιασμός), μαζί με τις μουσικές συνθέσεις ιδιόφωνων οργάνων και ηλεκτρονικής μουσική, σε συνδυασμό με την σύγχρονη ματιά προβολής βίντεο, συντελούν ώστε η παράσταση να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ του αρχαίου, της παράδοσης και του σύγχρονου κόσμου, δίνοντας έτσι την διαχρονική και οικουμενική διάστασης της «Ιεράς Οδού».
Κυρίαρχη καλλιτεχνική μορφή στην παράσταση είναι ο Ιάπωνας χορευτής butoh Atsushi Takenouchi καθώς και η Ιαπωνίδα μουσικός Hiroko Komiya.

Χορογραφία, Σκηνοθεσία, Δραματουργική επεξεργασία, Εικαστική εγκατάσταση: Αιμιλία Μπουρίτη

Χορογραφική παρέμβαση: Atsushi Takenouchi

Μουσική σύνθεση και performance: Hiroko Komiya και Τάσος Φωτίου

Performers: Atsushi Takenouchi, Μαριάννα Τσαγκαράκη, Παναγιώτης Γαρμπής, Αιμιλία Μπουρίτη

Κείμενα: Ελένη Λαδιά “Ωρογραφία”, Δημήτρη Παπαδίτσα “΄Απαντα”, Άγγελου Σικελιανού “Ιερά Οδός”, “Ομηρικός ύμνος «Στη Δήμητρα»” μετάφραση Δημήτρη Παπαδίτσα και Ελένη Λαδιά

Βίντεο: “ συν&εργασία” και coup de grace

Φωτογραφία: Βούλα Ανδρώνη

Κοστούμια: Dominic Delcos

Βιογραφικά σημειώματα
Η Αιμιλία Μπουρίτη γεννήθηκε στον Ασπρόπυργο είναι χορογράφος, εικαστική καλλιτέχνιδα και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιδρυμάτων Τέχνης (ELIA) στην Ελλάδα. Διδάσκει περιοδικά στο Πανεπιστήμιο Fontys της Ολλανδίας, στην “Ακαδημία Θεάτρου και Χορού”, «Κίνηση και αυτοσχεδιασμό» – site specific performance, «Κινησιολογία» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα «Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης», και διεξάγει σεμινάρια με αντικείμενο την “Performance” στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.

Το έργο της συνδυάζει τη χοροθεατρική performance και την εικαστική εγκατάσταση καθώς δρα σε τοπικά προσδιορισμένους χώρους (site specific performance). Eνώ το μεταφυσικό στοιχείο δίνει διεξόδους και όραμα στην δουλειά της.

Το 2003 ιδρύει την χοροθεατρική ομάδα “συν & εργασία” και συνεργάζεται με την φωτογράφο Βούλα Ανδρώνη. Παρουσιάζει το καλλιτεχνικό της έργο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Πάτρα 2006-Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ELIA Vienna, Grand Paride Brighton, Διεθνές Φεστιβάλ Χοροθεάτρου Βαρσοβίας, 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού – Διεθνές Συμβούλιο Χορού Unesco – CID, Τρίτο Διεθνές Συφναϊκό Συμπόσιο, Φεστιβάλ Δήμου Αθηναίων, Φεστιβάλ Αισχυλείων, Μήνας Χορού Ελλήνων Χορογράφων, TAF, Booze Cooperativa, Μεταλλουργείο, κ.α. Συμμετέχει επίσημα στο Ιαπωνικό πρόγραμμα “2005 EU-Japan Year of People-to-People Exchanges”. 

Διοργανώνει σεμινάρια performance, χορού και θεάτρου με έλληνες και ξένους καλλιτέχνες όπως, Atsushi Tekenouchi “Βutoh performance”, Tomasz Rodowich (τεχνικές Jerzy Grotowski) κ.α

Ο Αtsushi Takenouchi είναι διεθνής φήμης butoh χορευτής και χορογράφος. Έγινε μέλος της Butoh dance company “Hoppo-Butoh-ha” το 1980. Στην τελευταία του παράσταση με την ομάδα “Takazashiki (1984) συνεργάστηκε με τον ιδρυτή του butoh Tatsumi Hijikata. Μελέτησε επίσης  κοντά στον δεύτερο ιδρυτή του butoh Κazuo Ohno το “Παγκόσμιο πνεύμα”.

Δημιουργεί το δικό του στύλ butoh “Jinen” το 1986, παρουσιάζοντας καλλιτεχνικά έργα τα οποία εκφράζουν την παγκόσμια διάσταση της φύσης και των αρχαίων καιρών καθώς και των στιγμών που βιώνουν οι άνθρωποι γύρω του. Από το 2002 είναι  εγκατεστημένος στην Ευρώπη επιχορηγούμενος από την Ιαπωνική κυβέρνηση, παρουσιάζοντας παραστάσεις και συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ.
 
 
H Hiroko Komiya είναι μουσικός και τραγουδίστρια και γεννήθηκε στην Ιαπωνία. Από το 1999 συνεργάζεται με τον Atshushi Takenouchi παίζοντας μουσική για τις butoh παραστάσεις και τα σεμινάρια του.

Η Hiroko εκφράζει μουσικά σχήματα τα οποία γεννιούνται από τον ήχο του αέρα, το περιβάλλον και από το εσωτερικό χώρο του σώματος και τα μετατρέπει σε ήχο χωρίς κάποια περιοριστική μελωδία ή ρυθμό. Τα μουσικά της όργανα αποτελούνται από φυσικά υλικά όπως πέτρες, bambou, κοχύλια, νερό και κρουστά. Έχει συνεργαστεί με άλλους μουσικούς και τραγουδιστές. Το 2003 συνεργάζεται με τον τραγουδιστή Jean C. Dussin και παρουσιάζουν την δουλειά τους στο Φεστιβάλ butoh στο Παρίσι και στην Νέα Υόρκη όπου και βραβεύονται.

Η Ελένη Λαδιά γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Σπούδασε αρχαιολογία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα πιο γνωστά λογοτεχνικά της έργα είναι: Χάλκινος ύπνος, Αποσπασματική σχέση, η θητεία, Τα άλση της Περσεφόνης, Η Χάρις.

Έχει τιμηθεί με το Β\’ Κρατικό βραβείο (1981) για την συλλογή Χάλκινος ύπνος και με το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για την Ωρογραφία (1999) και το 2007 με το Κρατικό βραβείο διηγήματος για τη “Γυναίκα με το πλοίο στο κεφάλι”. Διηγήματα της έχουν μεταφραστεί στα σλοβένικα, τα γαλλικά και τα αγγλικά, το μυθιστόρημά της “Χι ο Λεοντόμορφος” στα σέρβικα ενώ  “Η Χάρις” και “ H Γυναίκα με το πλοίο στο κεφάλι” στα ρουμάνικα.

Πρόσβαση
Η πρόσβαση στο χώρο μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς:
845 Πειραιάς – Ελευσίνα (μέσω Θηβών), 871 Πειραιάς – Ελευσίνα (μέσω Λ. Σχιστού), Α16 Πλ. Κουμουνδούρου – Ελευσίνα (μέσω Ιεράς Οδού), Β16/Ε16 Πλ. Κουμουνδούρου – Ελευσίνα (μέσω Λ. Αθηνών).
Προαστιακός
(Αποβίβαση Σταθμός Μαγούλας)+ 879 (Θριάσιο Νοσοκομείο-Ελευσίνα) ή 863 (Νοσοκομείο-Ελευσίνα)