Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Το Τάβλι του Δημήτρη Κεχαΐδη στο Ταξίδι Τεχνών

Το Τάβλι του Δημήτρη Κεχαΐδη στο Ταξίδι Τεχνών
Το Φεστιβάλ Ταξίδι Τεχνών: Πολιτιστικές Διαδρομές στο Αιγαίο 2010, παρουσιάζει την Τρίτη 17 Αυγούστου στον

Άγιο Κήρυκο στην Ικαρία το έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη, «Το τάβλι» σε σκηνοθεσία Άρη Ρέτσου. Σκηνοθετώντας το Τάβλι του Δημήτρη Κεχαΐδη, ο Άρης Ρέτσος μετράει ζαριές και σχέδια: μοιραίο παιχνίδι, τζόγος ή πλάκα;

O Άρης Ρέτσος, το Τάβλι και το “Greek dream”. Αυγουστιάτικο απόγευμα. Ζέστη, άπνοια, ιδρώτας και ανελέητα τζιτζίκια. Το τάβλι έχει πάρει φωτιά. Ο καφές κρύος. Η γυναίκα έφυγε. Πάνω σ’ ένα τσαλακωμένο σχέδιο χέρια και ζωές παίζουν και παίζονται. Ντόρτια ή εξάρες; Το λαχείο ή το δαιμόνιο της φυλής; Φώντας ή Κόλιας;

Η Ελλάδα του χθες ή του αύριο; Όπως και να \'χει το “Greek dream” φαίνεται ακόμα να χωράει σε μια αυλή του Θησείου ή της Ικαρίας. Και η τιμή του καφέ ποια θα είναι; 3 ευρώ 50 χιλιάρικα ή 3 ζωές;

Ο Δημήτρης Κεχαΐδης πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με τα μονόπρακτα Μακρινό λυπητερό τραγούδι και Παιχνίδια στις αλυκές, τα οποία παίχτηκαν στο Θέατρο Τέχνης το 1958.

Από τότε όλα τα έργα του, μέχρι το 1985, παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν. Τα έργα που ακολούθησαν είναι: Ο μεγάλος περίπατος (1959), Το Πανηγύρι (1964), τα μονόπρακτα Η Βέρα, Το τάβλι (1972) και Δάφνες και πικροδάφνες (1979) έργο που συνυπέγραψε με τη σύντροφο της ζωής του Ελένη Χαβιαρά. Το τελευταίο έργο του που παρουσιάστηκε στις ελληνικές θεατρικές σκηνές είναι το Με δύναμη από την Κηφισιά (1995).

Ο Άρης Ρέτσος ξεκίνησε την επιτυχημένη καριέρα του στον κινηματογράφο όπου έπαιξε μεταξύ άλλων στις ταινίες Απέναντι, Μανία, Το Μπορντέλο, Η Φωτογραφία.

Τα επόμενα χρόνια εγκατέλειψε τον κινηματογράφο και την τηλεόραση για να ασχοληθεί, από το 1985 έως το 1992, αποκλειστικά με τη μελέτη και έρευνα του Αρχαίου Δράματος και την τέχνη του ηθοποιού μέσα από τους ρυθμούς και τα μέτρα των αρχαίων ποιητικών κειμένων.

Από το 1993 και μετά έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια για την τέχνη του θεάτρου και του αρχαίου δράματος. Επανήλθε στο Θέατρο το 2008 σκηνοθετώντας το Αίμα Κακό του Αρθούρου Ρεμπώ το 2008, και Το Τάβλι το 2010 του Δημήτρη Κεχαΐδη

Σκηνοθεσία: Άρης Ρέτσος
Ερμηνεύουν: Βασίλης Νανάκης (Κόλιας) Γιάννης Παπαϊωάννου (Φώντας) Σκηνικά, κοστούμια, φωτισμοί: Άρης Ρέτσος
Μουσική: Σπύρος Αραβοσιτάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Σαπουντζόγλου

Σχετικές ειδήσεις
Με δύναμη από την Κηφισιά, για 2ο χρόνος στο Θέατρο Στοά
18.10.2016 13:46
Το Θέατρο ΣΤΟΑ διανύοντας τον τεσσαρακοστό έκτο χρόνο ζωής και έχοντας ήδη παραδώσει τη σκυτάλη στους νεότερους συνεργάτες του, ανεβάζει σε επανάληψη το αριστούργημα των Δημήτρη Κεχαΐδη - Ελένης Χαβιαρά «Με δύναμη από την Κηφισιά».
Το πανηγύρι του Δημήτρη Κεχαϊδη στο Εθνικό Θέατρο
15.02.2016 12:27
«Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαϊδη, ένα από τα πιο δημοφιλή έργα στης σύγχρονης νεοελληνικής δραματουργίας, γραμμένο το 1962, θα παρουσιάσει το Εθνικό Θέατρο από τις 23 Φεβρουαρίου, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου.
Το τάβλι, του Δημήτρη Κεχαΐδη στο Θέατρο Μουσούρη
11.01.2016 10:17
Έπειτα από την επιτυχία που σημείωσε «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαϊδη στο θέατρο «Οδού Κυκλάδων» τον Απρίλιο του 2014, ο Νίκος Κουρής και ο Μάκης Παπαδημητρίου ετοιμάζονται για ακόμη μια παρτίδα τάβλι, αυτή τη φορά στο θέατρο «Μουσούρη» από τις 2 Μαρτίου.
Με δύναμη από την Κηφισιά, των Κεχαΐδη και Χαβιαρά στο Θέατρο Στοά
01.12.2015 13:47
Το Θέατρο Στοά παρουσιάζει από τις 4 Δεκεμβρίου 2015 την παράσταση «Με δύναμη από την Κηφισιά», των Κεχαΐδη-Χαβιαρά σε σκηνοθεσία του Θανάση Παπαγεωργίου.
Η Στέλλα με τα Κόκκινα Γάντια, του Ι. Καμπανέλλη, στο Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος
26.10.2015 14:39
Μετά το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στο «Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαϊδη, ο Δημήτρης Λάλος στρέφει το βλέμμα στην μεταπολεμική Ελλάδα, παρουσιάζοντας την αρχετυπική «Στέλλα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μια νέα σκοτεινή εκδοχή, από 13 Νοεμβρίου στην Ακαδημία Πλάτωνος και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.