Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Σχέδια ψυχικού ενδιαφέροντος: Έκθεση έργων του Παύλου Σάμιου στην Αίγινα

Σχέδια ψυχικού ενδιαφέροντος: Έκθεση έργων του Παύλου Σάμιου στην Αίγινα
Μια σειρά από σχέδια σε σινική μελάνι και ακουαρέλα κάτω από τον εύγλωττο τίτλο «Σχέδια ψυχικού ενδιαφέροντος» παρουσιάζει ο Παύλος Σάμιος στην έκθεση του στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας που εγκαινιάζεται στις 13

Αυγούστου. Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης έδωσε αυτόν τον τίτλο στην έκθεση του, καθώς προσδίδει, όπως σημειώνει μια διάσταση εσωτερική. Στην δύσκολη εποχή που διανύουμε, έχουμε ανάγκη να επιστρέψουμε στις βάσεις. Και το σχέδιο είναι η ακλόνητη βάση της ζωγραφικής.

Στη σειρά των 30 σχεδίων του, ο Παύλος Σάμιος δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα ζευγάρι γυναικών. Είναι οι φίλες που μοιράζονται σκέψεις, αισθήματα, απογοητεύσεις, όνειρα.

Ο ζωγράφος προτίμησε το ρόλο του αόρατου παρατηρητή, που εισχωρεί στον προσωπικό, γοητευτικό κόσμο των γυναικών, χωρίς εκείνες να το γνωρίζουν. Γίνεται ο κρυφός ακροατής που προσεγγίζει  μικρά, καθημερινά μυστικά, κομμάτια της γυναικείας ψυχοσύνθεσης. Αν και το γυμνό ενυπάρχει ωστόσο δεν είναι ζητούμενη η ερωτική ατμόσφαιρα.

Ο καλλιτέχνης  χρησιμοποιεί τα μοντέλα του και το διάλογο τους, ως αιτία για να δημιουργηθεί το σχέδιο και να αναδειχθεί το μεγαλείο του. Οι διάλογοι αποπνέουν ψυχισμό. Και το σχέδιο είναι ο ιδανικός φορέας έκφρασης του. Αλλά και οι παύσεις και τα κενά του διαλόγου, το απλανές βλέμμα, η ανάπαυλα, δίνουν και άλλες αφορμές στο σχέδιο για να κατακλύσει την ζωγραφική επιφάνεια.

Κι ενώ ο ζωγράφος γίνεται σιγά-σιγά μέρος της ιστορίας,  αφήνει την πόρτα ανοικτή στην επικοινωνία και δίνει την ευκαιρία στο θεατή του, να ολοκληρώσει εκείνος το έργο , βάζοντας τη δική του πινελιά.

Σχετικές ειδήσεις
Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη: έκθεση για τα 100 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου ζωγράφου
05.09.2016 15:53
Στις 9 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η έκθεση με έργα του Γιάννη Μόραλη, η οποία πραγματοποιείται στην Αίγινα, στο πλαίσιο του αφιερώματος  «Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη»,  που διοργανώνει ο Δήμος Αίγινας, με την απλότητα και την σεμνότητα που θα επιθυμούσε και ο ίδιος, με την ευκαιρία της ανακήρυξης της φετινής χρονιάς ως «Έτους Γιάννη Μόραλη» από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Στο Νησί…: Έκθεση του Παύλου Σάμιου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης της Λήμνου
25.07.2016 12:37
Μια ιδιαίτερη, σειρά έργων που έχουν για θέμα τους τη θάλασσα, παρουσιάζει ο Παύλος Σάμιος στην πρώτη έκθεση του που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης στη Λήμνο, κάτω από τον τίτλο «Στο Νησί…».
Κάθε έργο… Mια ιστορία: έκθεση του Παύλου Σάμιου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
28.06.2016 15:11
Τη δική τους ιστορία διηγούνται 80+1 έργα του Παύλου Σάμιου, που ταξιδεύουν στην Κρήτη, με αφορμή την έκθεση του καταξιωμένου εικαστικού, η οποία εγκαινιάζεται στις 11 Ιουλίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, με τίτλο «Κάθε έργο… Mια ιστορία».
Ημιτελής Αθήνα: Έκθεση αρχιτεκτονικής στο Σπυροπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο
15.06.2016 12:10
Η έκθεση αρχιτεκτονικής «Ημιτελής Αθήνα» (Unfinished Athens) θα πραγματοποιηθεί στο Σπυροπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Νέου Ψυχικού από 17 έως 26 Ιουνίου 2016.
Πορτραίτα της θάλασσας του Αιγαίου: έκθεση του Μιχάλη Μακρουλάκη στην Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο
10.06.2016 14:18
Την θαλασσινή αύρα μεταφέρει αυτούσια στη νέα σειρά έργων του που δημιούργησε ο ζωγράφος Μιχάλης Μακρουλάκης για την έκθεση του που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο στις 18 Ιουνίου, με τον εύγλωττο τίτλο Πορτραίτα της θάλασσας του Αιγαίου.