Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

To Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου, στη Θεσσαλονίκη

To Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου, στη Θεσσαλονίκη
Από τις 26 έως 29 Απριλίου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος -με την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού- φιλοξενεί έναν από τους κορυφαίους θεσμούς της σύγχρονης ευρωπαικής θεατρικής δημιουργίας.

Η καρδιά του ευρωπαϊκού θεάτρου χτυπάει φέτος στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, η οποία φιλοξενεί τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του θεάτρου της Ευρώπης. Στη διάρκεια των εκδηλώσεων θα απονεμηθεί το Ευρωπαϊκό Θεατρικό Βραβείο, στον Γερμανό σκηνοθέτη Peter Zadek και στον Καναδό σκηνοθέτη-σεναριογράφο Robert Lepage. Θα βραβευτούν επίσης με το βραβείο θεατρικής πρωτοπορίας «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες», ο Λετονός σκηνοθέτης-συγγραφέας Alvis Hermanis, και ο Σέρβος συγγραφέας-σκηνοθέτης Biljana Srbljanova. Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην κριτική επιτροπή είναι η Λυδία Κονιόρδου, ενώ μέλη του Συμβουλίου ορίστηκαν ο Σωτήρης Χατζάκης, ο Δήμος Αβδελιώδης και ο Σπύρος Παγιατάκης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει, επίσης, σημαντικές παραστάσεις με έργα των βραβευμένων καλλιτεχνών τα οποία θα παρουσιαστούν στις σκηνές του Βασιλικού Θεάτρου και της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Πρόκειται για τα έργα: Long Life του Alvis Hermanis, σε δική του σκηνοθεσία , από το Νέο Θέατρο της Ρήγας (Λετονία), Losusts της Biljana Srbljanovic από το Γιουγκοσλαβικό Δραματικό Θέατρο, Väter σε σκηνοθεσία Alvis Hermanis από το Schauspielhaus της Ζυρίχης, Peer Gynt του Ερρίκου Ίψεν , σε σκηνοθεσία Peter Zadek από το Berliner Ensemble (Γερμανία). Στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει συμπεριληφθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου.

Πέρσι το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου, που φιλοξενήθηκε από το Τορίνο, απονεμήθηκε στον θεατρικό συγγραφέα, ποιητή και σκηνοθέτη , Χάρολντ Πίντερ και το Βραβείο Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες στον σκηνοθέτη Oskaras Korsunovas και στο χορογράφο Joseph Nadj. Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου ξεκίνησε πιλοτικά το 1986. Είκοσι και πλέον χρόνια αργότερα θεωρείται κάτι αντίστοιχο του «Νόμπελ» θεάτρου. Κάθε χρόνο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του γίνεται μια συνολική αποτίμηση της ευρωπαϊκής θεατρικής δημιουργίας και μέσα από συζητήσεις, παραστάσεις, προβολές και συνεντεύξεις αναδεικνύεται το προφίλ της σύγχρονης θεατρικής τέχνης.

INFO
Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου, 26-29 Απριλίου, Θεσσαλονίκη (Βασιλικό Θέατρο και Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών).

 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Το πρόγραμμα της  Β’ σκηνής Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας για τη νέα σεζόν
22.09.2016 13:52
Η Kart Productions, η σκηνοθέτης Μαρία Ξανθοπουλίδου και ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μυλωνάς, αναλαμβάνουν για τη χρονιά που μας έρχεται τη Β΄σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας και παρουσιάζουν ένα πολυποίκιλο ρεπερτόριο με βασικό άξονα θεατρικές παραστάσεις αλλά και παράλληλες δράσεις μουσικής, χορού, video art και σεμιναρίων.
Στις Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Ιωάννα Παππά το φετινό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη
05.04.2016 10:29
Το 10ο «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» για την θεατρική σεζόν 2015 απονεμήθηκε ομόφωνα από την επιτροπή που αποφάσισε να το λάβουν από κοινού η Αλεξάνδρα Αΐδίνη και η Ιωάννα Παππά.
Συμμετοχή του ΚΘΒΕ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Conflict Zones
24.03.2016 15:33
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Conflict Zones", που υλοποιείται από την Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης με την παράσταση "Το αγόρι με τη βαλίτσα" του Μάικ Κένι σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα.
Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2016: Οι υποψηφιότητες
02.03.2016 13:09
Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την καθιέρωση του «Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη» που απονέμεται σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας νέας ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου.
Οι υποψήφιοι για το Βραβείο Χορν 2016
01.03.2016 11:36
Ανακοινώθηκαν οι τέσσερις υποψήφιοι ηθοποιοί για το φετινό βραβείο Χορν, του οποίου η απονομή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου στο Θέατρο «Δημήτρης Χορν».