Τελευταίο διήμερο για το Φεστιβάλ Επιδαύρου που και αυτή τη χρονιά παρουσίασε αξιόλογες παραγωγές τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς σκηνής. Στις 13 και 14 Αυγούστου κλείνει η αυλαία με την κωμωδία του Αριστοφάνη, Πλούτος – Πενίας θρίαμβος που παρουσιάζεται από

το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη και σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου.

«Όπως είναι ευνόητο, θέλοντας να τονίσουμε την άκρως επίκαιρη συνθήκη της κρίσης, σκοπεύουμε, σεβόμενοι απολύτως το Αριστοφανικό κείμενο, να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στο ρόλο της Πενίας, η οποία με την συνεχή παρουσία της θα τονίζει την παντοτινή ύπαρξή της σ’ όλες της «πολιτισμένες» κοινωνίες μέσα στον ιστορικό χρόνο», λέει ο Διαγόρας Χρονόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης.

Στην κωμωδία αυτή του Αριστοφάνη, ο θεός Πλούτος είναι τυφλός και έτσι ευνοεί μόνο τους κακούς. Αλλά ένας πολίτης, ο Χρεμύλος παίρνει χρησμό από το μαντείο των Δελφών να ακολουθήσει τον ξένο που θα συναντήσει, ο οποίος είναι ο Πλούτος.

Μαζί με τον δούλο του Καρίωνα, περιθάλπουν τον τυφλό θεό και τον γιατρεύουν.

Μετά από πολλά επεισόδια, όπου όλοι ζητούν τη βοήθειά του, ο Πλούτος κάνει μία «αναδιανομή» επιβραβεύοντας του καλούς και τιμωρώντας με φτώχια τους κακούς.

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος δίνει στην παράσταση μεγαλύτερη βαρύτητα στον ρόλο της Πενίας, τονίζοντας ακόμα περισσότερο την διαχρονικότητα του έργου, και μαζί με καταξιωμένους πρωταγωνιστές κλείνει τα φετινά Επιδαύρια. 

Συντελεστές

Μετάφραση Γιάννης Βαρβέρης
Σκηνοθεσία Διαγόρας Χρονόπουλος
Σκηνικά- Κοστούμια Πάρις Μέξης
Μουσική Χρήστος Λεοντής
Χορογραφία Σοφία Σπυράτου
Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος
 
Διανομή

Πενία: Κάτια Γέρου
Πλούτος: Δημήτρης Λιγνάδης
Χρεμύλος: Αλέξανδρος Μυλωνάς
Καρίων: Μάνια Παπαδημητρίου
Δίκαιος: Κωστής Καπελώνης
Βλεψίδημος: Κώστας Βελέντζας
Γυναίκα: Αναστασία Γεωργοπούλου
Συκοφάντης: Λευτέρης Λουκαδής
Γριά: Βασίλης Λέμπερος
Νέος: Αλέξανδρος Πέρρος
Ερμής: Θοδωρής Αντωνιάδης
Ιερέας: Κώστας Βελέντζας
Χορός: Κώστας Βελέντζας, Θοδωρής Αντωνιάδης, Ηλεάννα Μπάλλα, Μαρία Κόμη-Παπαγιαννάκη, Αναστασία Γεωργοπούλου, Αλέξανδρος Πέρρος, Πανάγος Ιωακείμ, Βένια Σταματιάδη, Νίκος-Ορέστης Χανιωτάκης, Ορφέας Χατζηδημητρίου, Θάλεια Γρίβα, Πάρις Θωμόπουλος, Γεράσιμος Σκαφίδας