Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Το Φεστιβάλ Επιδαύρου ολοκληρώνεται με Πλούτο

Το Φεστιβάλ Επιδαύρου ολοκληρώνεται  με Πλούτο
Τελευταίο διήμερο για το Φεστιβάλ Επιδαύρου που και αυτή τη χρονιά παρουσίασε αξιόλογες παραγωγές τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς σκηνής. Στις 13 και 14 Αυγούστου κλείνει η αυλαία με την κωμωδία του Αριστοφάνη, Πλούτος – Πενίας θρίαμβος που παρουσιάζεται από

το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη και σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου.

«Όπως είναι ευνόητο, θέλοντας να τονίσουμε την άκρως επίκαιρη συνθήκη της κρίσης, σκοπεύουμε, σεβόμενοι απολύτως το Αριστοφανικό κείμενο , να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στο ρόλο της Πενίας, η οποία με την συνεχή παρουσία της θα τονίζει την παντοτινή ύπαρξή της σ’ όλες της «πολιτισμένες» κοινωνίες μέσα στον ιστορικό χρόνο», λέει ο Διαγόρας Χρονόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης.

Στην κωμωδία αυτή του Αριστοφάνη, ο θεός Πλούτος είναι τυφλός και έτσι ευνοεί μόνο τους κακούς. Αλλά ένας πολίτης, ο Χρεμύλος παίρνει χρησμό από το μαντείο των Δελφών να ακολουθήσει τον ξένο που θα συναντήσει, ο οποίος είναι ο Πλούτος.


Μαζί με τον δούλο του Καρίωνα, περιθάλπουν τον τυφλό θεό και τον γιατρεύουν.

Μετά από πολλά επεισόδια, όπου όλοι ζητούν τη βοήθειά του, ο Πλούτος κάνει μία «αναδιανομή» επιβραβεύοντας του καλούς και τιμωρώντας με φτώχια τους κακούς.

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος δίνει στην παράσταση μεγαλύτερη βαρύτητα στον ρόλο της Πενίας, τονίζοντας ακόμα περισσότερο την διαχρονικότητα του έργου, και μαζί με καταξιωμένους πρωταγωνιστές κλείνει τα φετινά Επιδαύρια. 


Συντελεστές

Μετάφραση Γιάννης Βαρβέρης
Σκηνοθεσία Διαγόρας Χρονόπουλος
Σκηνικά- Κοστούμια Πάρις Μέξης
Μουσική Χρήστος Λεοντής
Χορογραφία Σοφία Σπυράτου
Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος
 
Διανομή


Πενία: Κάτια Γέρου
Πλούτος: Δημήτρης Λιγνάδης
Χρεμύλος: Αλέξανδρος Μυλωνάς
Καρίων: Μάνια Παπαδημητρίου
Δίκαιος: Κωστής Καπελώνης
Βλεψίδημος: Κώστας Βελέντζας
Γυναίκα: Αναστασία Γεωργοπούλου
Συκοφάντης: Λευτέρης Λουκαδής
Γριά: Βασίλης Λέμπερος
Νέος: Αλέξανδρος Πέρρος
Ερμής: Θοδωρής Αντωνιάδης
Ιερέας: Κώστας Βελέντζας
Χορός: Κώστας Βελέντζας, Θοδωρής Αντωνιάδης, Ηλεάννα Μπάλλα, Μαρία Κόμη-Παπαγιαννάκη, Αναστασία Γεωργοπούλου, Αλέξανδρος Πέρρος, Πανάγος Ιωακείμ, Βένια Σταματιάδη, Νίκος-Ορέστης Χανιωτάκης, Ορφέας Χατζηδημητρίου, Θάλεια Γρίβα, Πάρις Θωμόπουλος, Γεράσιμος Σκαφίδας

Σχετικές ειδήσεις
Ο Πλούτος του Αριστοφάνη από τον Γ. Κιμούλη στο 2ο Φεστιβάλ Δάσους
04.08.2016 11:57
Την Τετάρτη 31 Αυγούστου και την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016 στο Θέατρο Δάσους οι Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης παρουσιάζουν ένα νέο, φιλόδοξο ανέβασμα του έργου του Αριστοφάνη «Πλούτος».
Ο Πλούτος του Αριστοφάνη από τον Γ. Κιμούλη στη Χαλκιδική
01.08.2016 15:13
Μετά το Φεστιβάλ Επιδαύρου σε περιοδεία σε όλη τη χώρα, οι Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης.
Ο Πλούτος του Αριστοφάνη από τον Γ. Κιμούλη στο Θέατρο Βράχων
23.06.2016 14:27
Ο Γιώργος Κιμούλης σκηνοθετεί τον Πλούτο του Αριστοφάνη σε μία καλοκαιρινή περιοδεία ανά την Ελλάδα. Ανάμεσα στους σταθμούς της παράστασης το Φεστιβάλ Στη Σκιά των βράχων στο Θέατρο Βράχων.
Πλούτος, του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
13.06.2016 17:06
Ο Γιώργος Κιμούλης,ο Γιάννης Μπέζος και ο Πέτρος Φιλιππίδης, βάζουν «πλώρη» για το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, αφού πρόκειται να ανοίξουν την αυλαία του Φεστιβάλ Επιδαύρου, 1 και 2 Ιουλίου 2016, με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη.
Πλούτος του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γ. Κιμούλη σε περιοδεία
12.05.2016 15:27
Την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και κατόπιν σε περιοδεία σε όλη τη χώρα, οι Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης. Παίζουν επίσης ο Τάσος Γιαννόπουλος και ο Αλμπέρτο Φάϊς, με 12μελή χορό ηθοποιών και μουσικών, παρουσιάζουν ένα νέο, φιλόδοξο ανέβασμα του έργου του Αριστοφάνη «Πλούτος». Η σκηνοθεσία και η διασκευή είναι του Γιώργου Κιμούλη.