Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Τέχνη και τεχνολογία – Άνθρωπος και μηχανή

Τέχνη και τεχνολογία – Άνθρωπος και μηχανή

«Τέχνη & Τεχνολογία - Άνθρωπος και Μηχανή» είναι η έκθεση που διοργανώνεται φέτος το καλοκαίρι στην Κρήτη και συγκεκριμένα

 

στο «Ελαιουργείον- Εργοστάσιο Τέχνης» του Δρομονέρου. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Κυριακή 8 Αυγούστου στις 20.00 το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Οκτώβρη.

Πρόκειται για ένα θέμα ευρύ και σύγχρονο, το οποίο έχει απασχολήσει πολλούς Καλλιτέχνες και Επιστήμονες, στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και όχι μόνο. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα περισσοτέρων των εκατό Δημιουργών-Καλλιτεχνών, μερικοί από τους οποίους είναι διεθνούς εμβέλειας, που με διαφορετικό τρόπο διερευνούν την αμφίδρομη σχέση Τέχνης και Τεχνολογίας. 
     
Η έρευνα έχει αποδείξει ότι από τα μέσα του 20ου αιώνα, κυρίως από το 1960 και μετά, η Τέχνη επεκτείνεται σε νέα πεδία, στρέφεται προς την επικοινωνία που εκείνη την εποχή γιγαντώνεται, χρησιμοποιώντας μέσα και υλικά περισσότερο οικεία στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Η Φωτογραφία, ο Κινηματογράφος, η Τηλεόραση , το Video κι αργότερα το Διαδύκτιο εντάσσονται σε διαφορετικούς τομείς Τέχνης, ενώ προς το τέλος του  ίδιου αιώνα η σχέση Τέχνης και Τεχνολογίας όχι μόνο αυξάνει αλλά και συνεχώς ανατρέπεται.

Καθώς η Τεχνολογία κάνει καθημερινά εντυπωσιακά άλματα, η Τέχνη σχεδόν με προθυμία τα οικειοποιείται για να τα εντάξει στην πραγμάτωση μιας μορφής σύγχρονου έργου τέχνης, το οποίο μπορεί να εκτιμάται και να θαυμάζεται, δεν αντιμετωπίζεται όμως με τους τρέχοντες εμπορικούς όρους στην αγορά της Τέχνης.
    
Ανάμεσα σ’ άλλα, η Πέγκυ Κουνενάκη, αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή στις σχέσεις τέχνης και τεχνολογίας, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, παρατηρεί: «Όροι όπως, Animation, Τέχνη των Νέων Μέσων,  Computer Art,  Internet Art,  Net. Art, Κυβερνοτέχνη,  Εικονική Πραγματικότητα,  Βιοτεχνολογική Τέχνη, εμφανίζονται στο εικαστικό πεδίο μετά τη δεκαετία του 1990.

Όροι που προκαλούν ερωτήματα: Πρόκειται πραγματικά για Τέχνη ή απλώς για πειραματικές μορφές της που βασίζονται σε τεχνολογικές εφαρμογές; Αν η Τέχνη βασίζεται στο συναίσθημα σε ποιο σημείο αυτό συναντιέται με τις παραπάνω μορφές Τέχνης; Πόσο μπορεί η Τέχνη να συνδέεται με το θέαμα; Μπορεί  οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές να εξελίσσονται καθημερινά, να μειώνεται η τιμή τους και να γίνονται κτήμα των πολλών, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο το κοινό που τους χρησιμοποιεί δεν είναι τελικά περιορισμένο, ταξικά και γεωγραφικά προσδιορισμένο;

Επίσης, πόσο κατευθυνόμενη είναι αυτή η Τέχνη που βασίζεται στους υπολογιστές, οι οποίοι, εκτός από τη χρηστικότητά τους στην τρέχουσα καθημερινότητα, συνδέθηκαν άμεσα με την παντοκρατορία των ΗΠΑ, έπαιξαν καίριο ρόλο την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, σ’ αυτούς βασίστηκε η  επικοινωνία των στρατευμάτων τους σε περιόδους πολέμου και κυρίως αποτέλεσαν το βασικό μέσο εξάπλωσης της παγκοσμιοποίησης, η οποία, για πολλούς λόγους, τη συγκεκριμένη στιγμή,  αμφισβητείται  όσο τίποτε άλλο;


Τα ερωτηματικά είναι πολλά όπως άλλωστε και οι απαντήσεις των υπερασπιστών των συγκεκριμένων μορφών Τέχνης. Καθώς ο 21ος αιώνας προχωράει, αν και η Τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, η Τέχνη απ’ τη μεριά της φαίνεται κι αυτή να επαναπροσδιορίζει τα όρια της…».

Στόχος της έκθεσης  «Τέχνη & Τεχνολογία -  Άνθρωπος και  Μηχανή» είναι να διερευνηθεί η διαδραστική σχέση της Τέχνης με την Τεχνολογία και την Μηχανή σε όλο το εύρος των εκφάνσεων της συνύπαρξής τους, με όλες τις εμφανείς ή υποβόσκουσες αλληλεπιδράσεις τους, σε όλο το μήκος του χρόνου της συμπόρευσής τους.

Με κέντρο βάρους τον Άνθρωπο, τον ουσιαστικό δημιουργό και τελικό αποδέκτη των προϊόντων τόσο της Τεχνολογίας όσο και της Τέχνης, πρόθεση της έκθεσης είναι να αναζητηθεί ο ρόλος της Μηχανής και της εκάστοτε παραγωγής της, ως πεδίο αναφοράς ή σαν πρωτογενές και δομικό μέσο έκφρασης των αρχών, των στόχων και των μηνυμάτων της Τέχνης και παράλληλα να δειχτεί η δράση της Τέχνης ως παράγοντας διαμόρφωσης των δομών, της φόρμας και της εικόνας της Μηχανής.

Στην έκθεση συμμετέχουν περισσότεροι από 100 Διεθνείς, Εικαστικοί Καλλιτέχνες τόσο από την Κρήτη και την Ελλάδα όσο και από την Ευρώπη και την Αμερική και παρουσιάζουν έργα Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Χαρακτικής, Κεραμικής, Φωτογραφίας, Video και Εγκαταστάσεων.

Απώτερος στόχος της διοργάνωσης είναι οι Προσκεκλημένοι Καλλιτέχνες πού θα τιμήσουν με το Έργο και την Παρουσία τους τις δράσεις πολιτισμού στο «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης»  να έρθουν τόσο σε επαφή με τους γηγενείς Ανθρώπους και τον Τόπο τους στην ενδοχώρα της Κρήτης, όσο και οι ίδιοι μεταξύ τους να αναπτύξουν γέφυρες επικοινωνίας, συνεργασίας και αλληλοκατανόησης του έργου και των δράσεων της καλλιτεχνικής τους αναζήτησης.  

Επιμελητές της έκθεσης είναι ο Ιωάννης Αρχοντάκης, η Πέγκυ Κουνενάκη και η Σοφία Μαυρουδή, ενώ για την πραγμάτωσή της συνεργάστηκαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και οι Δήμοι Κολυμβαρίου, Βουκολιών, Καντάνου, Νέας Κυδωνίας και Πλατανιά.

Η περίοδος λειτουργίας της έκθεσης για το κοινό θα είναι από 8 Αυγούστου 2010 ως 3 Οκτώβρη 2010 από Τετάρτη έως και Κυριακή (Δευτέρα και Τρίτη κλειστά) από 2.00 το μεσημέρι ως 9.00 το βράδυ με Ελεύθερη Είσοδο.

Aπό 4 Οκτώβρη 2010 ως 12 Νοέμβρη 2010 στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» θα οργανωθούν ξεναγήσεις, συζητήσεις, εργαστήρια και δραστηριότητες για παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την καλλιέργεια υψηλού αισθητικού κριτηρίου και την άμεση και δημιουργική επαφή των νέων με τη Σύγχρονη Τέχνη. Οι υπεύθυνοι των σχολείων που επιθυμούν οι μαθητές τους να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο: 693 73 83 500.


Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις, εργαστήρια τέχνης, μουσικές βραδιές, κινηματογραφικές προβολές, παραστάσεις χορού και θεάτρου, performances, happenings και parties.

 

Σχετικές ειδήσεις
Η έκθεση «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος» στο Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης
13.02.2017 12:53
Το δεύτερο μέρος της έκθεσης «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και διαρκεί έως τις 17 Μαρτίου.
Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος: έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
13.01.2017 10:13
Το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων που στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο τείνει να είναι ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως, είναι η αφορμή για την έκθεση με τίτλο «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος», μια σύμπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Το ταξίδι στον χρόνο, άνθρωπος: Έκθεση του Γιάννη Μπουλούμπαση
30.11.2016 12:32
Ο Χώρος Βιβλίου και Πολιτισμού Εν Πλω, θα φιλοξενήσει την έκθεση φωτογραφίας του γνωστού επαγγελματία φωτογράφου Γιάννη Μπουλούμπαση, με τίτλο «Ταξίδι στον χρόνο, άνθρωπος».
Hybrids: μια διαδραστική έκθεση στα όρια Τέχνης και Τεχνολογίας στη Στέγη
01.11.2016 11:39
Ένα συναρπαστικό ταξίδι για όλη την οικογένεια σε μια άλλη πραγματικότητα. Τεχνολογία, ακτιβισμός και ποπ κουλτούρα συμβαδίζουν στη νέα έκθεση που πραγματοποιεί η Στέγη σε συνεργασία με το καινοτόμο ερευνητικό και πολιτιστικό κέντρο νέων μέσων Ars Electronica του Linz.
Έκθεση τελειόφοιτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη
10.06.2016 13:02
Από το Σάββατο 11 έως και την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016, στην αυλή του ιστορικού κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, διοργανώνεται έκθεση από τους τελειόφοιτους φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο «Ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό. Δεν τον σταματάει τίποτε».