\”Το ναυάγιο του α/π Πατρίς και η Ελληνική Ατμοπλοΐα Σύρου\” είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζει το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης από τις 7 Αυγούστου μέχρι τις …

7 Οκτωβρίου. Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας του Βιομηχανικού Μουσείου για τη μελέτη και την υποβρύχια κινηματογράφηση του τροχοκίνητου ατμόπλοιου «Πατρίς» της Ελληνικής Ατμοπλοΐας, που ναυάγησε τον Φεβρουάριο του 1868 στον όρμο Κούντουρο Κέας.

Πρώτος \”καρπός\” αυτής της προσπάθειας υπήρξε το βραβευμένο σε διεθνείς διαγωνισμούς ντοκιμαντέρ \”Ατμόπλοιον Πατρίς, απολεσθέν το 1868\”, μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ και του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μεντόγιαννη, που υλοποιήθηκε με τη συμπαράσταση της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ.

Στην έκθεση του Βιομηχανικού Μουσείου παρουσιάζονται οι συνθήκες του ναυαγίου και οι επιπτώσεις του στην τοπική κοινωνία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εισαγωγή της νέας τεχνολογίας του ατμού και στον εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης.

Η \”Ελληνική Ατμοπλοΐα Σύρου\”, στην οποία ανήκε το απολεσθέν ατμόπλοιο, κατέχει ξεχωριστή θέση στην έκθεση με χαρακτηριστικές πληροφορίες και αντικείμενα που τονίζουν τη σημασία της και το ρόλο που έπαιξε όχι μόνο για την ανάπτυξη της Σύρου, αλλά και για την ενίσχυση της οικονομίας ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας.

Την επιστημονική επιμέλεια της διοργάνωσης έχει η ιστορικός Αγγελική Φενερλή και την καλλιτεχνική επιμέλεια η designer Ροζαλία Ιωαννίδου.