Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Το ναυάγιο του α-π Πατρίς & η Ελληνική Ατμοπλοΐα Σύρου

Το ναυάγιο του α-π Πατρίς & η Ελληνική Ατμοπλοΐα Σύρου
\"Το ναυάγιο του α/π Πατρίς και η Ελληνική Ατμοπλοΐα Σύρου\" είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζει το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης από τις 7 Αυγούστου μέχρι τις …

7 Οκτωβρίου. Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας του Βιομηχανικού Μουσείου για τη μελέτη και την υποβρύχια κινηματογράφηση του τροχοκίνητου ατμόπλοιου «Πατρίς» της Ελληνικής Ατμοπλοΐας, που ναυάγησε τον Φεβρουάριο του 1868 στον όρμο Κούντουρο Κέας.

Πρώτος \"καρπός\" αυτής της προσπάθειας υπήρξε το βραβευμένο σε διεθνείς διαγωνισμούς ντοκιμαντέρ \"Ατμόπλοιον Πατρίς, απολεσθέν το 1868\", μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ και του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μεντόγιαννη, που υλοποιήθηκε με τη συμπαράσταση της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ.

Στην έκθεση του Βιομηχανικού Μουσείου παρουσιάζονται οι συνθήκες του ναυαγίου και οι επιπτώσεις του στην τοπική κοινωνία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εισαγωγή της νέας τεχνολογίας του ατμού και στον εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης.

Η \"Ελληνική Ατμοπλοΐα Σύρου\", στην οποία ανήκε το απολεσθέν ατμόπλοιο, κατέχει ξεχωριστή θέση στην έκθεση με χαρακτηριστικές πληροφορίες και αντικείμενα που τονίζουν τη σημασία της και το ρόλο που έπαιξε όχι μόνο για την ανάπτυξη της Σύρου, αλλά και για την ενίσχυση της οικονομίας ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας.

Την επιστημονική επιμέλεια της διοργάνωσης έχει η ιστορικός Αγγελική Φενερλή και την καλλιτεχνική επιμέλεια η designer Ροζαλία Ιωαννίδου .

Σχετικές ειδήσεις
Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων – Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις»
05.12.2016 16:31
Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 τελέστηκαν τα εγκαίνια από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο της περιοδικής έκθεσης που οργανώνει το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων – Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις», όπου παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό τα 29 ευρήματα από τις τελευταίες έρευνες στο χώρο του περίφημου ναυαγίου.
Το ναυάγιο των Αντικυθήρων - Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις: έκθεση στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
22.11.2016 10:39
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την παρουσίαση για πρώτη φορά στο κοινό των νέων ευρημάτων από το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων.
Ένα τρυφερό βλέμμα: Έκθεση του Πάνου Φειδάκη στην Σύρο
04.08.2016 12:48
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος – Πολιτισμός 2016», ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Πάνου Φειδάκη, «Ένα τρυφερό βλέμμα», το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 και ώρα 20:30, στην Αίθουσα Τέχνης «Γ. & Ε. Βάτη».
Ταξιδεύοντας: Έκθεση της Κατερίνας Ζάκα στα πλαίσια του Σύρος – Πολιτισμός 2016
11.07.2016 15:19
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος – Πολιτισμός 2016», ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Κατερίνας Ζάκα «Ταξιδεύοντας», την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 και ώρα 21:30, στην αίθουσα «Εμμ.Ροΐδη», στο Πνευματικό Κέντρο.
Ανακαλύπτοντας την ελληνική ζωγραφική: Έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων
25.04.2016 12:31
Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης σας προσκαλεί τη Μ.Τετάρτη 27 Απριλίου 2016 και ώρα 21:15, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στα εγκαίνια της έκθεσης ''Ανακαλύπτοντας την ελληνική ζωγραφική'', μέσα από την συλλογή του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, με την επιμέλεια του Γεώργιου Αλτουβά.